Waterpokken jeuk verminderen

Waterpokken is een virale infectie die jeuk en griepachtige symptomen veroorzaakt. Hoewel het varicella-vaccin voor 90 procent effectief is in het voorkomen van waterpokken, heeft het varicella-zoster-virus, dat ook waterpokken veroorzaakt, geen genezing. Als je waterpokken krijgt, omvat de behandeling het beheersen van de symptomen totdat je lichaam de infectie zelfstandig bestrijdt. De ziekte treft meestal kinderen. Hier zijn enkele kindvriendelijke remedies die jij of jouw kind kunnen helpen om zich beter te voelen totdat het immuunsysteem het virus zal afweren.

7 tips om jeuk van waterpokken te verminderen

tips tegen waterpokken jeuk
  1. Breng calamine lotion aan

Calamine lotion kan jeuk helpen te verminderen. Deze lotion bevat huidverzachtende eigenschappen, waaronder zinkoxide. Gebruik een schone vinger of wattenstaafje en dep of smeer de lotion op de jeukende huidgebieden. Let op dat je calamine lotion niet op of rond je ogen gebruikt.

  1. Serveer suikervrije ijslolly

Waterpokken kunnen ook in de mond verschijnen. Dit kan bijzonder pijnlijk zijn. Een kind aanmoedigen om op suikervrije ijslolly’s te zuigen kan een goede manier zijn om de zweertjes in de mond te verzachten. Als bonus krijgt je kind hierdoor meer vocht binnen en wordt uitdroging voorkomen.

  1. Neem een havermout bad

Havermout baden kunnen bij waterpokken rustgevend en jeukverlichtend zijn. Door een bad te nemen worden de waterpokken niet van het ene deel van je huid naar het andere verspreid. Hoewel je havermout bad producten bij de meeste drogisterijen kunt kopen, kun je ook een eigen havermout bad maken door de volgende stappen te volgen. Gebruik een kopje havermout voor een ouder kind of 1/3 kopje voor een baby of klein kind. De havermout kan instant, langzaam gekookte haver of snel gekookte haver zijn zonder smaak. Je kunt een keukenmachine of koffiemolen gebruiken om de havermout vlokken heel klein te maken. Havermout in een mousseline zak of panty doen kan ook werken. Vul het bad met warm, niet te heet, water en doe een eetlepel gemalen havermout in een glas warm water. Als de haver het water lijkt op te nemen en het water een melkachtige tint krijgt, is de havermout fijngemalen en klaar om in het bad te doen. Doe de havermout of zak haver volledig in het bad. Gebruik het havermout bad niet langer dan 20 minuten. Je kunt ook havermout lotion op de huid aanbrengen. Dit kan een verzachtend en hydrateren effect hebben op jeukende waterpokken.

  1. Draag wanten om krassen te voorkomen

Krassen op je blaren kan verleidelijk zijn, maar het kan het ongemak verergeren en de huid blootstellen aan pijnlijke infecties. Om de verleiding om ’s nachts of tijdens het dutten krabben te voorkomen, doe je wanten of zachte sokken over de handen van je kind. Het kan ook helpen om de vingernagels van jouw kind bij te knippen zodat ze de aangetaste gebieden niet beschadigen.

  1. Neem een bad met zuiveringszout

Een andere jeukverlichtende optie om aan een bad toe te voegen is zuiveringszout. Voeg een kopje zuiveringszout toe aan een ondiep en lauw bad. Gebruik het bad niet langer dan 15 tot 20 minuten. Je kind kan tot wel drie keer per dag een bad nemen als het een rustgevend resultaat geeft.

  1. Gebruik kamille kompressen

De kamille thee in je keukenkast kan ook jeukende waterpokken gebieden verzachten. Kamille heeft antiseptische en ontstekingsremmende effecten wanneer het op de huid wordt aangebracht. Zet twee tot drie zakjes kamillethee en laat deze afkoelen of plaats deze direct in een warm bad. Dompel vervolgens een zacht wattenschijfje of washandje in de thee en breng het aan op de jeukende delen van de huid. Als je klaar bent met het aanbrengen van de kamillethee, dep je de huid zachtjes droog.

  1. Geef goedgekeurde pijnstillers

Als de waterpokken blaren van je kind bijzonder pijnlijk zijn, of als je kind hoge koorts heeft, wil je misschien medicatie geven. Het is belangrijk om een kind of tiener geen aspirine te geven, omdat ze een verhoogd risico lopen op een aandoening, die het syndroom van Reye wordt genoemd, als ze aspirine gebruiken tijdens of wanneer ze herstellen van een infectie zoals waterpokken. In plaats daarvan kan medicatie zoals paracetamol helpen om pijnlijke symptomen te verlichten. Vermijd indien mogelijk ibuprofen, omdat het gebruik ervan tijdens een waterpokken infectie in verband kan worden gebracht met een hoger risico op een ernstige huidinfectie.

waterpokken jeuk

Wanneer moet je naar een dokter?

Hoewel de meeste gevallen van waterpokken na verloop van tijd zullen verdwijnen, zijn er enkele gevallen waarin je een arts of kinderarts moet bellen. Als je kind jonger dan 1 jaar is en het virus heeft opgelopen, als je kind in het verleden een zwak immuunsysteem heeft gehad, als je kind koorts heeft wat hoger dan 39 °C is, als de koorts langer dan vier dagen aanhoudt of langer dan 24 weggaat en dan terugkomt is het verstandig om langs de dokter te gaan. Soms kan een dokter antivirale medicijnen aanbevelen om de duur van de waterpokken te verminderen.

Meer oplossingen en tips tegen de jeuk?

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om de jeuk van waterpokken te verminderen. Heb je zelf een goede tip? Laat het ons weten!

Leave a Comment