Schoonmaken met Baking Soda

Baking Soda is een oeroud schoonmaak truukje voor het ontvetten en het schoonmaken in en rond het huis. en veelal een vervanger van veel andere schoonmaakmiddelen

Hoe kun je het beste met Baking Soda schoonmaken?

baking soda
Baking Soda niet in de supermarkten te vinden

Baking Soda is een al heel oud middel wat onze overgrootouders al gebruikte, misschien nog wel ouder, vroeger bestond het uit allemaal brokjes, maar tegenwoordig kun je het ook kopen zo fijn als basterdsuiker.

Het is voor de huid niet schadelijk, ik gebruik het altijd bij de kookwas, dan doe ik een eetlepel bij het waspoeder, mijn moeder deed er vroeger de afwas mee, het ontvet heel goed. b.v. het fornuis en de tegels erom heen, je moet er geen houten meubels mee schoon maken want dat gaat niet goed dan bijt het uit. 

Je kunt het in een afvoerputje doen met kokend heet water er achteraan en je hebt een prima ontstopper voor kleine verstoppingen, als er bij ons iemand is met een zwerend plekje aan een vinger dan gaan we ermee in een warm badje met soda zitten omdat het heel goed desinfecteert.

Baking Soda Gebruiken en mee Schoonmaken ( 21 tips )

 1. Ontstop je gootsteen. Een kopje zuiveringszout plus een kopje azijn helpen bij het ontstoppen van de afvoer in huis.
 2. Maak babykleertjes voorzichtig schoon. Voeg voor een niet-agressieve reiniger een half kopje zuiveringszout toe aan een chemisch vrij vloeibaar wasmiddel en was kleding.
 3. Gebruik als tandpasta. Dompel je tandenborstel in wat zuiveringszout zoals vroeger om je tanden witter te maken en je adem op te frissen.
 4. Gebruik baking soda als deodorant. Dep zuiveringszout licht onder je armen om lichaamsgeur te verminderen.
 5. Gebruik als mondwater. Neutraliseer de geur in je mond door een theelepel zuiveringszout in een klein glas te doen. Wervel rond je mond, spuug het uit en spoel af.
 6. Gebruik als exfoliant. Bij gebruik als exfoliant kan zuiveringszout voorzichtig dode huidcellen verwijderen wanneer het wordt gemengd met drie delen zuiveringszout en een deel water. Wrijf in een cirkelvormige beweging en spoel af.
 7. Behandel insectenbeten. Als je een pasta maakt van zuiveringszout en water en deze op je huid aanbrengt, kun je een jeukende muggenbeet verlichten. meer over: Insecten overlast.
 8. Gebruik Baking Soda als shampoo. Het kan de pH van je hoofdhuid beïnvloeden, maar het gebruik van zuiveringszout als shampoo met appelciderazijn is een goed alternatief voor shampoo.
 9. Voeg toe aan uw bad voor een spabehandeling. Voeg zuiveringszout of badzout toe aan uw bad voor een doe-het-zelf-spabehandeling.
 10. Verlicht luieruitslag. Een jeukende baby zwerver kan twee eetlepels zuiveringszout in badwater gebruiken om een rode uitslag te verlichten.
 11. Houd uw kammen en borstels schoon. Houd je kammen en borstels schoon door de natuurlijke olieophoping te verwijderen door ze in een bakje warm water met een theelepel zuiveringszout te weken. Afspoelen en laten drogen. Dit zal je doffe haar opvrolijken.
 12. Houd uw orale apparaten schoon. Mondstukken zoals houders en kunstgebitten hebben geurneutralisatie nodig, dus voeg twee theelepels zuiveringszout toe, opgelost in een kopje warm water om ze schoon te houden.
 13. Poets je zilver met zuiveringszout. Fleur je zilver op met een pasta van zuiveringszout en water. Wrijf met een schone doek over zilver, spoel af en droog.
 14. Maak de vloer schoon met Soda. Verwijder vuil gemakkelijk door een half kopje zuiveringszout in een emmer warm water te gebruiken. Dweil en spoel schoon voor een glanzende nieuwe vloer. Dit helpt ook om strepen te verwijderen.
 15. Snijd olie en vet. Zuiveringszout maakt olie gemakkelijker schoon te maken wanneer u een volle schep aan uw gewone afwasmiddel toevoegt. Even laten inwerken.
 16. Maak vaatwassers schoon. Ontgeur en reinig uw vaatwasser door zuiveringszout in de wascyclus te doen.
 17. Terrasmeubilair schoonmaken. Strooi zuiveringszout onder stoelkussens om uw terrasmeubilair op te frissen.
 18. Schone batterijen. Maak een pasta van zuiveringszout en breng deze aan met een vochtige doek om corrosie van een batterij te schrobben. Wees voorzichtig, want batterijen bevatten zuren. Ontkoppel de accupool alvorens te reinigen en sluit daarna weer aan. Om corrosie te voorkomen, veegt u af met vaseline.
 19. Verwijder olie- en vetvlekken. Lichte gemorste hoeveelheden kunnen worden verwijderd door ter plaatse zuiveringszout te strooien en te schrobben met een natte borstel.
 20. Maak de magnetron schoon. Voeg zuiveringszout toe aan een spons en maak de binnenkant van uw magnetron schoon en verminder geurtjes.
 21. Maak de oven schoon. Strooi zuiveringszout op de bodem van uw oven en besproei met water om de soda te bevochtigen. Een nacht laten staan en 's morgens schrobben, grondig uitspoelen.

Verschil Baking Powder en Baking Soda

Er wordt een verschil gemaakt in baking powder en baking soda.

 • Baking powder: bakpoeder, potas ( kalium carbonaat), rijsmiddel E-500 (natrium carbonaat), 501(kaliumcarbonaat), 503(ammoniumcarbonaat)
 • Baking soda: NaHCO3; natriumbicarbonaat, zuiveringszout, wordt in bakpoeder gebruikt.

Meer oplossingen en tips over schoonmaken met Soda.

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoud problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment