Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag verwijderen | Tip voor het verwijderen van kalkaanslag en zeepresten van sanitair en tegels.

Hoe verwijder je kalkaanslag en zeepresten?

sanitair schoonmaken
Kalkresten en zeep verwijderen van je badkamer en sanitair gaat simpel met onderstaande tips

Bij het schoonmaken van je badkamer is het belangrijk om zeepresten en kalkaanslag goed te verwijderen.

De zeepresten en kalkaanslag kan je als volgt goed en makkelijk verwijderen.

 1. Met behulp van witte azijn kan je zeepresten en kalkaanslag uit douche, bad en wasbakken te verwijderen.
 2. Verwarm de azijn en giet het in een spuitflacon. Spuit er douche, bad en wasbakken mee in en laat dit 15 minuten intrekken.
 3. Verwijder de aanslag dan met een nylon schuursponsje.
 4. Spuit zo nodig nog een keer in.

Andere oplossing is om de speciale ontkalker / kalkreiniger van HG te gebruiken.

Andere manieren om zeepresten en kalkaanslag goed te verwijderen:

 1. Met wasverzachter: meng een klein beetje wasverzachter door een sopje met water en maak neem vervolgens de aanslag er mee af. Even laten weken en daarna afspoelen met water.
 2. Met cola: door de hoge zuurgraad van cola blijkt ook cola goed te werken tegen kalkresten.

Milieuvriendelijk ontkalken

Een van de minst milieubelastende en ook voor de gezondheid het minst slechte middel om aangekoekte kalk te verwijderen is citroenzuur. Citroenzuur wordt meestal verhandeld in kristalvorm. Je maakt hiervan een oplossing – zeg 70 procent – en die laat je gedurende een halve dag lekker heet in een waterkoker staan (iedere keer weer even laten koken). Deze oplossing kun je meerdere keren gebruiken totdat de oplossing geen kalk meer oplost. Citroenzuur heeft als voordeel dat het goed de kalk oplost (beter en sneller dan bijvoorbeeld azijn) en dat er minimaal damp van afkomt. Niettemin is het aan te bevelen ook de waterkoker – of het apparaat dat moet worden ontkalkt – tijdens het koken van het citroenzuur buiten te laten staan. Ook kun je met warm citroenzuur goed glaswerk weer helder krijgen. Citroenzuur kun je kopen bij een goede drogist. Het hoeft vanzelfsprekend geen 100% chemisch zuivere citroenzuur te zijn want dan betaal je veel te veel. Ook is het gezien de prijs driewerf zonde om van die knijpflesjes citroensap te gebruiken.

Oplossingen en tips om kalk- en zeepresten te verwijderen.

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

2 Comments

 • Anne

  6 augustus 2021

  Ik heb laatst de tip gelezen om kranen en gootsteen in te smeren met wat (olijf) olie om ze weer als nieuw te laten blinken. Ik heb het uitgeprobeerd en het ziet er inderdaad goed uit.
  Misschien werkt deze tip ook voor zwarte kranen? Ben benieuwd om te horen of dit werkt.

  Reply
 • Peggy

  7 juni 2021

  Weet iemand de schoonmaaktip voor zwarte kranen in de badkamer? Ik lees overal over eenzacht schoonmaakmiddel met citroen te gebruiken, maar mijn zwarte kranen blijven wit gevlekt.. help!

  Reply

Leave a Comment