Brood Snijden en Open Knippen

Het is niet altijd even makkelijk om verse / warme kadetjes open te snijden. Wat is een mogelijke oplossing?

brood open knippen

Kan ik broodjes ook open knippen?​

Wat makkelijker is bij verse broodjes / afbakbroodjes is om deze open te knippen met een schaar. Hetzelfde geldt voor voorgebakken pitabroodjes. Knip ze voor het afbakken even in en ze laten zich daarna moeiteloos vullen.

Andere manieren om dit probleem op te lossen

  • Met een echt scherp broodmes.
  • Met een zogenaamd tomatenmest (met karteltjes)

Brood Snijden in mooie plakken

Brood snijden in mooie plakken kan op de volgende manier.

  • Een broodplank (houten plank) met bij voorkeur minstens de lengte van je brood en +/- 3 cm breder dan de maximale breedte van je brood.
  • Een zelfgemaakt U-vormig beugeltje van metaal (bijv. een stuk aluminium stang (rond 6mm). Deze beugel moet met 2 rechte benen langs en met een passende ronding over het brood kunnen, zodat dat het brood daar losjes maar zonder speling door kan schuiven.

Neem de hoogte niet te krap in verband met een flink hoog brood wat maximaal gerezen is. Maar ook niet onnodig hoog wat weer extra opbergruimte inneemt. De benen moeten de broodplankdikte langer zijn. Het is dus verstandig om de beugel aanvankelijk wat langer te maken en na het buigen de benen op de gewenste lengte afkorten. 

Hoe ga je te werk?

Maak nu met een fijn zaagje een sleuf van 1 à 2mm diep dwars over de broodplank 18mm vanaf het uiteinde. Boor met een passend boortje zuiver recht 2 gaatjes net achter de gemaakte zaagsnede waar de beugel strak in past. Plaats de beugel met eventueel wat lijm in de geboorde gaten en klaar is kees. Voor wie rechtshandig is legt de plank voor zich met de beugel naar de rechterkant. Plaats het brood onder de beugel door tot ongeveer einde plank (afhankelijk van de gewenste dikte van de plakken) Snij dan met een (elektrisch) mes strak langs de beugel en je krijgt prachtig egale plakken die overal even dik zijn. 

Je zult zien dat het aantal kruimels minimaal is. Zelfs het snijden van warm brood is geen probleem meer. En ook het snijden van de laatste plak gaat veel gemakkelijker. 

Wie geen geschikt stukje metaal van rond 6 à 8mm kan vinden zou ook 2 stokjes rondhout rond 10mm kunnen gebruiken al is dat met 2 losse paaltjes wel wat kwetsbaarder. En neem de broodplak dan nog wat breder dan de genoemde 3 cm. Of een metalen strip die je tegen de zijkant aan schroeft. In dat geval moet de plak niet breder zijn dan de maximale broodbreedte. Let wel even op de maximale lengte van je elektrische mes tussen de aanzet bij de machinekant en de knoop aan het einde van het mes en zorg dat de bewegende knoop niet steeds tegen het achterliggende been aan rammelt. Het is dus simpel gezegd een soort vereenvoudigde verstekbak waar je brood op kunt snijden.

Meer oplossingen en tips om warme broodjes open te krijgen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoud problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment