Grillen en roosteren

Vragen over hoe je moet grillen en roosteren? In onderstaand artikel tips over hoe je kan grillen: in de oven, in de grillpan, op de barbecue, of de steengrill of in de contactgrill. Verder tips over hoe je welk type vlees, vis of groente goed kan grillen.

Hoe moet je vlees en vis grillen en roosteren?

roosteren-grillen
Hoe kan je het beste grillen / roosteren? Je leest het hier onder

Grillen en roosteren: zo doe je dat.

Grillen of roosteren is erg populair. En dat is helemaal niet zo gek, want grillen is een bereidingsmethode die ontzettend veel smaak geeft aan gerechten. Bovendien is het heel mager. Alle producten worden in hun eigen vocht of vet gaar gemaakt. Grillen past dus prima in een gezonde voeding.

Grillen in de grillpan

Een grillpan is een platte, vaak vierkante pan met een geribbelde bodem. Bijvoorbeeld dit soort pannen (link). Deze pan hoeft meestal alleen maar een beetje ingevet te worden. Op de ribbels van de pan worden vlees, vis en groente snel gaar en krijgen een mooi streeppatroontje.

Grillen in de grill in de oven

De meeste ovens zijn uitgerust met een grill. Kijk in de gebruiksaanwijzing van de oven hoe de grill gebruikt moet worden. Onder de hete grill worden gerechten snel gaar en bruin.

Grillen in de oven

In een hete oven (minimaal 225 graden Celsius) kunnen vlees, groente en vis ook heel goed geroosterd worden.

Grillen in de contactgrill

Een contactgrill is een elektrisch apparaat waarop of waartussen je gerechten kunt grillen. De platen van de grill kunnen het beste een beetje ingevet worden met olie. Tussen de hete platen wordt vlees en vis snel gaar. Een contactgrill heb je al voor zo'n 30 euro.

Grillen op de steengrill

Op een hete steen met zout worden kleine stukken vlees, vis en groente gaar gemaakt. Er zijn steengrillen voor aan tafel te koop zodat ieder zijn eigen maaltijd kan grillen.

Grillen op de barbecue

Grillen boven houtskool geeft gerechten de typische barbecue smaak.

Wat kun je grillen

Vlees grillen

Alle soorten vlees die snel klaar zijn, zijn geschikt om te grillen. Denk aan biefstuk, entrecote, tartaar, kipfilet, kalkoenfilet, varkenshaas en varkenslapje. Vlees kan van tevoren gemarineerd worden voor een extra lekkere smaak. Ook vlees ingewreven met kruiden smaakt erg lekker van de grill.

Grilltijden vlees:

 • Hele kip: 60 minuten
 • Drumsticks: 25 minuten
 • Entrecote: ca. 5 minuten
 • Biefstuk: ca. 5 minuten
 • Karbonades: ca. 8 minuten

Vis grillen

Alle soorten stevige vis kun je grillen. Denk aan roodbaars, tilapia, forel en zalm. Wrijf de vis in met kruiden en een beetje olie. Voor op de barbecue zijn handige visklemmen te koop.

Grilltijden vis:

 • Forel: 15-20 minuten
 • Schol: 10 -12 minuten
 • Zalmfilet: 6-8 minuten
 • Zalmmoot: 6-8 minuten
 • Tonijnmoot: 6-8 minuten

Groente grillen

Vooral tomaten, paprika's, aubergines en courgettes smaken geroosterd erg lekker. Paprika's en tomaten kun je in hun geheel grillen, aubergines en courgettes kun je het beste in plakken snijden en licht besprenkelen met olijfolie. Serveer de gegrilde groente bij een lekker stukje vlees of vis of maak er een salade van. Ook kun je gegrilde groenten heel goed verwerken in een hartige taart of pizza.

Grilltijden groente:

 • Tomaten: 15-20 minuten
 • Aubergineplakken: ca. 15 minuten
 • Courgetteplakken: ca. 10 minuten
 • Paprika's: ca. 20 minuten

Aardappelen grillen

Aardappelen in de schil zijn heel goed te roosteren in de oven. Was de aardappelen en snijd ze in partjes. Besprenkel ze met een beetje olie en schuif ze minimaal 30 minuten op een bakplaat midden in een hete oven. Heerlijk met rozemarijn.

Let bij het grillen op:

Bij het grillen van vlees, vis en groente kunnen gemakkelijk zwarte randjes ontstaan. Snijd deze weg voor je gaat eten. Het smaakt niet lekker. Bovendien zijn deze zwarte randjes niet goed voor de gezondheid.

Weet jij nog lekkere grill recepten? Deel ze met ons en plaats ze in de database.

Meer oplossingen en tips voor grillen en roosteren.

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoud problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment