Computerscherm schoonmaken

Na een tijdje belandt er stof op je computerscherm (laptopscherm of beeldscherm) en zie je her en der wat vingerafdrukken. 

Ga voorzichtig te werk als je dit gaat schoonmaken. Als je niet voorzichtig bent, kun je een hoop beschadigen. 

 • Inc. Het schoonmaken van een hele computer / PC

Hoe kun je het beste een computer of PC scherm schoonmaken?

computerscherm schoonmaken

Voordat je begint

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een fles Windex of een ander algemeen schoonmaakproduct te gebruiken, wordt dit bij deze sterk afgeraden.

Agressieve chemicaliën werken misschien goed op ramen of werkbladen, maar ze kunnen grote schade aanrichten op een computerscherm en kunnen met tijd de coating volledig wegslijten.

Dat gebeurt zelfs al als je een scherm schoonmaakt met een onschuldig lijkend babydoekje. 

Wat moet je dan wel gebruiken?

Er zijn veel schoonmaakmiddelen en reinigingsvloeistoffen die/go/natuurazijn specifiek zijn gericht op computers en schermen. Hoewel deze producten zeker het werk doen, hoef je er niet perse geld aan uit te geven. Gedestilleerd water werkt namelijk erg effectief voor de meeste computerschermen.

Je kunt zelf een klein beetje witte azijn aan het water toevoegen voor het verwijderen van meer hardnekkig vuil. Vermijdt daarnaast ook het gebruik van een oud T-shirt of een papieren handdoek.

Schermen zijn een stuk kwetsbaarder dan ze eruit zien en zelfs deze stoffen kunnen krassen veroorzaken op je scherm. Een microvezeldoek of een doek die je ook gebruikt om je bril mee schoon te maken is de meest veilige keuze.

Zet je computer volledig uit

Start altijd met het afzetten van je computer of laptop. Allereerst is het veel makkelijker om vuil te zien op een zwart scherm, dus als je computer uit staat zul je dit beter zien. Het is daarnaast ook veiliger voor je computer. Het schoonmaken van je scherm terwijl deze aanstaat kan mogelijke pixels die actief zijn beschadigen of het kan zelfs een ongewenste elektrische schok geven.

Veeg over het scherm

Als het vooral stof is wat er op je scherm zit, dan is een snelle veeg-beurt al voldoende. Neem een microvezel doek en veeg zacht over het scherm met lange bewegingen.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat je echt zachtaardig te werk moet. Als je te hard drukt op het scherm kun je namelijk pixels aan de binnenkant beschadigen.

Als er meer hardnekkig vuil op het scherm zit, dan kun je gebruik maken van gedestilleerd water of speciale reinigingsvloeistof. Spuit nooit de vloeistof direct op het scherm.

Dit kan er namelijk voor zorgen dat er vloeistof in de randen van het scherm komt. Sproei of dep de vloeistof eerst op een doek, wring de overtollige vloeistof weg en veeg dan met een zachte beweging over het scherm.

Laat het goed drogen

Mocht je gebruik hebben gemaakt van een vloeistof tijdens het schoonmaken, dan kan je daarna voorzichtig met een schone microvezel doek over je scherm wrijven om het droog te maken.

Dit voorkomt dat er vloeistof op ongewenste plekken komt. Pas als het scherm volledig droog is, kun je de computer weer aanzetten.

De computer zelf schoonmaken

Het is van belang om de computer regelmatig schoon te maken. Daarmee doelen we niet op het verwijderen van bestanden en rotzooi van de computer, maar op het schoonmaken van de diverse onderdelen van de computer.

Hieronder lees je hoe je de verschillende computer-onderdelen kunt schoonmaken.

toetsenbord
Het toetsenbord moet ook goed afgestoft worden

Het toetsenbord

Het toetsenbord van je pc is een broeinest voor bacteriën. Wist je bijvoorbeeld dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er op het gemiddelde toetsenbord meer gevaarlijke bacteriën voorkomen dan op een toiletbril?! Reden voor een grote schoonmaak…

Maak je toetsenbord los, keer het om en schud er flink mee boven de vuilnisbak. Stof kun je met de stofzuiger uit je toetsenbord zuigen (gebruik de zachte borstelmond). Er zijn ook spuitbussen met perslucht te koop. 

Plakt het toetsenbord, peuter dan de toetsen voorzichtig los met een mes of kleine schroevendraaier.

Maak met een klamvochtig doekje het toetsenbord en de toetsen schoon. 

Vingervet op de toetsen poets je weg met een sopje van afwasmiddel of met wat keukenreiniger op een doekje. Maak het doekje nooit te nat. 

Tip: Gebruik een ragebol!

De computerkast

Kijk ook eens naar de kast van je computer. Aan de achterkant blijft veel stof hangen, dat je kunt wegzuigen met de stofzuiger. Haal eens een keer alles los en blaas of veeg het schoon.

Zuig de lege kast uit met de stofzuiger en werk alle draden weer netjes weg. 

De muis schoonmaken

De buitenkant van alle muizen kun je met een klam / vochtig doekje schoonmaken. Optische muizen maak je schoon met een kunststofreiniger. Maak je muis open door het ronde dekseltje op de bodem in de richting van de pijltjes te draaien.

Het dekseltje gaat los en het balletje komt eruit. Maak het balletje schoon door spiritus op een stuk keukenrol te gieten en het balletje erin te leggen.

Stevig wrijven tot hij schoon is. In de muis zelf zie je drie rollertjes, die maak je schoon met een in spiritus gedrenkt wattenstaafje. Zet dan de muis weer in elkaar.   

 

Tips voor het schoonmaken van een laptop- of computerscherm

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

1 Comment

 • jelle oenema

  21 november 2020

  Nog niet geprobeerd maar kreeg een idee om een pc van binnen schoon te blazen met een
  fohn waarvan het verwarming gedeelte stuk is .
  eventueel uiteinde smaller maken.

  Reply

Leave a Comment