Frieten voorbakken

Thuis friet / patat bakken: hoe zet je de beste friet / patat op tafel thuis? Waar moet je aan denken voor goede frietjes (of patat).

Hoe krijg je de beste friet (of is het patat)?

friet / patat perfect bakken

Hoe bak je de perfecte friet? Door de patat voor te bakken.

Ga je aan de slag met friet of patat bakken en ben je benieuwd hoe je ze zo goed mogelijk op tafel krijgt? De beste friet krijg je door eerst de frietjes voor te bakken, dan ze af te laten koelen en dan af te bakken.

Vervolgens moet je nog aan een paar dingen denken:

  • Als je het in de frituur bakt bak je het dan in plantaardige olie of in dierlijk frituurvet?
  • Welke friet / patat kies je?
  • Je kan natuurlijk ook friet in de oven of in een airfryer maken.
Op onder meer culy.nl zagen we een recept van een Vlaamse chef, die spreekt over voorbakken. Bij het voorbakken van friet leg je de friet 4 a 5 minuten in de frituur op een temperatuur van ongeveer 150 graden, doel hiervan is de rauwe friet te koken, niet om bruin te bakken. Tijdens het voorbakken verliezen de frietjes het grootste deel van het vocht wat ze vasthouden.
 
Heb je het vet warmer staan, dan schroeit het direct dicht en kan het vocht niet meer ontsnappen. 
 
Wanneer vervolgens de frietjes beginnen te drijven (borrelen aan het oppervlak van het vet) haal je ze er uit en schud je ze even goed los.
 
Laat vervolgens de friet een half uur afkoelen zodat deze weer op kamer temperatuur is. (18 a 20 graden)
 
Wanneer de friet op kamer temperatuur is verwarm je het vet naar 180 graden, en ga je na het voorbakken van de friet het friet nu afbakken.
 
Zorg er dus wel voor dat de frietjes goed zijn afgekoeld, hoe hoger het temperatuurverschil tussen de friet en het frituur hoe beter het is bij het afbakken.
 
Laat bij het afbakken de frietjes een paar minuten zwemmen in het vet, het idee is nu dat de frietjes lekker krokant worden.
 
 

Meer oplossingen en tips over friet of patat perfect klaar maken.

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoud problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment