Gootsteen Ontstoppen Vaatwastablet

Wat kan je doen als je afvoer verstopt is? Hieronder een aantal tips om een verstopte afvoer of verstopte gootsteen te ontstoppen. 

Kan je een verstopte gootsteen ontstoppen met een vaatwastablet?

afvoer ontstoppen

Wanneer je afvoer verstopt is loopt het water niet meer weg. Dat betekent dus dat de rommel zich ergens in je afvoer heeft opgehoopt en nu zit daardoor de afvoer verstoptDe standaard strategie:

 1. Als de afvoer licht verstopt is kan het helpen om even echt goed warm water door te laten stromen met wat sop
 2. Gooi er Hierna nog een emmer heet water achteraan, dit zou al kunnen helpen. 
 3. Wat ook werkt is de waterkoker aan te zetten en met flink wat soda vervolgens door de gootsteen te gooien.
 4. Laat het hierna nog even een aantal minuten doorstromen met goed heet water. Vaak is het vet het probleem, door goed heet water met bijvoorbeeld wasmiddel of soda wordt het grootste deel van de leiding al ontvet en hopelijk stroom de ‘verstoppingsprop' door.

De grote vaatwastablet tactiek op een gootsteen te ontstoppen

Geen ontstopper? draai dan niet direct de sifon los. Kook eerst water en giet dit met een vaatwastablet of soda in de wasbak. Nu kun je aan de sifon voelen waar deze verstopt zit. Sla vervolgens met gepaste kracht tegen de sifon en misschien komt de verstopping hiermee al los.

De soda of het vaatwastablet helpen tegen het aangehechte vet aan de binnenzijde van de sifon. Dit werkt waarschijnlijk ook met gewoon vaatwasmiddel, zolang het maar goed ontvet.

Andere manieren om te ontstoppen

Sowieso helpt het om zo nu en dan de vaatwasser en wasmachine ook extra heet te zetten om alle leidingen overal door te spoelen. 

Dit is wat je eigenlijk ook doet als je een kookwasje draait in de wasmachine, daarbij is dit ook goed voor het behoud van de vaatwasser en wasmachine.

Zit je afvoer nog steeds verstopt? 

Dan kan je het proberen met de volgende tips die beter werken bij een behoorlijk verstopte afvoer.:

 • Gebruik bij een verstopte afvoer een ontstopper, een trekveer of een pomp. Daarmee wordt de prop losgetrokken en werkt de afvoer weer. 
 • Haal in geval van nood de sifon weg en maak die schoon. De sifon is ook wel bekend als de zwanenhals, die zit vrij snel na de eigenlijke afvoor. Het weghalen van de sifon gaat meestal vrij eenvoudig. Zet er een emmer onder, draai de schroef los, trek de sifon naar beneden trekken en laat deze leeglopen.
 • Gebruik nooit afvoerreiniger en een ontstopper tegelijk! Door de mechanische hulpmiddelen zuig je niet alleen de verstopping naar boven, maar ook de agressieve reiniger. Deze kan onder bepaalde omstandigheden in je gezicht spuiten en daar invreten.

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze tip toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Oplossingen en tips om een verstopte afvoer op te lossen.

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

1 Comment

 • Marie de Jonge

  18 november 2021

  Onze gootsteen loopt ook niet goed door en ik ga straks kijken of het sifon wellicht verstopt is. Ik ga in ieder geval oppassen met chemische middelen, omdat ik daar slechte ervaringen mee heb. Hopelijk kan ik de verstopping zelf verhelpen!

  Reply

Leave a Comment