Vlekken Blauwe Regen

Als je gele vlekken hebt op kleding en je weet niet goed waar het vandaan komt, dan zou het wel eens van de blauwe regen plant (Wisteria) kunnen komen. Zeker mensen die wel eens de was buiten te drogen hangen, kunnen hier last van hebben als ze dit doen bij de blauwe regen in de buurt. 

Hoe verwijder ik de mysterieuze vlekken van de blauwe regen?

blauwe regen
De Blauwe Regen kan vervelende vlekken nalaten ( en is ook giftig! )

Kleding wil na een wasbeurt weleens gele vlekjes hebben die er voor het wassen niet in zaten. In het Brabants Dagblad heeft een artikeltje gestaan over mysterieuze gelige vlekken in net gewassen kleding. In eerste instantie wordt de schuld gegeven aan de wasmachine. Na vervanging wasmachine blijven de vlekken in de kleding verschijnen. Maakt niet uit welke stof het is, er zitten vlekken in en die vlekken verschijnen blijkbaar bij 1 op de 5 wasbeurten.

Een mevrouw die dit probleem ook bij de nieuwe wasmachine bleef houden is verder gaan onderzoeken. De waterleidingmaatschappij heeft naar het probleem gekeken, kon in eerste instantie niks vinden. TNO is erop gezet, kon ook niks vinden.

Uiteindelijk was de conclusie dat het moest gaan om een stof die reageerde op kalk in het waswater. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat het gaat om de Blauwe Regen.

Dus heb je een Blauwe Regen in de tuin staan of ben je in de buurt geweest? Dat is de boosdoener van gele vlekken. 

Ook bij het snoeien van de Blauwe regen kun je bijna onzichtbare druppels op je kleren krijgen. Die druppels komen in de wasmachine in aanraking met calcium (=kalk) dat in het waswater zit en daardoor ontstaan die bruine vlekken.

Blauwe regen vlekken verwijderen 

In onze reacties vind je deze tip van Oetel:

en papje maken van zout en verse citroensap. Dit op de plekken gesmeerd, 15 minuten intrekken daarna de was gedraaid. Men het was een stuk minder. Na 3 keer wassen was alles weg…

Vlekken Verwijderaars van Hoge Kwaliteit

Voor het verwijderen van vlekken zijn er verschillende specialistische producten online te verkrijgen. Wij hebben de beste algemene vlekken verwijderaars op een rij gezet:

Oplossingen en tips voor vlekken van de blauwe regen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

7 Comments

 • Cor

  25 juli 2021

  Ik heb alles geprobeerd wat hierboven staat. Het enige wat bij mij werkte was chloor. Broek nat maken, vlek aanstippen met chloor, en goed wrijven.

  Reply
 • hans

  14 augustus 2017

  Worden die vlekken ook veroorzaakt door de gele regen?

  Reply
 • Oetel

  18 augustus 2014

  Ik kreeg de blauwe regen vlekken ook niet uit. Alles geprobeerd. Heet wassen, pure gloor, vanish, groene zeep ossegalzeep, shout. Totdat ik de tip vond die wel werkte. Een papje maken van zout en verse citroensap. Dit op de plekken gesmeerd, 15 minuten intrekken daarna de was gedraaid. Men het was een stuk minder. Na 3 keer wassen was alles weg…

  Reply
 • S-je

  26 juli 2014

  Hier worden 3 verschillende schoonmaakmiddelen gecombineerd gebruikt. Let daarmee op! Die kunnen op elkaar reageren en evt. slecht zijn voor de gezondheid en/of het textiel.

  Reply
 • vd Wiel

  26 juli 2014

  Kledingstuk eerst nat maken, dan de vlekken bedruppelen met Dr. Beckmann Roest & Deodorant Vlekkenduivel Vlekkenverwijderaar en tenminste een uur laten inwerken. Vervolgens een heet (± 50°C) sopje van biotex en vanish oxi action en het kledingstuk daarin een nacht laten weken. Hierna een wasgang in de machine laten draaien. Er kunnen dan nog (vage) vlekken zijn, die kunnen dan worden behandeld met ossengalzeep en een nagelborstel (Stevig borstelen, dat wel! En er kan dan wat kleurverlies op de geborstelde plek optreden, alsof het kledingstuk gestonewashed is; maar dat vind ik minder erg als die roestvlekken).

  Reply
 • Emmetje

  7 juli 2014

  Zelf had ik ook vlekken van de blauwe regen in mijn kleding. Ik had alles geprobeerd, 95gr wassen tot allerlei middeltjes. Als laatste dacht ik “als ik die (witte) broek toch weg moet gooien, kan ik nog proberen met glorix de vlek te behandelen”. Dit hielp, de vlek verdween als sneeuw voor de zon. Ik had een wasbak met warm water vol laten lopen, hierin een flinke scheut chloor in gedaan, de broek erin en even in laten trekken. Als nog op de vlek zelf ook glorix gedaan. Let wel goed op, niet alle gekleurde kleding kan tegen chloor en zullen witte vlekken veroorzaken.

  Reply
 • Martin van der Haven

  6 september 2013

  Vlekken veroorzaakt door blauwe regen krijg je eruit door te wassen op 95 graden. Helaas kan niet alle kleding tegen deze hoge wastemperatuur.

  Reply

Leave a Comment