koffievlek uit kleding verwijderen

Iedere koffiedrinker zal een keer een kopje koffie op zijn kleding morsen. Als je vaak genoeg koffie drinkt, heb je wellicht al een keer een druppel of een hele mok gemorst op je kleding. Als jou dat is overkomen, is er echter weinig reden om je zorgen te maken. Er zijn manieren om koffievlekken van vrijwel elk oppervlak te verwijderen. Hier lees je hoe je ze uit de drie meest voorkomende stoffen kunt halen, namelijk synthetische stoffen, wol en katoen.

Hoe kun je het beste koffie uit je kleren halen?

koffievlek kleren

Synthetische stoffen

Synthetische stoffen zijn redelijk duurzaam, in vergelijking met bont en leer. Koffievlekken zijn te verwijderen uit elke synthetische stof, inclusief acryl, modacryl, nylon, polyester, spaander en olefine. Als de koffievlek er de eerste keer niet uitkomt, herhaal dan de volgende stappen totdat de vlek er volledig uit is. Het is eenvoudig om te doen als je deze stappen volgt.

 1. Dep overtollige koffie op met een schone doek
 2. Week de vlek in een oplossing van 1 liter warm water, een halve theelepel afwasmiddel en 1 eetlepel witte azijn gedurende 15 minuten.
 3. Spoel het bevlekte gebied af met warm water.
 4. Gebruik een spons en ontsmettingsalcohol om de resterende vlek op te ruimen.
 5. Je kunt het kledingstuk wassen zoals normaal.

Wollen stoffen

Wol is gemakkelijk te onderhouden doordat het een goede weerstand heeft tegen geur en vlekken. Dit zorgt er voor dat wol minder vaak gewassen hoeft te worden en dat het bij lagere temperaturen schoon wordt dan andere vezels. Om te zorgen dat jouw wollen kledingstuk er weer uit komt te zien als voorheen, gebruik dan deze stappen om een koffievlek te verwijderen.

 1. Spoel het beste onmiddellijk de vlek af onder koud stromend water. Dit verdunt de koffievlek.
 2. Als de vlek is opgedroogd, maak een mix van een halve theelepel zuiveringszout met 1 kopje lauw water. Doordrenk een pluisvrije doek in de oplossing en dep de vlek lichtjes aan en druk met een absorberende doek zacht op de vlek.
 3. Als de vlek nog steeds zichtbaar is, breng dan een oplossing van 3 delen spiritus of ontsmettingsalcohol aan, plus 1 deel koud water. Druk met een absorberende doek zacht op de vlek.
 4. Spoel het kledingstuk goed uit en was het daarna volgens de normale wasvoorschriften.

Katoenen stoffen

Katoen, en andere winterharde, stoffen zijn redelijk gemakkelijk om mee te werken. Er zijn drie manieren om een koffievlek uit katoen of linnen te verwijderen. De eerste manier omvat de volgende drie stappen.

 1. Dep overtollige koffie op met een schone en droge doek.
 2. Behandel de vlek voor met een vlekverwijderaar.
 3. Was onmiddellijk het kledingstuk uit zoals je het normaal zou doen.

Als je geen commerciële vlekverwijderaar in huis hebt, kun je deze zelfgemaakte oplossing proberen. Deze stappen lijken erg op de bovenstaande stappen om vlekken uit synthetische stoffen te verwijderen, maar er zijn een paar kleine verschillen.

 1. Dep overtollige koffie op met een schone en droge doek.
 2. Week de vlek in een oplossing van 1 liter warm water, een halve theelepel afwasmiddel en 1 eetlepel witte azijn gedurende 15 minuten.
 3. Spoel het bevlekte gebied af met warm water.
 4. Gebruik een spons en ontsmettingsalcohol om de resterende vlek op te ruimen.
 5. Spoel de stof nogmaals uit met warm water.
 6. Laat het kledingstuk drogen in de buitenlucht.
 7. Was het kledingstuk zoals normaal.

Soms verwijdert deze tweede strategie de koffievlek nog niet volledig uit katoen. Als je een vlek niet kunt verwijderen, maar ook geen commercieel vlekverwijderaar wilt kopen, probeer dan deze derde techniek.

 1. Gebruik een rubberen band om de bevlekte stof over een kom te spannen.
 2. Gebruik een waterkoker met temperatuurweergave om 90 °C water over het bevlekte gebied te gieten.

Meer oplossingen en tips?

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen. Heb je zelf een goede tip of ervaring met het verwijderen van koffie vlekken? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment