Antibioticakuur kind

Wat moet je doen als je kinderen de antibioticakuur niet naar binnen willen nemen? Op deze pagina vind je tips en trucjes die je kunnen helpen. 

Hoe krijg je een antibioticakuur bij een kind naar binnen?

antibiotica kind naar binnen krijgen

Kinderen zijn slim en hebben al snel door als je ze iets probeert te geven waar ze het zelf niet mee eens zijn. Dat heb je natuurlijk met groente maar ook met medicijnen. Als het om één dosering gaat kun je ze nog wel om de tuin leiden, maar met een antibioticakuur wordt dat al een stuk lastiger. Sommige kindjes hebben je dan feilloos door en weigeren. Maar hoe los je dat op?

Diverse tips om een antibioticakuur aan een kind te geven

Tegenwoordig is de antibiotica in een lekker smaakje verkrijgbaar dus bij veel kinderen zal het goed gaan. Helaas zal dat niet voor iedereen gelden. De antibioticakuur is niet als zetpil verkrijgbaar en moet deze oraal worden toegediend. Je kunt de volgende dingen proberen om het te laten lukken.

 • Dien de kuur anders toe
  Als het kind een pipetje niet fijn vindt, gebruik dan een lepel (en vice versa)
 • Mengen 
  Meng de kuur door iets dat de kinderen lekker vinden. Kies voor verschillende dingen als de antibiotica meerdere keren per dag moet worden toegediend. Bijvoorbeeld 's ochtends door de fruithap, 's middags door de limonade en in de avond door een bakje appelmoes. Je kunt zelf natuurlijk uitkiezen wat het kindje lekker vindt. Controleer hiervoor wel even de bijsluiter waarin het wel en niet gemengd mag worden of vraag het bij de arts.
 • Maak er een leuk ritueel van
  Dit kan wat meer tijd kosten, maar als je het koppelt aan iets leuks, dan kan dat goed werken. Doe bijvoorbeeld een toneelspel met handpopjes en laat één van de poppen de lepel geven.
 • Beloon je kind
  Als je kindje het leuk vindt om kleine cadeautjes open te maken, dan kun je deze aan het einde van een succesvolle dag geven. Je kunt ook met stickertjes werken die ze kunnen opplakken na iedere keer dat ze de lepel hebben leeggemaakt. Als de stickerkaart vol is, mogen ze een cadeautje. 
 • Kies een leuke plek uit om het toe te dienen
  Als je kindje het heel erg leuk vindt om op een plek te zijn (waar ze eigenlijk niet mogen komen), kun je dit ook toestaan in ruil voor een hap antibiotica. Bijvoorbeeld achter het autostuur of boven op de koelkast. 
 • Dwang
  De minst leuke manier is om het onder dwang te geven. Als laatste redmiddel zou je hiervoor kunnen kiezen, maar wij zouden eerst nog even de arts raadplegen. Deze heeft vast tips of misschien is er een ander smaakje beschikbaar. 

Meer oplossingen en tips voor het toedienen van antibiotica aan je kind.

In onze reacties vind je vaak meer tips en mogelijke oplossingen van andere bezoekers.
Heb je zelf een goede tip of ervaring met het toedienen van antibiotica? Deel deze dan zeker even op Huishoudplaza!

2 Comments

 • Teddy

  27 juli 2022

  Ik ben het helemaal met Theo Keur eens. Mijn zoon van 9 met autisme heeft een vieze infectie te pakken. Antibiotica is noodzakelijk. Drankje geprobeerd, mier- en mierzoet. Kreeg het er niet in. Tabletten gevraagd, om fijn te malen en te combineren met eten. Zelfde laken een pak. Kind haalt de zoete smaak er zo uit. Nu een heftige variant die niet zoet is, blijkt harstikke bitter te zijn. 1 hap in combinatie met een flinke lepel pindakaas, hij zit gewoon te kokhalsen op de bank.
  En ik zit ‘m maar voor te liegen, dat hij een andere/vieze smaak heeft omdat hij ziek is. Een zetpil met antibiotica zou echt het verschil maken. Mijn zoon eet al eenzijdig, maar argwaant nu alles wat hem wordt voorgezet.

  Reply
 • Theo Keur

  16 oktober 2021

  Toch raar dat je in deze tijd dit nog niet in zetpilform kan krijgen, wordt sneller opgenomen ook door het lichaam.
  Wordt denk ik eens tijd dat dit gaat gebeuren, want het toedienen op deze manier is een hel.
  Vr gr Theo Keur

  Reply

Leave a Comment