Hoofdluis ontdekken en behandelen

Hoofdluis is de nachtmerrie van veel ouders. De hoofdluis is een klein vleugelloos parasitair insect die leeft onder mensenharen en zich voedt met zeer kleine hoeveelheden bloed uit de hoofdhuid. Hoofdluizen zijn een veelvoorkomend probleem, vooral voor kinderen van 3 jaar tot 12 jaar (meisjes vaker dan jongens).

Hoe herken ik hoofdluis en wat kan je eraan doen?

hoofdluis

Vervelend

Luizen zijn niet gevaarlijk en ze verspreiden geen ziekten, maar ze zijn wel besmettelijk en ronduit vervelend. Hun beten veroorzaken jeuk aan de hoofdhuid en aanhoudend krabben kan leiden tot huidirritatie en zelfs infecties. Het is verstandig om hoofdluis snel te behandelen, omdat de luizen zich gemakkelijk verspreiden.

Tekenen van Hoofdluis

huishoudplaza
Zo zien hoofdluizen er uit

Hoewel ze zeer klein zijn, kunnen luizen worden gezien door het blote oog. Als je de hoofdhuid onderzoekt, zie je het volgende: Luizen eieren (neten genoemd). Deze zien eruit als kleine geel-bruine of bruine stippen voordat ze uitkomen. Luizen leggen neten op het haar dicht bij de hoofdhuid, waar de temperatuur perfect is om de eitjes warm te houden tot ze uitkomen. De neten kun je niet met een gewone borstel of kam uit het haar krijgen. Dit kan wel met een netenkam.

Normaalgesproken is de kans dat je neten ziet een stuk groter dan dat je een levende luis aantreft. Luizen eitjes komen binnen 1 tot 2 weken nadat ze zijn gelegd uit. Na het uitkomen blijft de resterende “schaal” stevig aan de haarschacht vastzitten. Deze ziet er wit of helder uit. Dit is de fase waarin luizen het makkelijkst gedetecteerd worden, omdat het haar groeit, terwijl de “schalen” blijven zitten. De eierschaal beweegt zich dus van de hoofdhuid af en wordt daardoor beter zichtbaar.

Volwassen luizen en nimfen (baby luizen)

De volwassen luis is niet groter dan een sesamzaadje en is grijsachtig-wit of bruin. Nimfen zijn kleiner en worden ongeveer 1 tot 2 weken nadat ze zijn uitgekomen volwassen luizen. De meeste luizen voeden zich meerdere keren per dag met bloed, maar ze kunnen rustig 1 tot 2 dagen buiten de hoofdhuid overleven.

Krabben

Bij luizenbeten hoort jeuk en krabben. Dit is eigenlijk te wijten aan een reactie op het speeksel van de luizen. Echter, de jeuk begint niet altijd meteen. Dat hangt af van hoe gevoelig de huid van je kind is voor de luizen. Het kan soms weken duren voor kinderen met luizen zichzelf beginnen te krabben. Het kan wel voorkomen dat ze klagen over dingen bewegen of kietelen op hun hoofd. Kleine, rode bultjes of pijnlijke plekken van het krabben.

Voor sommige kinderen is de irritatie van de huid mild, maar bij anderen ontwikkelt zich een meer hinderlijke huiduitslag. Overmatig krabben kan leiden tot een bacteriële infectie. De huid wordt dan rood en gevoelig en er kan korstvorming ontstaan. Als dit het geval is, is het raadzaam om langs de huisarts te gaan. De huisarts zal dan waarschijnlijk een antibioticakuur voorschrijven.

Je kunt luizen of neten ontdekken door regelmatig het haar van je kind op de hoofdhuis, achter de oren en rond de nek te kammen met een netenkam. Een vergrootglas en fel licht kan helpen. Maar het kan moeilijk zijn om een ​​nimf of volwassen luis te vinden, want vaak zijn er niet veel van hen en ze zijn in staat om zich snel te verplaatsen.

Hoofdluis behandelen

De eenvoudigste methode om de hoofdluis te bestrijden is de zogenaamde kammethode. Kam het haar gedurende 2 weken dagelijks grondig met een netenkam. Deze methode kun je combineren met een antihoofdluismiddel verkrijgbaar bij drogist, apotheek of gewoon online. 

Hoofdluis voorkomen

Voorkom dat hoofdluis terugkomt door de omgeving luisvrij te maken. Was het beddengoed, kleding (denk ook aan de jas!) en eventueel knuffels. Controleer ook huisgenoten op hoofdluis.

Als je kind besmet is met hoofdluis dan is het raadzaam om de school of het kinderdagverblijf hierover in te lichten Zij kunnen dan maatregelen treffen om verdere besmetting te voorkomen. Veel scholen maken al gebruik van speciale anti-luizenzakken.

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Meer oplossingen en tips tegen hoofdluizen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment