Temperatuur koelkast

Wat is de optimale temperatuur van je koelkast? Hoe ga je het beste de groei van bacteriën en schimmels tegen?

Wat is de juiste temperatuur voor de koelkast?

beste temperatuur koelkast
De ideale temperatuur van een koelkast is 4 graden.

Bij veel producten staat dat je het na openen of na gebruik kan bewaren in de koelkast. Maar wat is eigenlijk de ideale temperatuur van een koelkast?

Het beste kun je – volgens gezondheidsoverwegingen – de koelkast instellen op een temperatuur van 3 tot 4 graden celsius en maximaal 7 graden. Daar boven is een koelkast eigenlijk te warm en krijgen schimmels en bacteriën te veel kans om sneller te ontwikkelen.

In een koelkast spreek je vaak van 3 zones. De bovenste zone noemen we nu even zone 1, dat is boven in de koelkast. Zeg de bovenste plank. Daar is het het minst koud. Hier kan je bijvoorbeeld goed kaas, gebak en bijvoorbeeld dranken bewaren.

Zone 2 is het middensegment tot en met onder compartiment van de koelkast – daar is de temperatuur van de koelkast het laagst omdat hier vaak de koeling van de koelkast zit. Dus tot en met de onderste plank. Hier kan je het best dingen die snel bederven bewaren; zuivel, vlees en vis bijvoorbeeld, deze leg je bij voorkeur op de onderste plank.

Zone 3 zijn de lades onderin. Deze zijn eigenlijk gemaakt om verse groenten en fruit te bewaren. Exotische groenten worden het best bewaard buiten de koeling.

Op een temperatuur van zo'n 4 graden groeien veel bacteriën niet meer (bv Salmonella). Deze bacterie gaat alleen dood bij verhitting.

Meer oplossingen en tips over eten zo lang mogelijk vers bewaren..

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoud problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment