Lijmresten verwijderen

Het grootste voordeel van lijm is voor jou waarschijnlijk nu een nadeel: het zit ergens stevig geplakt op een plek waar je dat juist niet wil hebben. Daarom vind je op deze pagina tips om lijm te verwijderen. 

Hoe verwijder je lijmresten?

lijmresten

Het verwijderen van lijm- of sticker resten van plastic, metaal of hout 

Er zijn verschillende methode om lijmresten te verwijderen met producten die je waarschijnlijk al in huis hebt liggen.

  • Je kunt beginnen met het wegschrappen van het residu met de rand van een oude creditcard. Probeer verschillende hoeken uit om te zien wat het beste werkt. Je kunt ook een plastic schraper of mes gebruiken als alternatief.
  • Ook kun je het residu oplossen door middel van ontsmetting alcohol, wodka of azijn. Doe het middel op een schone doek en leg dit op de lijmresten voor twee à drie minuten om in te trekken. Hierna kan je het residu wegkrassen met je vingers.
  • Je kunt ook proberen het residu los te halen door een föhn te richten op de lijmplek. Door de warmte zal de lijm vloeibaar worden en kan je het er makkelijker af krassen zonder dat je het materiaal beschadigd.
  • Een andere techniek is om bakolie op de lijmrest te doen door middel van een handdoek. Laat dit intrekken voor twee à drie minuten. In deze tijd zal de olie de lijm laten oplossen en kan je het makkelijk verwijderen met je vingers of een plastic schraper.

Hardnekkige lijmresten verwijderen

Spray WD-40 op de lijmresten en laat het tien tot vijftien minuten intrekken. Gebruik het rode rietje wat bij de WD-40 blik zit om het oplosmiddel met precisie op de lijmplek te spuiten. Je kunt hierna met een schone doek de lijmresten wegvegen. Zorg er wel voor dat je dit doet in een goed geventileerde ruimte of, indien mogelijk, voer deze klus in de buitenlucht uit.

Test vooraf altijd het oplosmiddel op je oppervlakte om er zeker van te zijn dat er geen ongewenste vlekken ontstaan. Als je geen WD-40 kunt vinden, hebben de meeste doe-het-zelf winkels ook andere lijm oplossingen tot hun beschikking. Volg altijd de instructies op de verpakking om ongewenste fouten te voorkomen.

Lijmresten op andere voorkomende materialen verwijderen

Mocht je lijmresten hebben zitten op meer fragiele ondergronden zoals textiel, dan kun je deze producten gebruiken om de lijm te verwijderen zonder schade aan te richten.

  • Aceton werkt erg goed voor het verwijderen van lijm op stoffen. Breng nagellak remover aan op een schone doek een wrijf het over de lijmplek. Gebruik een andere doek met water om het aangetaste gebied schoon te wrijven en laat het drogen.
  • Voor lijmresten op je huid kun je gebruik maken van een pasta gemaakt van kokosolie en bakpoeder. Meng deze twee producten in gelijke hoeveelheid samen en breng het aan op je huid. Laat het tien tot vijftien minuten intrekken en wrijf dan zachtjes over de huid om de lijmresten te verwijderen.
  • Mocht je lijmresten in je haar hebben zitten, dan verwijder je dit effectief met haar conditioner of haarolie. Wrijf het middel in je haar en laat het vijftien minuten intrekken. Je kunt het daarna onder de douche eruit wassen.

Oplossingen en tips voor het verwijderen van lijmresten

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment