Bladluis bestrijden

Omgaan met insecten en andere ongedierte is een van de minst favoriete taken voor de meeste tuinders. Ook de bladluis behoort tot een vervelend beestje voor wie van zijn of haar tuinplanten houdt. Er zijn veel manieren om bladluizen te bestrijden zonder gevaarlijke chemicaliën in je tuin te brengen. Bladluizen hebben namelijk verschillende natuurlijke vijanden, waaronder andere insecten, insectenlarven en vogels. Bladluizen vermenigvuldigen zich snel, dus het kan een combinatie van methoden en herhaalde inspanningen vergen om ze volledig onder controle te krijgen. Wees volhardend en geduldig. Het kan even duren om resultaat te zien.

Hoe kom je met behulp van natuurlijke producten van bladluis af?

bladluis

Bladluis verwijderen met de hand

Je kunt de bladluis verwijderen met water. Deze methode is het meest effectief in het begin van het seizoen, voordat een plaag volledig heeft plaatsgevonden. Je sproeit je planten af met een sterke stroom water uit je tuinslang. Deze keuze is echter niet verstandig als de bladluis op jongere of meer delicate planten zitten, maar het werkt goed voor planten waar je een hoge waterdruk op kunt gebruiken.

Je kunt anders ook tuinhandschoenen aandoen en ze van de bladeren, stengels en bloemknoppen afkloppen. De aangetaste plekken kun je afsnijden of snoeien. Het is belangrijk om de afgesnoeide stukken op te vangen in een emmer om verdere verspreiding te voorkomen.

Bladluis verwijderen met een organische spray

Je kunt met vloeibare zeep en water, een zelfgemaakte bladluis-spray maken. Je doet hiervoor een paar eetlepels zeep in een kleine emmer en mengt dit met water. Vermijd het gebruik van wasmiddelen of producten met ontvetters of vocht inbrengende crèmes.

Je brengt de spray aan met een verstuiver rechtstreeks op de bladluizen en de aangetaste delen van de plant. Neem de onderkant van de bladeren ook goed mee. Dit sopje is niet schadelijk voor vogels of andere nuttige insecten, maar het zal de bladluis en andere zachte insecten aantasten en uiteindelijk doden.

Een andere manier 
Olie kan ook werken. Deze olie werkt als afweermiddel voor bladluizen en andere insecten. Volg de aangegeven instructies op de verpakking om de olie in water te verdunnen, of gebruik een kant-en-klare neem olie spray. Het kan echter nuttige insecten afstoten, dus wees voorzichtig wanneer en waar je dit aanbrengt. Een andere optie is om je eigen spuit-mengsel te maken met essentieel oliën. Gebruik vier tot vijf druppels van al deze oliën: pepermunt, kruidnagel, rozemarijn en tijm. Met het met water in een kleine verstuiver. Dit mengsel spray je op de aangetaste planten.

Het verwijderen van bladluis door een natuurlijke vijanden

De bladluis heeft enkele natuurlijke vijanden die je er bij kan halen. Het lieveheersbeestje is daar een van. De volwassen lieveheersbeestjes eten alleen lang niet zoveel bladluizen dan in hun larvale stadium. Dit kan soms voor een teleurstellend resultaat zorgen. Groene gaasvliegen doen vrijwel hetzelfde als de lieveheersbeestjes en zijn ook het meest effectief in hun larvale stadium.

Online kun je tegenwoordig makkelijk groene gaasvlieg eieren kopen. Het kan ook helpen om insectenetende vogels er bij te halen. Dit zijn vogels zoals de winterkoninkjes en mezen. Kweek kleine bomen en struiken waar ze dekking kunnen zoeken en natuurlijk hun eigen nesten kunnen bouwen.

Oplossingen en tips tegen bladluzien

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen voor jouw uitdagingen in de tuin. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment