Matras opfrissen

Matras opfrissen | Als je matras stinkt naar vocht, transpiratie, urine of braaksel dan verwijder je de vieze geurtjes met deze tips van huishoudplaza.nl

Matras opfrissen | Zo fris je je matras op

kotsvlekken en geur in matras

Matras opfrissen

Waarom ruikt het matras vies?

Zelfs een nieuw matras kan onaangenaam ruiken. De geur van het matras kan variëren van chemische geuren, urine, lichaamsgeur tot schimmel. Je kunt het matras professioneel laten reinigen, maar dit is duur. Probeer daarom eerst eens deze goedkope oplossingen.

Hoe kan ik vieze luchtjes uit het matras verwijderen?

Als je matras in een vochtige omgeving ligt of heeft gelegen, ruikt het muf. Leg je matras in dat geval op een zonnige dag gedurende tenminste 10 uur buiten. Leg er een stuk plastic onder zodat het niet nat of vies wordt.

Ruikt het matras wat zuur dan is transpiratievocht waarschijnlijk de boosdoener. Strooi zo af en toe wat soda op je matras en laat dit een poosje erop liggen. Vocht en luchtjes trekken in de soda. Daarna gewoon even de stofzuiger pakken en het zout opzuigen. Je matras ruikt weer helemaal fris.

Als urine de veroorzaker van de vieze geur is, lees dan deze tip. En als braaksel de boosdoener is, lees dan deze tip.

Alternatief: met de stoomreiniger

Ook met een stoomreiniger kan je een matras goed schoonmaken. Met behulp van de stoom reinig je het matras en ontdoe je het matras tegelijk van vieze geurtjes.

En natuurlijk..

Heeft ook HG hier weer een product voor: HG Hygiënische Matrasopfrisser.

Kindermatras urinevlekken verwijderen

Bescherm kindermatrassen altijd met een hoes tegen “ongelukjes”. Gaat er toch nog iets mis verwijder de urinevlekken dan uit het matras door de vlek zo snel mogelijk droog te deppen met een schone doek of keukenpapier. Een andere optie is om talkpoeder op de matras te strooien. Dit ruikt niet alleen lekker, het absorbeert ook nog eens vocht.

Maak vervolgens een sopje van water, fijnwasmiddel en een beetje ammonia en behandel de vlek hiermee. Daarna goed droogmaken met een föhn en een droge doek.

Blijft er een vieze geur hangen in het matras? Spray het dan in met textielontgeurder!

 

Oplossingen en tips om je matras op te frissen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

2 Comments

 • Naziha

  19 november 2016

  Ik heb een vakantie huisje aan het strand en ben net achtergekomen dat mijn spullen beschimmeld zijn door vocht omdat er nu niet gelucht wordt. Hoe kan ik het beste mijn matrassen en gestofferde banken beschermeren dat ze niet vochtig worden en beschimmeld raken. Mijn houten tafel is ook beetje beschimmeld. Graag tips! Bedankt

  Reply
 • Charlotte

  7 augustus 2016

  Dat er lichaamseigen schimmels en bacteriën in je matras zitten is helemaal niet zo erg. We leven ons hele leven samen met een heel leger van die dingen en helemaal zonder ze, zouden we juist ziek worden. Een steriel matras? Vergeet het. Dat zou juist vreemd zijn.
  Vervelender is wél, wanneer de concentratie te hoog wordt of ze zich.. enigszins kenbaar beginnen te maken d.m.v. nare luchtjes. Dat er dan een methode is om dat te elimineren is fijn. En 's avonds ga je dan weer naar bed met dezelfde commensalen die je gisteren ook al had. 🙂
  Ik ga het soda trucje zeker proberen. Ik heb hier een luchtbed dat vaak wordt gebruikt en nu in de zomer als het zo warm is 's nachts… pffft, zuur zweetluchtje zit eraan en ik heb geen ruimte om hem goed te luchten. Dan maar eens zo proberen

  Reply

Leave a Comment