Zilveren sieraden poetsen

Na verloop van tijd wordt zilver wat doffig en soms zelfs zwart. Dat heet oxideren. Het is een heel normaal proces en dit gebeurt als het zilver in contact komt met waterstofsulfide. Dat komt in meerdere materialen voor en ook op je huid. Niet erg dus! Maar je moet wel af en toe even poetsen of een methode vinden om het zilver weer mooi te krijgen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

Hoe kun je zilverwerk het beste oppoetsen?

zilver poetsen
 • Zilverpoets
  De makkelijkste oplossing is een gewone zilverpoets of een schoonmaakbadje! HG heeft een product speciaal voor sieraden.

Oma's tips

Natuurlijk zijn er ook allerhande middeltjes die werken. Deze methodes werken voor het oppoetsen van zilveren sieraden:

 • Verzilverde materialen kun je in een handomdraai weer mooi glanzend krijgen Je neemt as van een sigaret en doet dit in een kommetje. Pak een kindertandenborstel, want die zijn zacht, maak de tandenborstel nat en doe hem dan in het kommetje met as. Maak dan je zilverwerk schoon met de tandenborstel, goed nawrijven en je zult zien, het werkt echt. Met een zilverpoetsdoekje lichtjes nawrijven.
 • Doffe zilveren voorwerpen kun je ook als volgt weer glanzend krijgen
  Los een flinke schep huishoudsoda op in heet water. Doe het te reinigen voorwerp in een stuk aluminiumfolie. Prop het aan zodat het zoveel mogelijk contact maakt, maar dat er nog wel water in kan. Laat het een kwartiertje liggen in het soda water. Het aluminiumfolie wordt geel-dof, het zilver weer helder. Spoel het zilveren voorwerp af met kraanwater en droog af met een zachte doek.
 • Doffe sierraden schoonmaken met ketchup
  Als je zilveren sieraden dof geworden zijn, is het niet noodzakelijk om een zilverpoetsdoek te kopen. Je kunt namelijk meestal ook gewoon tomatenketchup gebruiken!
  1. Doe wat ketchup op een schoteltje. Als je een sieraad met een glad oppervlak schoon wilt maken, kun je het even in de tomatenketchup dompelen. Gaat het om een sieraad met een minder glad oppervlak dan kun je de ketchup beter aanbrengen met een tandenborstel zodat de ketchup ook goed tussen de randen komt.
  2. Neem vervolgens een kom met schoon water en droog het sieraad af. Het zilver is nu weer glanzend schoon dankzij de natuurlijke zuren in de tomaten.

Meer tips voor het poetsen van zilveren sieraden

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment