Vitamine C Brood Bakken

Wanneer je zelf thuis aan de slag gaat met brood bakken wordt er op verpakkingen en ingrediënten nogal eens aangeraden om vitamine C te gebruiken. Het hoe en waarom je vitamine C kan toevoegen tijdens het brood bakken lees je hier onder.

Hoe en waarom moet ik Vitamine C toevoegen bij brood bakken?

brood vitamine c
Door vitamine C toe te voegen aan het brood dat je gaat bakken wordt het o.m. wat beter kneedbaar, rijst het brood wat meer en is het vaak wat langer houdbaar. Dit met name door het ascorbinezuur.


Bij het bakken van brood kun je de gewone vitamine c tabletjes toevoegen. In de vitamine c tabletten zit o.a. ascorbinezuur wat werkt als een broodverbeteraar. Ascorbinezuur is ook een conserveermiddel en zorgt er voor dat het brood langer vers blijft.

De tabletjes verkruimel je (1 of 2 tabletjes van 50 mg) bijvoorbeeld tussen 2 lepels daarna gooi je ze op het meel. Lost vanzelf op. Je deeg zal beter rijzen en je brood is iets langer houdbaar. Zelfgebakken brood wordt over het algemeen iets sneller oud.  

Wij kregen een tip van een bakker dat dit wel wat veel is. Je kan dus overwegen om minder vitamine C te gebruiken als je zelf brood wilt gaan bakken. 

Andere manieren om dit probleem op te lossen

 • Als broodverbeteraar kan je ook olijfolie toevoegen was een tip van een van onze bezoekers.
 • Ascorbinezuur heeft een versterkend effect op de glutenvormige eiwitten. Deze zuren verbeteren eigenlijk alleen maar het meel en niet dus het brood. Daarom heet Vitamine C dus technisch ook een meelverbeteraar en niet een broodverbeteraar.
 • Ascorbinezuren maken de gluten sterker. Je hoeft in de praktijk maar heel weinig vitamine C toe te voegen voor een goed effect. Als je teveel toevoegt gaat het brood vreemd smaken.

Meer oplossingen en tips

In onze reacties vind je meer mogelijke oplossingen om dit probleem op te lossen.
Heb je zelf een goede tip of ervaring die je wilt delen? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza.nl.

2 Comments

 • Frank Kneepkens

  29 oktober 2021

  Bij https://broodsmakelijk.nl/ascorbinezuur lees ik dat er maar tussen de 10mg en 50mg vitamine C per kilo meel nodig is, dus een half tabletje voor 'n gewoon brood is genoeg. Meer toevoegen geeft geen effect behalve op de reuk van het brood. Dit had ik zelf ook ondervonden, ik dacht eerst dat het meel bedorven was.
  De tip van Machiel is ook een goede, dit heet autolyse. 1 op 1 meel met water kort mengen en 1 uur laten staan (half uurtje is ook al genoeg voor goed effect).
  Nog een tip: neem goede instant gist. Er is nogal kwaliteitsverschil, die kleine zakjes van de supermarkt (Lidl) zijn echt minder goed dan b.v. Bruggeman die je bij de molen koopt. Niet alleen voor het rijzen, maar ook de smaak van het brood! Ik bewaar die grotere hoeveelheid instant gist dan in zo'n vaccuum potje, blijft deze langer goed.

  Reply
 • Machiel Treffers

  5 mei 2021

  Meng een deel van het water met het meel, zet het mengsel een uur voor het bakken even te rusten. Het meel met de zemelen neemt het vocht dan beter op en krijg je een mooier gerezen deeg.

  Reply

Leave a Comment