Huishoudschema maken

Met dit deze tips en dit voorbeeld van een huishoudschema maak je gemakkelijk en snel zelf een goed eigen huishoudschema.

Zelf makkelijk je eigen huishoudschema maken

huishoudschema maken
Met deze tips heb je zo jouw eigen huishoudschema in elkaar gedraaid.

Huishoudschema maken

Huishoudschema maken | Stappenplan voor het maken van je persoonlijke huishoudschema

Als je het gevoel hebt dat je altijd achter de feiten aanloopt, kan het handig zijn om te gaan werken met een huishoudschema. Hier op Huishoudplaza vind je genoeg voorbeelden van oude schema's. Nog fijner kan het zijn om het schema helemaal aan je eigen wensen te laten voldoen.

Steek er eenmalig wat tijd in en je zult zien dat je een handig en werkbaar huishoudschema zo in elkaar draait.

Onze tips voor het maken van je eigen huishoudschema:

 1. Maak een lijst van alle taken die je regelmatig terug wilt laten komen. Bij het bedenken van de taken begin je bij de voordeur en loop je in gedachten je hele huis door (gang afstoffen/stofzuigen, toilet schoonmaken, woonkamer stoffen, etcetera).
 2. Groepeer de taken op frequentie: dagelijks, wekelijks, tweewekelijks, driewekelijks, maandelijks
 3. Maak in excel een overzicht met vier kolommen, voor elke week een kolom. Zet onder elkaar, met wat regels tussenruimte de dagen van de week. Houd bij dagen waarop je minder tijd hebt hier al rekening mee door minder regels tussenruimte te gebruiken.
 4. Plan eerst de dagelijkse activiteiten in. Vervolgens de wekelijkse. Houd per dag een logische structuur aan. Ren niet van de keuken naar de zolder maar neem ruimtes bij elkaar in de buurt. Kijk ook goed naar je beschikbare tijd. Als je op dinsdag maar een uurtje hebt, plan je niet het lappen van de ramen en het poetsen van de badkamer in.
 5. Kijk nu op welke dagen je nog ruimte hebt voor tweewekelijkse klussen en plan die in. Daarna doe je hetzelfde voor de driewekelijkse. Wat overblijft zijn je maandelijkse klussen. Daarmee vul je de gaten op. 

Je hebt nu een mooi overzicht van alle klussen. Heb je een grote achterstand met rommel? Plan dan in het begin dagelijks twee keer een kwartier rommel ruimen in. Met een vuilniszak in je hand pak je een ruimte of kastje tegelijk aan. 

Eventueel kun je het takenlijstje nog uitbreiden door de naam voor de verantwoordelijke voor de taak erachter te zetten. Zo kunnen alle huisgenoten een steentje bijdragen. 

Oplossingen en tips voor het maken van een huishoudschema.

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

2 Comments

 • Huishoudplaza

  8 april 2021

  De huishoudschema's zijn er weer!

  Vanaf nu elke week om 9:00 een nieuw schema, hier te vinden! ( zet maar in de favorieten!)

  Reply
 • Els van egmond

  21 februari 2021

  Zou fijn zijn makkelijke huishoudschema dat geeft structuur in leven van een mens .

  Reply

Leave a Comment