Kinderen helpen huishouding

Het is helemaal niet raar om van je kinderen te verwachten dat zij ook iets bijdragen in het huishouden. Ook peuters en kleuters kunnen al best kleine taakjes aan. Sterker nog, ze groeien er mentaal van. Op deze pagina vind je handige tips en schema's om jouw kroost bij het huishouden te betrekken.
Een kind kan de was doen!

Hoe kan ik kinderen op een leuke manier betrekken bij het huishouden?

kind dat de afwas doet
Hulptroepen in de keuken zijn zo gek nog niet!

Als je jouw jonge kinderen wil gaan betrekken in het huishouden, dan zijn de onderstaande klusjes erg geschikt om mee te beginnen:

 • Zelf je schoenen opbergen
 • Zelf je speelgoed opruimen
 • Zelf je jas ophangen
 • Helpen met schoonmaken van de eigen slaapkamer
 • Helpen met stofzuigen (dingen aan de kant schuiven en terugzetten)
 • Groente wassen
 • Eigen bordje en beker afruimen en in de vaatwasser plaatsen

Maak het visueel met een schema

Als je je kinderen wilt laten helpen en huishoudelijke taken in huis wilt laten uitvoeren, is het handig om deze taken visueel te maken. Een schema werkt hiervoor het beste. Een klusjes overzicht voor het hele gezin maak je stap voor stap:

 1. Maak eerst een lijst van taken voor het kind, zoals bijvoorbeeld eigen slaapkamer opruimen of schoonmaken, legen van een prullenbak, afstoffen van een bepaalde kamer of het opruimen van de speelkamer. De specifieke taken zullen per gezin verschillen en zijn mede afhankelijk van de leeftijd van het kind.
 2. Noteer de frequentie waarin de taken uitgevoerd moeten worden. De schoenen, jas en tas moeten bijvoorbeeld dagelijks op de juiste plek worden opgeborgen, terwijl de slaapkamer slechts één keer per week schoongemaakt hoeft te worden.
 3. Stel een beloning vast voor het uitvoeren van de taken. Je kunt denken aan een klein presentje, een deel van het zakgeld of een gezellig uitje met het hele gezien. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om geen beloning in het vooruitzicht te stellen.
 4. Bepaal de gevolgen voor het niet uitvoeren van de taken. Voor sommige kinderen is het vooruitzicht van een beloning voldoende, terwijl voor anderen een negatief gevolgd beter werkt.
 5. Teken op een stuk karton een rooster. Je kunt het schema ook in Excel maken. Een voorbeeld van een klusjeslijst in Excel is bijgevoegd bij dit artikel. Maak voor elk kind in het rooster een apart schema. Schrijf de taken aan de bovenkant van elke kolom en de dagen van de week in de rijen. Zo kun je in één oogopslag zien of een kind zijn of haar taken heeft afgerond.
 6. Voeg foto’s toe van de klusjes voor de jongere kinderen die nog niet kunnen lezen. Dit stelt hen in staat om hun verantwoordelijkheid te nemen zonder dat ze een beroep op een volwassene of ouder kind hoeven te doen.
 7. Hang het rooster op een goed zichtbare plaats. Houd beloningsstickers en markers in de buurt zodat de kinderen zelf kunnen noteren welke taken afgerond zijn.
schoonmaakschema voo rkinderen
Een voorbeeld van een schema voor kinderen in het huishouden. Dit kun je eenvoudig zelf in Excel maken.
microsoft excel

Download een schoonmaakschema in Excel
Kinder klusjes lijst.xlsx

Meer oplossingen en tips om kinderen mee te laten helpen in het huishouden

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen en tips. Heb je zelf een ervaring die je wilt delen? Doe dit zeker even met anderen op Huishoudplaza!

4 Comments

 • Madelon

  30 september 2021

  Als kinderen nog jonger zijn en graag willen helpen kun je ook kinderschoonmaakspullen kopen https://www.kinderstofzuigers.nl/poetskar-kind/ of stofzuigers die het echt doen

  Reply
 • kopstubber

  13 januari 2014

  Nou ik kan wel 10 klussenlijsten ophangen, maar puberzoon wordt al moe als hij er aan dénkt! Elke dag gezeur dat zijn fiets nog niet in de schuur staat en zijn schooltas voorin de gang is neer gegooid. En verder heeft hij als “taak” de tafel af te vegen 1x per dag. Dat lukt met veel gemopper nog net. Over de rest gaan we maar geen ruzie meer maken. Als we het zelf doen is sneller dan die ruzies. We wachten maar gewoon op betere tijden als hij door de pubertijd heen is. 🙂

  Reply
 • fleur

  10 augustus 2013

  hallo

  ik ben fleur van 9

  wij hebben thuis ook zo'n schema en het werkt super . als we 10 dingen van de lijst 5 dagen in de week deden kregen we 10 euro

  Reply
 • Eline

  2 augustus 2013

  hey ik ben eline van net 11 ik wil gaan sparen voor een laptop aleen ik weet niet hoe de laptop die ik wil kost 330 euro zijn er voor in huis klusjes waar ik me ouders een extra centje voor kan vragen ps me ouders vinden dat niet erg hoooooooor!!!!!!!!

  Reply

Leave a Comment