Stinkzwammen in tuin

In de herfst groeien er allemaal paddenstoelen in het bos en in de tuin. Sommige zijn erg mooi, maar niet iedereen is blij met paddenstoelen in de tuin. Het kunnen er best veel worden en ze kunnen voor stankoverlast zorgen. De welbekende grote stinkzwam (Phallus impudicus) ruikt namelijk echt alsof er een kadaver ligt. 

Hoe voorkom je stinkende paddenstoelen in de tuin?

stinkzwammen

De reden dat zwammen soms stinken is dat diverse insecten dit heerlijk vinden ruiken. Zij landen op de paddenstoelen en verspreiden vervolgens hun sporen. Toch kunnen we ons heel goed voorstellen dat je hier zelf niet zo op zit te wachten. Daarom vind je hier tips om er wat aan te kunnen doen. 

grote stinkzwam
Dit is vaak de boosdoener als je in de herfst een vervelende geur in je tuin ruikt.

Een stinkzwam kun je uitgraven en verpakt in een zak weggooien. Doe dit wel goed, want anders stinkt je kliko behoorlijk. 
Hiermee is het probleem alleen nog niet opgelost. Want de zwammen groeien vanuit een ondergronds netwerk. Je kunt een breder stuk afgraven en vervangen met verse potgrond. 

Wij zouden niet met chemische middelen aan de slag gaan. Het is niet zoveel werk om zo nu en dan een paddenstoel te verwijderen. 

Meer oplossingen en tips tegen stinkende zwammen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

6 Comments

 • Henri

  11 augustus 2021

  Ik heb elk jaar stinkzwammen in de tuin. Goed uitgraven helpt wel, maar toch komen ze terug.
  Chemisch bestrijden past niet in mijn werkwijze en ik beschouw het verwijderen als een deel van het onderhoudswerk.

  Reply
 • naikel

  3 november 2020

  Getver, ik heb nu al drie stinkzwammen verwijderd.
  De eerste keer dacht ik al een hele tijd: wat stinkt het toch?? het lijkt wel of ergen iets het rotten is.
  Toen zag ik opeens zo een zwam onder de heg 😛
  ik hen hem er met een plastic zak uitgetrokken en in de gft bak gegooid.
  Nou dat was een grote fout, steeds als we iets in de bak gooide moesten we bijna overgeven van de stank. Toen hem er maar weer uit gevist en in het lege weiland achter ons gegooid. Bah wat stinkt zo een paddestoeltje.

  En iedere week staat er weer een nieuwe. Nu herken ik de geur meteen en verwijder het ding zo snel mogelijk.
  Ik heb gelezen dat ze bijna niet voorgoed te verwijderen zijn omdat er een heel netwerk ondergronds zit en onder die heg kunnen we ook niet echt graven ivm de wortels. Heeft iemand toch tips om die stankbom het hoekje om te helpen.
  groetjesss Naikel

  Reply
 • S-je

  11 oktober 2007

  Daar zit ook wat in. Wat een nobele wijsheid Pepo! 😉

  Reply
 • Pepo

  10 oktober 2007

  Paddenstoelen verwijderen is inderdaad vrijwel niet te doen, en de vraag is ook maar net of je het moet willen… Hoeveel werk is het om af en toe bij het langslopen de paddenstoel eruit te trekken en weg te gooien in het weiland? Is het de moeite waard om daar allerlei chemische bestrijdingsmiddelen op los te laten, terwijl paddenstoelen en schimmels een zeer nuttige taak in je tuingrond verrichten?

  Reply
 • S-je

  10 oktober 2007

  Een paddenstoel is een schimmel dus je zou de grond waar ze meestal zitten met een antischimmelmiddel te lijf kunnen gaan. Schimmelsporen zitten inderdaad overal (het principe van boomwortels, maar dan niet zichtbaar met het blote oog). Schimmels worden niet blij van een andere zuurgraad, dus je zou op die plek iets zuurs kunnen gieten, maar wat doet dat dan weer met de beplanting die je wel wilt houden.

  Mogelijk dus toch in het tuincentrum op zoek naar een goede paddenstoelenbestrijder die de rest van de beplanting met rust laat.

  Reply
 • Gast

  10 oktober 2007

  oke ik geef je ook gelijk pepo,
  maar doen paddenstoelen IN de grond al van alles goeds??
  Vroeger in school leerden we toch dat ze helpen de rottende bladeren te verteren BOVEN de grond. En daar krijgt mijn stinkerd de kans niet voor.
  Eens even googelen om er het fijne van te weten, of geef je toe dat je het niet zeker weet.;) groetjes

  Reply

Leave a Comment