Ramen Wassen (Met Spiritus)

Natuurlijk wil je bij het ramen wassen je ramen streeploos schoonmaken. Hieronder vind je daarom enkele tips voor het ramen lappen.

Is spiritus een goed middel om te gebruik om streeploos ramen te lappen?

streeploos de ramen schoonmaken

Wat heb je nodig voor streeploos ramen lappen

Je hebt nodig: Een emmer heet water met een scheut spiritus en een paar druppels afwasmiddel.

Gebruik niet teveel afwasmiddel, want dan gaat het sopje erg schuimen en krijg je strepen. Heet water met een schepje soda of een scheut ammonia ontvet ook prima. 

Streeploos nazemen met warm water en azijn of zout. Voor een streeploos effect kun je ook een flinke scheut glansspoelmiddel voor de vaatwasser aan je zeemwater toevoegen.

Heb je bovenstaande middelen niet in huis, gooi dan een gepelde en doorgesneden ui in een emmer heet water en zeem daarmee je ramen.

De ramen aan de buitenkant schoonmaken

Aan de buitenkant kunnen je ramen behoorlijk smerig worden, dus je zult flink moeten soppen. Zorg dat je een stevige ladder hebt voor de hoge ramen, of gebruik een spons/trekker met telescoopsteel

Verder heb je een ragebol of stoffer nodig, een natuurspons en -zeem, een oude theedoek, een emmer met zeepsop, een trekker en een prop krantenpapier.

 1. Veeg eerst stof, vuil en spinnenwebben uit de hoeken weg met de ragebol of stoffer. Zijn je ramen erg vuil (zanderig), dan kun je ze het beste vooraf schoonspuiten met de tuinslang. Zo kan het zand niet gaan krassen onder de spons.
 2. Maak dan de kozijnen schoon met ruim water en droog ze met een oude theedoek (de vensterbank doe je pas als je klaar bent met zemen).
 3. Maak vervolgens de ramen schoon met de spons en ruim sopwater en maak ze droog met de trekker. Maak tussendoor het rubber van de trekker steeds droog met de zeemlap en wrijf ze op met een prop krantenpapier.
 4. Soms blijven er strepen achter, ook die kun je wegpoetsen met krantenpapier.

Tips

 • Zeem de buitenkant van de ramen altijd verticaal en binnen horizontaal: zo weet je aan welke kant de strepen zitten.
 • Gebruik je een krant om de ramen op te poetsen na het zemen, neem dan de zaterdagkrant; dat papier is dunner. Geen krant met kleurenfoto's gebruiken, want die geven af.
 • Supersnelle methode; maak een krant vochtig en wrijf deze over het raam. Nawrijven met een droge krant, klaar! 

De ramen aan de binnenkant schoonmaken

De ramen worden aan de binnenkant nauwelijks vies, zeker niet als je het bijhoudt. Zijn je ramen alleen maar vettig, dan hoef je geen emmer sop te maken.

 1. Haal de vensterbank leeg, spuit glasreiniger (of een mengsel van water en spiritus) op de ramen en maak ze schoon met een microvezeldoekje. Randen en hoeken maak je droog met een natuurzeem.
 2. Wrijf de ramen na met een prop krantenpapier. Maak ook de kozijnen en de vensterbank schoon met een klamvochtig doekje.
 3. Vliegenpoepjes op je raamkozijn kun je wegpoetsen met koude thee of een halve ui.
 4. Vettigheid haal je weg met onverdund afwasmiddel op een lapje en hardnekkige vlekken met een beetje vloeibaar schuurmiddel. Naspoelen met schoon water.

Oplossingen en tips voor het streeploos lappen van de ramen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? 

Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment