Vitamine C Brood Bakken

Author: Huishoudplaza 116 views

Wanneer je zelf thuis aan de slag gaat met brood bakken wordt er op verpakkingen en ingrediënten nogal eens aangeraden om vitamine C te gebruiken. Het hoe en waarom je vitamine C kan toevoegen tijdens het brood bakken lees je hier onder.

Hoe en waarom moet ik Vitamine C toevoegen bij brood bakken?

brood vitamine c
Door vitamine C toe te voegen aan het brood dat je gaat bakken wordt het o.m. wat beter kneedbaar, rijst het brood wat meer en is het vaak wat langer houdbaar. Dit met name door het ascorbinezuur.


Bij het bakken van brood kun je de gewone vitamine c tabletjes toevoegen. In de vitamine c tabletten zit o.a. ascorbinezuur wat werkt als een broodverbeteraar. Ascorbinezuur is ook een conserveermiddel en zorgt er voor dat het brood langer vers blijft.

De tabletjes verkruimel je (1 of 2 tabletjes van 50 mg) bijvoorbeeld tussen 2 lepels daarna gooi je ze op het meel. Lost vanzelf op. Je deeg zal beter rijzen en je brood is iets langer houdbaar. Zelfgebakken brood wordt over het algemeen iets sneller oud.  

Wij kregen een tip van een bakker dat dit wel wat veel is. Je kan dus overwegen om minder vitamine C te gebruiken als je zelf brood wilt gaan bakken. 

Andere manieren om dit probleem op te lossen

  • Als broodverbeteraar kan je ook olijfolie toevoegen was een tip van een van onze bezoekers.
  • Ascorbinezuur heeft een versterkend effect op de glutenvormige eiwitten. Deze zuren verbeteren eigenlijk alleen maar het meel en niet dus het brood. Daarom heet Vitamine C dus technisch ook een meelverbeteraar en niet een broodverbeteraar.
  • Ascorbinezuren maken de gluten sterker. Je hoeft in de praktijk maar heel weinig vitamine C toe te voegen voor een goed effect. Als je teveel toevoegt gaat het brood vreemd smaken.

Meer oplossingen en tips

In onze reacties vind je meer mogelijke oplossingen om dit probleem op te lossen.
Heb je zelf een goede tip of ervaring die je wilt delen? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza.nl.

1 Comment

  • Machiel Treffers

    5 mei 2021

    Meng een deel van het water met het meel, zet het mengsel een uur voor het bakken even te rusten. Het meel met de zemelen neemt het vocht dan beter op en krijg je een mooier gerezen deeg.

    Reply

Leave a Comment