Opbergen

Opbergen van artikelen en spullen

Opbergen van spullen in huis

Plastic bakken kunnen je al een heel eind brengen wanneer je kinderen een berg LEGO blokken moeten opruimen, maar hoe zit het met het opbergen van ander speelgoed? Daarom vind je hier een aantal functionele tips om het speelgoed in jouw huis netjes en geordend op te bergen zodat jij de controle over de speel- of woonkamer weer terug wint.

Plan voor vandaag en morgen

De interesses van jouw kinderen zullen met de dag evolueren. Wanneer je besluit om te investeren in speelgoed of meubels voor in de speelkamer, probeer dan op zoek te gaan naar functionele items die een basis leggen. Dit kunnen items zijn zoals een verstelbare tafel of opslagbakken die kunnen worden gevuld met items en bakken in verschillende vormen en maten. Als je eenmaal in de organisatie modus bent gekomen, weersta dan de drang om elk hoekje te vullen. Als je begint aan het opruimen, probeer dan de kamer met slechts een derde te vullen. Het zal namelijk niet lang leeg blijven.

Deel aandachtig

Hebben oudere en jongere broers en zussen dezelfde ruimte in gebruik? Plaats kleine voorwerpen, knutselspullen en mogelijke verstikkingsgevaren in afsluitbare bakken die hoog worden opgeborgen of in een andere kamer worden bewaard. Dit geldt ook voor voorwerpen zoals breekbare items, familiestukken, voltooide knutsel modellen en alles dat toezicht van een volwassenen vereist. Om te helpen onderscheiden wat van wie is, en om ruzies op afstand te houden, kun je voor ieder kind een speciale doos geven. Deze dozen kun je bijvoorbeeld door middel van kleuren coördineren.

Analyseer wat je allemaal in huis hebt

Als je eenmaal een zuivering hebt uitgevoerd en alles wat kapot, verouderd of overgebleven is aan de kant hebt gezet, is het tijd om de balans op te maken. Leg al het speelgoed neer en groepeer het op thema. Je zult je wellicht nog niet realiseren hoeveel je van een categorie al bezit, totdat je alles voor je ziet. Het groeperen helpt je niet alleen om erachter te komen wat je in huis hebt, maar het helpt je vooral om erachter te komen hoe je het op de juiste manier kunt opbergen. Als je eenmaal weet wat je hebt en besloten hebt in welke kast of kamer het hoort, is het veel makkelijker om te kijken hoe je deze ruimte kunt maximaliseren. Veel mensen kopen opberg bakken en manden al voordat ze een organisatie project hebben opgestart. Wanneer dit gebeurt, probeer je speelgoed te dwingen om met de opberg producten te werken in plaats van andersom.

Het groeperen en sorteren

Wat samen speelt, blijft bij elkaar. Alles wat jouw kind gebruikt om te knutselen, moet bijvoorbeeld bij elkaar worden verzameld om vervolgens een geschikte container te krijgen.

Als je het lastig vindt om al het speelgoed te groeperen, denk dan aan het kleuterklas model. In de kleuterklas wordt er altijd gebruik gemaakt van specifieke hoeken in het klaslokaal. Zo heb je een knutselhoek waar er met de handen wordt gewerkt, maar heb je ook een hoek waar alle denk spelletjes bij elkaar komen. De logica moet niet altijd een volwassen geest aanspreken. De groepering moet uiteindelijk juist voor de kinderen logisch zijn.

Organiseer alle groepen

Afhankelijk van de leeftijd hebben kinderen verschillende vereisten voor speelgoed opslag. Een omgekeerde formule van leeftijd op maat is hier van toepassing. Hoe jonger het kind, hoe groter het vat. Extra grote bakken of kisten zijn precies goed voor de mengelmoes van omvangrijke muzikale kubussen, pluchen ballen en sensorisch speelgoed dat de vroege dagen domineert. Op jonge leeftijd zijn er geen regels die vertellen waar kinderen mee willen spelen. Zorg er ook voor dat de opbergdozen op lage planken liggen voor de jongeren en op hogere planken liggen voor de oudere kinderen.

Handige opberg ideeën

Gebruik alle knuffels als vulling voor een zitzak stoel of leg ze in hoedendozen die aan de muur hangen. Als je een hoop verkleedkleding hebt, zorgt dat je een wasmand hebt die in een kast past zodat je ze ongemerkt kunt opbergen. Knutselbenodigdheden kun je sorteren op medium. Geef markeer stiften, potloden en vingerverf allemaal een eigen plekje door gebruik te maken van een keukengerei organizer.