Vloer dweilen

Een vloer dweilen is een taak die (bijna) iedereen wel eens doet. Er zijn een paar handigheidjes om dit goed voor elkaar te krijgen.

Hoe kun je het beste een vloer dweilen?

dweilen vloer
Een vlakmop

Je kunt een vloer het beste dweilen met een vloermop of vlakmop. De eerste is een steel met heel veel touwtjes, de tweede bestaat uit een steel met een kunststof rechthoek waarom een rechthoekig stoffen doek gedaan wordt (zie afbeelding). 

Met de onderstaande tips en technieken krijg jij de vloer extra goed schoon! 

 • Gebruik veel en vaak schoon water
  Het klinkt logisch, maar in de praktijk wordt er vaak met te vies water gemopt en gedweild. Het is juist belangrijk dat het vuil in je dweil goed kan oplossen in het schone water en dat het naar de bodem zakt. Teveel vies water helpt hier niet mee en je smeert vaak weer vuil op de vloer waardoor je het meer aan het verspreiden bent, dan aan het schoonmaken.
 • Gebruik niet teveel schoonmaalmiddel
  Teveel schoonmaakmiddel zorgt voor een minder mooi – en vaak – meer gestreept resultaat. Doe er een klein scheutje in en houd je aan tip hierboven, dat werkt veel beter.
 • Gebruik de juiste techniek
  Als je mopt of dweilt is het belangrijk dat je de gehele vloer meeneemt en daarbij zorgt dat het grove vuil niet naast je mop belandt. Dit kun je doen door ‘achtjes' te maken met de dweil en de steel in de dweilrichting mee te draaien. De onderstaande afbeelding geeft hier een goed beeld bij.
  • (In het geval van een mop: doe deze in een draaiende beweging op de grond zodat de touwtjes zich door de centrifugale krachten verspreiden en je zo een groot oppervlak creëert)
 • Maak de dweil vaak schoon en doe dit goed.
  Het vuil moet goed uit de dweil verdwijnen en door het water naar de bodem van de emmer zakken. Als je een mop hebt, kun je de steel tussen je twee vlakke handen nemen en je handen heel snel heen en weer doen. Op die manier draait de mop erg hard rond in de emmer en wordt deze goed schoon. 

de beste manier om te moppen

Meer tips voor een schone vloer? 

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke tips. Heb je zelf goed advies? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment