Zilvervisjes Bestrijden

Zilvervisjes, ook wel suikergasten genoemd, zijn kleine, kruipende insecten die leven van papier. Ze brengen in huis schade toe aan boeken, behang en andere (belangrijke) papieren. Meestal blijft de schade beperkt doordat ze in kleine aantallen leven. In dit artikel kun je alles lezen over deze beestjes. Je kunt hier vinden, hoe zilvervisjes eruit zien, waar ze leven en hoe je zilvervisjes kunt voorkomen en bestrijden.

Hoe bestrijd ik zilvervisjes in huis?

zilvervisjes bestrijden
Zilvervisjes wil je gewoonweg niet in huis hebben. Zo pak je ze aan

Uiterlijk zilvervisje

Een zilvervisje is een klein, vleugelloos insect. Het lichaam is bedekt met fijne schubben. Het heeft de vorm van een “worteltje” met twee lange antennes aan de kop en 3 aanhangsels aan het achterlijf. Zoals de naam al doet vermoeden is het zilvervisje zilverkleurig. Dit insect maakt snelle, slangachtige bewegingen.

Ovenvisjes, papiervisje, of zilvervisje?

Er zijn 3 soorten ‘visjes’ die niet eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn. 

 • Ovenvisje
  Grijzig en gevlekt met minuscule haartjes, lange voor- en achtersprieten, te vinden op warme plekken zoals achter een verwarming.
 • Zilvervisje
  Zilvergrijs met een glad schild en wat kortere achtersprieten, vaak te vinden in badkamers en wc.
 • Papiervisje
  Een beetje grijs met bruin met minuscule haartjes, lange voor- en achtersprieten, voedt zich met papier en textiel en dus vaak vinden bij behang en boekenkasten.

Zilvervisjes in huis

Zilvervisjes komen met name voor in vochtige ruimtes. Als je last hebt van zilvervisjes dan betekent dit simpelweg dat het te vochtig is in je woning. Ze overleven vooral goed bij een luchtvochtigheid van 70% en zijn dan ook dol op ruimtes zoals je badkamer, toilet of wasmachine ruimte.

Zilvervisjes bestrijden

Het belangrijkste middel in de bestrijding van zilvervisjes is dus goed luchten als het buiten droog is en daarnaast flink te stoken. Verder is het belangrijk om na te gaan of er misschien apparaten in je huis staan die lekkage veroorzaken, zoals bijvoorbeeld je wasmachine of je droger. Ook onderin keukenkastjes is het soms wel eens erg vochtig als gevolg van een lekkende afvoer. Verhelp deze lekkages. 

Zilvervisjes zijn bovendien dol op karton en papier (het lijm waarmee boeken worden ingebonden e.d.). Zorg dus dat je in plaats van kartonnen dozen plastic dozen gebruikt om dingen in op te bergen om de zilvervisjes te bestrijden. Bewaar ook papieren en boeken in plastic dozen. Klop de boeken en papieren wel eerst uit boven een plastic zak om ze te ontdoen van de beestjes. Stofzuig daarna alle naden, plinten en kieren goed om ook alle eitjes van de zilvervisjes te verwijderen.

Kom je met behulp van bovenstaande tips niet van de zilvervisjes plaag af? Neem dan contact op met de ongediertebestrijding van je gemeente.

Sinds kort zijn er specialistische middelen op de markt die zich volledig op het bestrijden van zilvervisjes richten. De reviews en resultaten van dit artikel zijn veelbelovend.

HGX Tegen Zilvervisjes.

Oplossingen en tips voor het bestrijden van Zilvervisjes

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

17 Comments

 • Ina

  12 mei 2020

  3 jaar geleden is mijn w.c. gerenoveerd en iedere keer zaten de muren vol met zilvervisjes. Als er geen licht in de w.c.is blijven ze stil zitten, maar als het licht aangaat gaan ze bewegen. Ik neem een stukje wc.-papier en maakt dit nat en ik pak dit zilvervisje beet en gooi het in de wc. Dus helemaal geen spuitbus hoeft te gebruiken

  Reply
 • Anton Hoogstraten

  27 augustus 2015

  … met dank voor de vele tips! Zilvervisjes houden ook niet van cederhout. Wierook dus.

  Reply
 • S-je

  30 september 2014

  Heb je de woning gekocht? Dan lijkt me dat dit valt onder verborgen verbreken. De vorige bewoners moeten dan ook al last hebben gehad van zilvervisjes.

  Als je de woning gehuurd hebt, dan contact opnemen met de verhuurder.

  Mocht je er zelf mee aan de slag willen gaan, dan helpt de spuitbus tegen zilvervisjes van Bayer erg goed. Niet blijvend want over een maand of 3-4 moet je dan weer spuiten, maar dan ben je er in elk geval voor een poos nagenoeg vanaf.

  Gewoon langs alle plinten spuiten. Gewoon de plinten waar je makkelijk bij kunt want die beestjes komen altijd wel een keertje bij een plint waar je gespoten hebt en dan gaan ze dood.

  Reply
 • Jamie

  29 september 2014

  Ik weet niet wat ik vannacht meemaakte ik ging rond 24.00 naar bed en k bekeek me kamer en zie overal zwarte dingen dus k doe de lampen aan en k telde er wel 35 op me muur!! En dan heb ik die in de gangen nog niet meegeteld k woon alleen in woning waar het inderdaad heel vochtig is woon er net 2 weken maar ben al geneigd om me spullen terug in te pakken! Ik ben panisch voor kleine beestjes! Kan iemand me vertellen wat k het beste kan doen !!!

  Reply
 • Annemiek

  20 maart 2014

  Zilvervisjes komen vaak op vochtige plekken af en komen veel voor in nieuwbouwwoningen. Wij hebben er ook last van gehad, toen hebben we flink wat speciale geurolie en blokjes aangeschaft (link verwijderd door moderator). Ook zoals hierboven eerder genoemd zilvervisjes vallen, waarop ze blijven vastplakken. Sindsdien geen last meer van, top!

  Reply
 • sterrefen

  8 april 2013

  ik zie dat het er al staat maar ik gebruik ook aardappelen. Die zet ik in de ruimtes waar ze komen. Helemaal weg zijn ze niet maar dat is moeilijk in een flat.

  Reply
 • Ness

  7 maart 2012

  Ik heb eindelijk iets. Die spuitbussen wou ik niet maar er zijn nu van die blokjes met etherische olie (reclame verwijderd door moderator) en die doen het. Gewoon in kasten op dozen doen en ze verdwijnen. Lekker makkelijk.

  Het typt hier trouwens lekker out of the box 🙂

  Reply
 • Krissie

  23 februari 2012

  I.p.v. lijmvallen kun je ook een boterhamzakje met een halve aardappel er in, een nachtje open laten liggen. De zilvervisjes komen dan op de aardappel af. Volgende dag zakje dichtknopen en weggooien.

  Reply
 • K-tje

  15 januari 2012

  Wij hebben een slagveld aan die beestjes gehad… Verhuisd en weer dezelfde ellende. Uiteindelijk met rent to kill zijn wij nu al meer als een jaar helemaal beestjes vrij. 2 Behandelingen zou voldoende zijn. Wij hebben er uiteindelijk 4 behandelingen gehad. Maar het werkt en we zijn SUPER-tevree. Deze nachtmerrie is voorbij!

  Reply
 • virgo

  9 november 2011

  Heb er zelf geen last van, maar ik las in een boek dit om deze te bestrijden. Een ongeschilde aardappel van de bovenkant een stukje vanaf snijden, uithollen en neerleggen waar de meeste visje zijn. Of het helpt, maar ja niet geschoten is altijd mis.

  Reply
 • Deejay

  3 november 2011

  Er zijn gewoon vallen voor te krijgen hoor. Dat zijn lijmvalletjes die je door het hele huis kunt plaatsen. Verder is er natuurlijk ook nog een manier van laten bestrijden, het nadeel is daarvan wel dat je 2 uur je huis uit moet en er een kans bestaat dat ze terug komen (tenzij je vrijstaand woont) De beestjes komen ook heel vaak via de buren, dus als je er zelf nog geen last van hebt en de buren wel, dan kun je er zeker van zijn dat ze binnen no time ook bij jouw in huis zitten. Mijn tip is: probeer het eerst met lijmvallen en elektrische verjagers, en als dat echt niet helpt dan een professionele ongedierte bestrijder in huren.

  Reply
 • Ydeetje

  2 oktober 2011

  Mijn ervaring is dat als je die beestjes eenmaal in huis hebt, je ze nooit meer kwijt raakt, ook niet als je verhuisd 🙁

  Reply
 • S-je

  30 juli 2011

  Wij spuiten ook om de paar maanden met die spuitbus van Bayer en ook hier werkt dat goed. Zo heel af en toe vinden we dan nog wel zo'n beestje, maar dan dood of op sterven na dood.

  Reply
 • Nicky

  30 juli 2011

  Sinds een jaar of vijf hebben wij last van die vieze beestjes, ondanks de luchtvochtigheid omlaag brengen, en ondanks dat altijd alle ventilatieroosters openstaan. Met vallen zijn er aardig wat gevangen, maar toch zagen we er nog regelmatig een paar lopen. Vorig jaar zijn we een spuitbus van Bayer gaan gebruiken, en spuiten elke twee maanden plinten en kieren in, en sindsdien hebben we geen zilvervisje meer gezien.

  Reply
 • Tineke

  27 maart 2011

  Zilvervisjes zitten inderdaad op vochtige plaatsen. Ovenvisjes zitten op warme plaatsen op zolder b.v. tussen de wanden van kartonnen dozen.

  Je komt er eigenlijk niet vanaf. Heb 1x, toen ik in een 2 onder een kap woonde, samen laten bestrijden en toen waren ze weg. Inmiddels weer verhuisd en ze zijn er weer. Zoals beschreven alles in plastic dozen of zakken. Bayer heeft ook een spuitbus, je hoeft alleen de plinten en randen en naden in te spuiten.

  Reply
 • Oma

  8 maart 2011

  Ook wij hebben ze al jaren, soms zoveel dat ik er niet goed van wordt. Ik geloof niet dat je ze ooit kan uitroeien, helaas.

  Reply
 • Loes

  12 november 0214

  Neem een glazen potje. Knip een oude sok door bij de hiel en schuif de boord van de sok om het potje. Doe een stukje bananenschil in het potje. Zet het potje op de plaats waar je de zilvervisjes hebt gezien en 's nachts wandelen ze het potje in. Ze kunnen er niet uit omdat de binnenkant van het potje te glad is.

  Reply

Leave a Comment