Paardenbloemen verwijderen

Heb je in jouw tuin een probleem hebt met paardenbloemen? Dan ga je zeer blij zijn met dit artikel. De schrijver van dit artikel heeft namelijk zelf jaren gevochten met paardenbloemen en heeft dit probleem via de Fiskars Xact Onkruidtrekker opgelost. Lees hoe en waarom.

Hoe verwijder ik het beste paardenbloemen uit de tuin?

de paardenbloem
Een paardenbloem verwijderen is door nieuwe technologie erg makkelijk


Laten we bij het begin beginnen. Zelf heb ik een groot grasveld in mijn tuin en daarbij ook overlast van allerlei onkruid. Ik heb nog nooit gif gebruikt op het gazon, mede door mijn automatische robotgrasmaaier is het op het vlak van onkruid wel onder controle. Wel is er één boosdoener: De paardenbloem. Dit is simpelweg een onkruid dat niet opgelost kan worden door de robotgrasmaaier vaak over het gazon te laten gaan. Dit onkruid moet je echt aanpakken.

De paardenbloem goed bestrijden

Als je de paardenbloem voor altijd uit de tuin wilt verwijderen moet je de paardenbloem met wortel en al verwijderen uit het gazon. Het liefst ook voordat er zaadjes uitkomen, dus in een vroeg stadium aan het begin van de lente. Anders komen er tientallen nieuwe paardenbloemen voor terug. Gele bloemetjes moeten dus worden aangepakt!

  • Verwijder je de wortel ‘half' dan komen er naar mijn ervaring gemiddeld zo'n 3 á 4 paardenbloemen voor terug een jaar later. 

Wat is dan een goede oplossing?

Zelf had ik 1000+ paardenbloemen die ik moest verwijderen, ik ben dus net als waarschijnlijk de lezer van dit artikel het internet af gegaan en heb bij elke oplossing de recensies gelezen. Gezien het grote aantal paardenbloemen dat ik wilde verwijderen wilde ik eigenlijk niet bukken. Dan vallen alle kleine onkruidstekers ook al af. Die werken ook echt niet zo goed en laten behoorlijk grote gaten achter.

  • Als je in de tuin last hebt van 10 á 20 paardenbloemen zijn deze kleine onkruidstekers natuurlijk wel een redelijke oplossing. 

Onkruidstekers waarbij je niet hoeft te bukken

De Gardena onkruidsteker van 110 cm zou dan een oplossing moeten zijn, ook deze heb ik geprobeerd. Deze werken redelijk maar laten behoorlijk grote gaten na. Zo groot dat je met een zak grond erachteraan moet lopen, ook moet je nog eens bukken om de paardenbloem op te pakken, iets wat bij de toppers niet meer hoeft. Ook met stenen en harde ondergrond wordt dit al direct een stuk moeilijker. 

Mijn ideale oplossing was simpelweg de Fiskars Xact, dit product is stevig, gaat niet kapot en heeft voor mij 1000en paardenbloemen verwijdert. Je kan als een soort van herladen van een shotgun de paardenbloem na het opgraven in de zak gooien en zo hoef je nooit te bukken. Het is echt een prachtig apparaat en krijgt voor mij 6 uit 5 sterren. Probeer het en je gaat er absoluut geen spijt van krijgen.

  • Een kleine tip nog: na wat dagen van droogte gaat het verwijderen van paardenbloemen veel beter dan op een hele vochtige grond. 

Meer oplossingen en tips tegen paardenbloemen

  • Doe een theelepeltje zout bij een paardenbloem en je bent hem kwijt. Dit schijnt te werken, maar verwijderen is altijd beter, de wortels zijn namelijk sterk en zitten diep.
  • Je kan een oude vijl gebruik als je geen onkruidsteker wilt kopen. Dit lost het probleem een klein beetje op.

In onze reacties vind je meer mogelijke oplossingen om dit probleem op te lossen.
Heb je zelf een goede tip of ervaring die je wilt delen? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza.

Leave a Comment