Hortensia stekken

Een explosie van vragen om een hortensia te stekken weerspiegelt de populariteit van hortensia's. Het is geen verrassing, want de plant is resistent tegen ongedierte, groeit in zon of schaduw en stuitert terug van koude temperaturen. Bovendien produceert deze geliefde struik massa's grote, bolvormige bloemen die een opzichtig middelpunt in jouw tuin vormen. Maar er is een keerzijde aan de hortensia plant: de prijs. Gelukkig zijn hortensia's eenvoudig te stekken. 

De juiste manier om een gezonde hortensia te stekken

hortensia stekken

Stekken is de meest effectieve manier om een hortensia te vermeerderen vanuit het gemak van je eigen huis. Een volwassen plant kan tientallen nieuwe hortensia's opleveren om je tuin mee te vullen.

Wat heb je nodig?

Hortensia stekken stappen

  1. Maak een snoeischaar schoon. Reinig optioneel de snoeischaren door een watje in ontsmettingsalcohol te deppen en de messen en handgrepen af te vegen. Door deze voorzorgsmaatregel te nemen, kunt u schimmelziekten bij uw nieuwe plant voorkomen.
  2. Maak een snee ongeveer 2 centimeter onder een blad knooppunt op een groene, gezonde tak die nog geen knop of bloem heeft gevormd. In totaal moet de stengel ongeveer 7 tot 12 centimeter lang zijn.hortensia stekken waar knippen
  3. Verwijder alle bladeren behalve de twee hoogste bladeren met de snoeischaar, en zorg ervoor dat je de stengel daarbij niet beschadigt. Laat daarom wat ruimte tussen de hoofdstengel en de snede. Hierdoor blijft de hoofdsteel onbeschadigd.
  4. Maak de onderkant van de stengel nat en door het afgeknipte uiteinde van de stengel ongeveer 1 cm in de stekpoeder.
  5. Bevochtig een pot met zaai- of stekgrond. Een pot van ongeveer 25 centimeter kan een maand vooruit met meerdere hortensia stekken.
  6. Plaats de hortensia stekken in water en grond. Houd de hortensia stekken vochtig maar niet drassig. Als je stekken in hele kleine potten, in de volle zon of in een winderige omgeving staan, heb je misschien extra water nodig om uitdroging te voorkomen.

Wanneer moet je klimhortensia uit stekken laten groeien?

Je kan jouw hortensia stekken het beste in het voorjaar nemen, wanneer het metabolisme en de groei van de plant het hoogst zijn.

Door hortensia's in de lente te kweken, kan het snijden van een heel groeiseizoen ook uitgroeien tot een plant van volledige grootte. Maak in de vroege ochtend of avond tijd vrij om je stek te nemen en te planten. Op deze manier heeft hittestress geen invloed op de kwetsbare stengel als deze eenmaal van de originele plant is verwijderd.

De hortensia stekken verplanten

Als je de hortensia's hebt gestekt, dan heb je als het goed is binnen een maand een gezond wortelstelsel. Hierna kan je jouw nieuwe hortensia plant vanuit de pot in de volle grond overplanten. Volg de juiste afstand richtlijnen voor hortensia's door een ruimte van 4 tot 6 voet tussen planten toe te staan. Na verloop van tijd zullen de nieuwe planten uitgroeien tot bloeiende struiken.

Tips voor het kweken

  • Kies een zachte, groene stengel om als stekje te nemen. Stengels die houtachtig en grijs zijn, zijn minder metabolisch actief en zullen twee keer zo lang nodig hebben om te groeien.
  • Als jouw stengel is gekrast of beschadigd, gooi je de stek weg en probeer je het opnieuw.
  • Als je geen wortel poeder bij de hand hebt, maar een wilg in de buurt hebt, kun je een snelle remedie voor huis maken door wilgenwater te gebruiken. Hak jonge wilgen stelen fijn en zet ze in thee. Laat het mengsel een nacht staan en dompel je hortensia stekken er de volgende dag in. De wilg is een rijke bron van een specifiek azijnzuur hormoon dat de plantengroei stimuleert.
  • Sommige tuinders beginnen graag met hortensia te stekken in water, maar bij hortensia's wordt dit niet aangeraden. Stekken die in water zijn begonnen, ontwikkelen zwakke wortelsystemen die wankelen wanneer de noodzaak om te transplanteren eindelijk aanbreekt.

Meer tips voor het stekken van Hortensia's?

In onze reacties vind je vaak meer tips en oplossingen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment