Verwijderen Rode Klaver

Rode klaver en soortgelijk onkruid is snel te verwijderen uit het gras in het gazon met behulp van een klittenharkje van je huisdier. Handig om snel van onkruid als rode klaver, groene klaver en varkensgras af te komen. Lees alles over het verwijderen van Rode Klaver!

Hoe verwijder ik Rode Klaver?

in onze tuin hebben we regelmatig last van rode klaver. Voornamelijk op de plekken waar het gras wat moeite heeft om te groeien. Rode klaver duikt namelijk regelmatig op in en om gazons. Je herkent dit onkruid aan de rode blaadjes en kleine gele bloemetjes. Het plantje is erg moeilijk te bestrijden. Op warme regenachtige dagen is er bijna geen houden aan en woekert het je hele gazon en tuin door.

Geadviseerd wordt om dit onkruid er met wortel en al uit te steken, dit kan ook door het gebruik van een klittenharkje. Andere tips zijn om er kokend water of schoonmaakazijn over te gieten. Dit plantje is echter zo hardnekkig dat het na een paar weken toch de kop weer opsteekt. Deze klaver haal ik daarom eens in de zoveel tijd weg door het uit het gras te plukken. Behalve dat het erg veel werk is, is het nadeel dat je niet alleen het klaver eruit trekt, maar ook het gras. Als je gras flink onder de klaver zit dan is dit een vervelend en tijdrovend klusje.

rode klaver
Ondanks de naam, kan rode klaver overigens ook in Nederland vaak roze van kleur zijn.

Met deze tip ga je tijd besparen als je last hebt van rode klaver of andere kruipend onkruid in je gazon. Het werkt namelijk ook tegen groene klaver, varkensgras, etc. Toen ik vandaag weer licht balend gehurkt in het gras zat om een lading klaver te verwijderen liep onze kat opeens langs. Er schoot me ineens te binnen dat de klittenhark van de kat wel eens van nut zou kunnen zijn bij het verwijderen van het klaver. Ik kan al verklappen dat het best goed werkt!

Alle manieren om rode klaver te verwijderen

Product Prijs Range Snelle Uitleg
€10 - €20
Snel & Easy
Schoonmaakazijn
€5 - €15
Werkt Goed

Hoe het in zijn werk gaat met een Klittenhark

De klittenharkje heeft aan de uiteinden kleine weerhaakjes om zich te verankeren in de klitten van je kat of hond. Het mooie hiervan is dat de weerhaakjes zich ook verankeren in de bladeren en wortels van de rode klaver. Het gras is te dun en beweegt tussen de uiteinden van de hark door. Daarmee werkt het ongeveer hetzelfde als verticuurhark, maar dan in miniatuurvorm.

Zorg ervoor dat je met het harkje een heel klein beetje door de grond harkt. Hiermee trek je namelijk vooral de klaver en de hoog liggende wortels van de klaver mee. Haal de klaver van het harkje en gooi dit weg. Doe dit wel voorzichtig. De weerhaken van het harkje zijn scherp. Ik heb zelf vandaag al een paar pleisters op mijn vingers mogen plakken.

Extra handig is dat doordat de klaver mee wordt getrokken de wortels van de klaver ook bloot komen te liggen. Pak deze wortels vervolgens zo dicht mogelijk bij de grond vast tussen je duim en wijsvinger en probeer zoveel mogelijk wortel mee te trekken. Hoe minder wortel er over blijft hoe langer het duurt voor de klaver weer de kop op steekt.

Resultaat van het verwijderen van rode klaver

Als je het hele gazon klavervrij hebt gemaakt dan raad ik je aan om het gras te maaien met een grasmachine met opvangbak. Eventueel los klaver wordt dan opgezogen en kun je afvoeren. Dat voorkomt dat hier weer nieuwe klaver uit ontspruit.

Vandaag heb ik een heel stuk klaver uit ons gazon verwijderd met behulp van de klittenharkje. Zie bijgaand foto's voor een indruk hoe dit werkt en het resultaat. ik liep flink achter en heb nu ook nog wat herstelwerk in het gras te doen. Eigen schuld.. Het is dus beter om het klaver er wekelijks even uit te halen. Dan krijgt het minder de kans om te woekeren en bespaar je op de lange termijn herstelwerk. Mocht je moeten herstellen dan kun je open plekken opvullen met tuinaarde en opnieuw instrooien met graszaad.

Rode klaver hou je helaas niet permanent weg, maar met deze tip wordt het verwijderen wel een stukje makkelijker. Veel succes!

1 Comment

  • johan

    1 mei 2021

    hoe moet men rode klaver verwijderen tussen andere bloemen en planten(bodemdekker) …en geen gras daar groeit

    Reply

Leave a Comment