Synthetisch textiel

Wat is synthetisch en wat is het voordeel van het synthetische programma op jouw wasmachine? Door alle jaren heen en door technologische ontwikkelingen zijn er veel verschillende soorten textiel op de markt gekomen, waaronder de opkomst van de term synthetisch textiel. Maar wat is synthetisch textiel nu echt? Lees dit artikel snel verder om achter de betekenis van synthetisch materiaal en om te weten hoe je correct synthetische stoffen in de was kan schoonmaken.

Wat is synthetisch textiel?

syntetisch

De betekenis van synthetisch textiel

Wat is synthetisch? Synthetische kleding is gemaakt van synthetisch materiaal, meestal gevormd door chemische processen. De vezels worden over het algemeen tijdens het chemische proces geëxtraheerd met behulp van een spindop, een apparaat dat polymeren gebruikt om vezels te vormen.

De textielindustrie begon synthetische vezels te maken als goedkopere en gemakkelijker in massa geproduceerde alternatieven voor natuurlijke vezels. Omdat synthetische stoffen door de mens gemaakte, kunstmatige vezels zijn, hebben ze veel voordelen voor dagelijks gebruik, waaronder hun betaalbaarheid en hun vlek- en waterbestendigheid.

Synthetische stoffen hebben de neiging vlekbestendiger te zijn en sommige zijn zelfs ontworpen om vlekken te weerstaan, daarom kan synthetische kleding geweldig zijn voor dagelijks, regelmatig dragen.

Voorbeelden van synthetische stoffen

  • Polyester

Polyester is een synthetische vezel gemaakt van steenkool en petroleum. Polyester wordt gekenmerkt door zijn duurzame karakter.

  • Rayon

Rayon is een semi-synthetische vezel gemaakt van gereconstitueerde houtpulp. Hoewel rayon is gemaakt van plantaardige vezels, wordt het als semi-synthetisch beschouwd vanwege de chemicaliën, zoals natriumhydroxide en koolstofdisulfide, die in het productieproces worden gebruikt. Rayon kan een imitatie vorm zijn van zijde, wol en andere stoffen.

  • Spandex

Spandex, ook bekend als Lycra of elastaan, is een synthetische vezel die wordt gekenmerkt door zijn extreme elasticiteit. Spandex is gemengd met verschillende soorten vezels om stretch toe te voegen en wordt voor alles gebruikt, van jeans tot vrije tijd tot kousen.

  • Acryl

Acrylvezels zijn synthetische vezels gemaakt van polymeren gevormd door acrylonitril of vinyl cyanide. Acryl wordt vaak beschouwd als een imitatie wol vanwege zijn warmtebehoud.

Het synthetisch programma op jouw wasmachine

Veel wasmachines hebben aparte programma's voor synthetische was en katoenen was, soms naast verschillende temperatuurinstellingen. Programma's voor katoen zijn vaak heter, terwijl het synthetisch wasprogramma voor synthetische stoffen op lagere temperaturen, 40 ° C of lager, draaien en minder vaak centrifugeren. Synthetische programma’s zijn ontworpen voor niet-katoenen kledingstukken, zoals kleding gemaakt van polyester en viscose, die een iets fijnere wasbeurt nodig hebben.

Synthetische programma's wassen op lagere temperaturen en centrifugeren minder vaak. De meeste machines hebben een katoenprogramma, maar niet alle machines hebben een synthetisch programma. Als je veel delicate kleding moet wassen, is het de moeite waard om hierop te letten, hoewel je eerst het kledinglabel moet controleren. Omdat de meeste synthetische stoffen zijn afgeleid van plastic, kunnen hoge temperaturen de vezels beschadigen. Houd er rekening mee dat de capaciteit voor sommige van deze programma's anders is, dus als u een specifieke capaciteit machine wilt kopen, controleer dit dan eerst.

syntetische stof

Oplossingen en tips om synthetische kleding goed schoon te krijgen?

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment