Blancheren

Blancheren | Beschrijving over de noodzaak en werkwijze van blancheren van groente, vlees en gevogelte

Hoe en waarom blancheren?

Blancheren in het kort

Blancheren is het met koud water opzetten, aan de kook brengen en eventueel afschuimen van groente-, vlees-, benen-, gevogeltebouillon.

Ter voorbereiding van het invriezen van groenten: het gedurende 3 à 5 minuten in kokend water brengen van groenten en deze vervolgens snel afkoelen in (stromend) koud water.

blancheren van groente
het blancheren van groente

Blancheren uitgebreide beschrijving

Wat is blancheren?

Blancheren is het snel onderdompelen van ingrediënten in kokend water. Hierdoor blijven kleur-, smaak en voedingsstoffen optimaal bewaard en blijft het ingrediënt mooi stevig.

Om groenten als bijvoorbeeld tomaten van hun velletje te ontdoen worden ze na inkruisen kort geblancheerd. Blancheren wordt ook toegepast bij invriezen van groenten om enzymen die bederf veroorzaken, te doden.

Blancheren is een voorbereidingstechniek. Producten worden om verschillende redenen geblancheerd:

  1. Het snel garen van een product
  2. Het reinigen van een product (ook sterke smaak verwijderen)
  3. Het steviger maken van een product

Snel garen

Dit vindt veelal plaats bij groente. Blancheren is hier het snel garen in ruim kokend water. Tijdens het blancheren wordt er geen deksel op de pan gedaan. Na het blancheren worden de producten veelal snel koud gespoeld.

Het reinigen of verwijderen sterke smaak

Dit vindt veelal plaats bij vlees en gevogelte. Het produkt wordt opgezet met koud water, de warmtebron wordt opengezet zodat de temperatuur stijgt. De ongerechtigheden kunnen uit het product trekken. Na het blancheren wordt het vocht weggegoten en wordt het product met koud water gespoeld om de gestolde eiwit-resten en andere ongerechtigheden te verwijderen.

Steviger maken

Blancheren wordt ook als (voor)bereidingstechniek gebruikt voor het steviger maken van een product. Het product, bijvoorbeeld zwezerik ondergaat na het blancheren nog een bereidingstechniek, bijvoorbeeld bakken in de pan. Je hebt voor het blancheren geen speciale pan nodig. Een ruime pan en de hulp van een schuimspaan of draadmandje om de groenten mee uit het kokende water te nemen zijn voldoende. Spoel de geblancheerde groente altijd direct af onder koud stromend water om het garingsproces te stoppen.

Blancheren heeft tot gevolg dat het vel van tomaten los gaat zitten, zodat ze gemakkelijker te pellen zijn. Het wordt ook gedaan om de schil van amandelen los te krijgen en om jonge malse groenten vóór te koken. Er moet kokend water over de ingrediënten worden gegoten en dit water moet óf gelijk weer worden afgegoten of pas na ongeveer twee minuten.

Meer oplossingen en tips

In onze reacties vind je meer mogelijke oplossingen om dit probleem op te lossen.
Heb je zelf een goede tip of ervaring die je wilt delen? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza.nl.

Leave a Comment