Eikenprocessierups uitslag

Als je in de zomermaanden allemaal jeukbultjes hebt waarvan je iet zo goed weet waar het vandaan komt, dan bestaat er een kans dat je het slachtoffer bent van de brandharen van de processierups! Lees op deze pagina wat je daar tegen kunt doen. 

Uitslag van de brandharen van de processierups

processierups

De symptomen

De symptomen van de processierups geven soms direct pijn, met een lang aanhoudende pijn of een verhoogde pijn die meestal snel afneemt. Contact met de giftige of irriterende haren omvat symptomen zoals extreme jeuk, gevolgd door striemen en een variabele uitslag die een branderig gevoel afgeeft. Andere symptomen zijn dermatitis, pijn, jeuk en zwelling van het getroffen gebied.

Het kan gebeuren dat de jeuk pas veel later optreedt en de link niet direct wordt gelegd met het fietsritje langs de eikenbomen. Dus denk soms ook wat verder terug. 

De intensiteit van de irritatie is afhankelijk van de gevoeligheid van de persoon en de rups zelf. Losgemaakte haren kunnen bij inademing zorgen voor ademhalingsmoeilijkheden. Irritatie kan in sommige gevallen dagen aanhouden. Oogletsel kan ook voorkomen en kan leiden tot conjunctivitis.

Stel de diagnose

Een recente geschiedenis van contact met de brandharen van de rups is nodig om te bepalen wat voor insect deze problemen heeft veroorzaakt. De symptomen van een processierups lijken namelijk erg veel op die van andere insecten. Identificatie van de rups / het nest door middel van een afbeelding is vaak een effectieve manier om de juiste behandeling te geven en om het in het in de toekomst te voorkomen.

De effectieve behandeling

Vermijd contact met harige rupsen of materialen waarmee ze in contact zijn gekomen. Bij het hanteren van deze insecten moet altijd geschikte beschermende kleding worden gedragen, zoals een bril en handschoenen. De meeste symptomen zijn van korte duur en zullen snel verdwijnen. Als de klachten een aanzienlijk probleem veroorzaken, kan een ongediertebestrijder de processierups in jouw omgeving chemisch behandelen.

Behandeling van de aangetaste huid kan worden verminderd door een stukje plakband aan te brengen op de aangetaste plekken. Trek de tape er onmiddellijk van af. Dit zou het merendeel van de haren moeten verwijderen en de irritatie verminderen. De tape kan onder de microscoop worden onderzocht om de haren te observeren. Was ook alle jeukende gebieden af. Processierups gel, ijs pakketten, pijnstillers, crèmes, antihistaminica en lotion met steroïden kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van klachten.

De beste manier om eiken processierups uitslag te vermijden

Het is belangrijk om in het vervolg te weten hoe je de rupsen het besten kunt vermijden. Als je een nest ziet, raak de rupsen dan absoluut niet aan. Ook moet je nooit een nest zelf proberen te verwijderen. Schakel hier altijd een professional voor in.

Als je op zoek bent naar een picknick of speel plek in het bos, loop dan niet onder eiken bomen tijdens de piekmaanden. Bij buitenactiviteiten kun je het beste lange broeken en shirts dragen met een hoed om te voorkomen dat vliegende processierups haartjes direct op je huid komen.

Als je bent blootgesteld aan de haren van de rups, neem dan gelijk een douche en was je kleding onmiddellijk uit. Raadpleeg in geval van ernstige blootstelling altijd een arts of zorgverlener om advies te krijgen over mogelijke geneesmiddelen of effectieve crèmes die de irritatie kunnen verminderen.

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Oplossingen en tips tegen irritatie van de processierups

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment