Vlooien in huis

De meeste vlooienplagen komen voort uit huisdieren. Jouw kat of hond kan vlooien hebben opgevangen tijdens het rennen door de tuin, of van andere dieren tijdens het spelen. De eerste stap is altijd de oorzaak van het probleem zo snel mogelijk behandelen. Lees hieronder welke stappen je kunt nemen. 

Hoe voorkom je vlooien in huis?

vlo

Dood de vlooien bij de bron

Het heeft geen zin om het hele huis te behandelen als jouw huisdier nog steeds vlooien blijft binnenbrengen. Begin met een vlooienkam, waarbij je extra aandacht besteedt aan de nek en staart van jouw huisdier. Laat vlooien die je kamt in heet zeepachtig water weken om ze te doden. Zorg er vervolgens voor dat je met jouw dierenarts praat over een vlooienbehandeling voor jouw huisdier. Er zijn namelijk veel behandelingen op de markt en sommige werken effectiever op jouw dier dan een ander. Deze behandelingen kun je het beste met regelmaat toepassen, om het probleem in de toekomst te voorkomen.

Maak het huis klaar voor de schoonmaak

Pak vervolgens de verdwaalde items op uit alle tapijt gebieden van het huis. Dit omvat kleding, speelgoed, schoenen, dozen, papieren, enzovoort. Je wilt zoveel mogelijk tapijt oppervlak toegankelijk krijgen voor je stofzuiger. Zorg er voor dat je ook items in de kasten en onder de bedden verwijdert. Verplaats indien mogelijk ook meubels. Je kunt grotere voorwerpen die gelijk liggen met de vloer, zoals boekenkasten of dressoirs, op hun plaats laten liggen omdat de vlooien niet onder deze plekken kunnen komen.

Haal je huis leeg van huisdieren en kinderen

Behalve katten en honden, moet je indien mogelijk ook andere huisdieren uit huis halen, zoals vogels of konijnen. Bij zware vlooienplagen is het het beste om al het beddengoed voor huisdieren te vernietigen en weg te gooien. Voor milde of lichte plagen is het grondig wassen van het beddengoed in heet zeepachtig water noodzakelijk om de vlooien en eieren te doden. Na de schoonmaak moet je minstens voor een maand dit beddengoed iedere week wassen om er zeker van te zijn dat de besmetting weg is.

Maak een aanvalsplan om de vlooien te doden

Als je het huis hebt ontruimd, maak dan een wandeling door elke kamer en zoek naar tekenen van vlooien en larven. Vlooien in een tapijt kunnen eruit zien als kleine donkere vlekjes die net zo snel verdwijnen als ze verschenen. Vlooien komen samen op plaatsen waar jouw huisdier het meest slaapt. Pas op voor de goede zichtbare gedroogde uitwerpselen en bloedvlooien die achterblijven. Deze moeten gemakkelijk te zien zijn op het beddengoed van jouw huisdier, maar ook op lichtere vloerkleden. Zodra alle plekken zijn gesignaleerd, is het tijd om deze te behandelen door grondig te stofzuigen. Geef vooral de plekken op het tapijt grondig aandacht.

De snelste manier om vlooien uit het huis te verwijderen

Het is niet altijd eenvoudig om vlooien in huis te verwijderen. De ene plaag is meer extreem dan de anderen en het is daarnaast een erg tijdrovende klus die niet altijd 100 procent effectief is. Zelfs als je alles goed doet, kan het zijn dat je de komende twee weken nog vlooien aan het doden bent. In deze extreme gevallen is het wellicht een betere, en vooral snellere, oplossing om een expert erbij te halen.

Oplossingen en tips voor het verwijderen van vlooien uit jouw huis

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment