Open haard schoonmaken

Haard schoonmaken en onderhoud | Tips voor het reinigen van de open haard of houtkachel, de glazen deur van de haard en schoorsteen.

Hoe maak je de haard goed en effectief schoon?

open-haard-schoonmaken
Hoe kun je de haard goed onderhouden en schoonmaken? Bekijk onze tips hier onder

Haard schoonmaken en onderhoud

Het schoon maken – en houden – van uw haard en de glazen deur van de haard is zeer belangrijk. Natuurlijk, het komt wel eens voor dat deze klus naar morgen of later wordt verschoven, maar onderschat de gevolgen niet!

Het regelmatig reinigen van de haard verkleint de kans op brandgevaar, schade en defecten aanzienlijk. Zo geniet je langer van je haard én huis. 

Van houtkachel tot open haard 

Steeds meer mensen kiezen voor (het laten inbouwen van) een open haard, houtkachel of andere vorm van haard. Deze warmtebronnen zijn niet alleen praktisch en relatief goedkoper dan de centrale verwarming: ze zijn ook nog eens reuzegezellig.

Niet zo gek dus dat steeds meer mensen een houtkachel of open haard hebben. Maar is iedereen wel zo goed op de hoogte van de noodzaak van het schoonmaken van deze? Zowel een gashaard, gaskachel als een open haard moet regelmatig worden onderworpen aan een ‘grote' schoonmaak. Maar zo moeilijk is het gelukkig helemaal niet. 

Glazen deur haard schoonmaken 

De glazen deur van de haardkachel kan goed tegen hitte. Toch krijg je vaak te maken met roetaanslag na (langdurig) gebruik. Heb je last van een doffe deur van de haard? De roetaanslag kan gemakkelijk worden verwijderd met licht schuurmiddel zoals bijvoorbeeld Jif.

Doe dit met een droge prop papier en wrijf de roetaanslag er voorzichtig uit. Een glazen deur van een houtkachel kan eenvoudig worden gereinigd met Glassex en een droge doek. Zo wordt de kachel weer mooi helder!

Ook is het mogelijk de glazen deur van de kachel te reinigen met spiritus, wel is het dan heel belangrijk dat de kachel volledig uit en afgekoeld is. Spiritus is zeer licht ontvlambaar! 

Schoorsteen reinigen 

De haard schoonmaken is belangrijk. Maar het rookkanaal schoonhouden is wellicht het allerbelangrijkste. Laat een schoorsteenveger dit klusje bijtijds – en ieder jaar – opknappen of doe het zelf, bijvoorbeeld middels het branden van een speciaal houtblok die het rookkanaal reinigt.

Voorkom verstopping. Dit kan voor brand zorgen! Vraag de schoorsteenveger altijd om een bonnetje, nadat hij het rookkanaal heeft gereinigd.

Wanneer er onverhoopt toch een brandje uitbreekt, zal de verzekeringsmaatschappij hiernaar vragen. Regelmatig as ruimen Niet geheel onbelangrijk en in wezen zo gebeurd: ruim het as, wat in de kachel terecht komt na het stoken, regelmatig op.

Dit kan met stoffer en blik, maar gaat gemakkelijker met een stofzuiger. Gebruik je de stofzuiger? Doe dit dan pas nadat de as volledig is afgekoeld, want voor je het weet, vliegt de stofzuiger in de fik!

Pinterest

Vind je deze pagina handig? Klik op de afbeelding en voeg deze tip toe aan een Pinterest board zodat je er later nog wat aan hebt! 

Volg ons ook!

Als je ons volgt, zul je regelmatig dit soort handige tips voorbij zien komen op Pinterest.

Dat is nog eens leuk hè!?

Meer oplossingen en tips om de haard goed schoon te maken

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment