Dons in Wasmachine

Dons is het pluis dat onder de dekveren zit van vogels. Het is erg licht en luchtig en houdt de warmte erg goed vast. Voor kleding en beddengoed wordt vaak eendendons of ganzendons gebruikt. Hoewel je het liever niet te vaak doet, ontkom je er haast niet aan om zo nu en dan een donswasje te draaien. Een slaapzak, dekbed of donsjas worden immers na verloop van tijd toch vies. Als je besluit om zomaar donzen beddengoed of kleding in de wasmachine te doen, dan bestaat er een kans dat de luchtigheid verdwijnt. Let dus goed op wat je doet en volg de onderstaande tips.

En hoe voorkom en repareer ik een klonterige donsjas / slaapzak / beddengoed?

dons wassen

Dons wassen

 1. Volg de aanwijzingen op het waslabel goed op.
 2. Was het product met dons in ieder geval nooit al te heet. Het liefst niet warmer dan 30 graden.
 3. Gebruik speciaal donswasmiddel voor dons voor het beste effect.
 4. Gebruik weinig wasmiddel
 5. Gebruik geen wasverzachter
 6. Voorkom dat er zeep achterblijft na het wassen, gebruik dus een goed (of dubbel) spoelprogramma.
 7. Centrifugeer op een hoge stand.

Drogen

Een erg belangrijke stap bij het luchtig krijgen van dons, is de manier van drogen. Als je dons uithangt, dan gaan de veertjes vaak samenklonteren op een plek waar ze naar beneden gezakt zijn. Hierdoor krijg je een ongelijkmatige verdeling die moeilijk luchtig te krijgen is. De droger biedt uitkomst!

 1. Zet de droger op een koud of in ieder geval niet al te warm
 2. Doe – afhankelijk van de hoeveelheid dons – 1,2 of 3 tennisballen in de droogtrommel. Die zorgen ervoor dat het dons luchtig blijft.
 3. Haal het dons regelmatig even uit de droger en schud het flink op
 4. Dons heeft een lange droogtijd nodig

Geen droger?

Zonder droger is het niet eenvoudig om dons weer luchtig te krijgen. Overweeg dan om het dekbed weg te brengen naar een stomerij. Een alternatief is om de droger in een wasserette te gebruiken of even bij een bekende langs te gaan met een droger.

Dekbed te groot voor in de wasmachine of droger?

Niet alle dekbedden passen zomaar in de wasmachine. Als het dekbed te groot is voor de trommel, ga dan gewoon naar de stomerij.

Lees meer: Een donsjas wassen

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Meer oplossingen en tips over dons en wassen.

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoud problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment