Cosmeticavlekken Verwijderen

Tips voor het verwijderen van cosmeticavlekken zoals foundation, lippenstift, oogpotlood en nagellak.

Overkomt het jou ook wel eens? Sta je net op het punt om te vertrekken naar je werk of een leuk feestje en dan zie je op de valreep dat je een make-upvlek in je kleding hebt. We hebben de make-up vlekken voor je op een rij gezet mét daarbij de manier om deze vlekken te verwijderen.

Hoe verwijder je make-upvlekken uit kleding?

make up cosmetica
Make up en cosmetica Vlekken zijn erg vervelend

Allereerst: Laat de vlek niet indrogen, dep de vlek in plaats van wrijven. En ga vervolgens met onze tips aan de slag, wij hebben ze ingedeeld per make-up soort:

Poederachtige make up en cosmetica vlekken

We beginnen met poederachtige make-up vlekken. Denk bijvoorbeeld aan oogschaduw, blush, en gezichtspoeder. Dit is over het algemeen vrij eenvoudig voorzichtig van je kleding af te vegen. Veeg heel licht met een schoon en droog doekje. Blijft er ondanks licht vegen toch nog een vlek achter? Maak het doekje dan een beetje vochtig en ga zacht over de vlek.

Vettige Make-Up (Lipstick, Oogpotlood, etc)

Make-up met een vettig bestanddeel is lastiger te verwijderen. We bedoelen hiermee foundation, lippenstift, oogpotlood, lipgloss, etc.

Gebruik geen water. Vet lost niet op in water, dus dat heeft geen nut. Begin met het behandelen van de vlek met een make-up remover. Let op: kies wel voor een make-up remover zonder olie! Oogmake-up remover werkt over het algemeen goed.

Is de vlek niet weg? Dan moet je toch echt aan de slag. Gebruik shampoo of afwasmiddel. Breng dit goed schuimend aan op de vlek en verwijder de vlek met behulp van een doekje en wat water. Let op met dunne stofjes die weinig kunnen hebben. Behandel deze liever door het kledingstuk te wassen in een sopje Biotex. In plaats van bovenstaande kun je ook deze tip met X-10 proberen:

Vlekken van cosmetica zoals bijvoorbeeld lippenstift, oogschaduw of foundation kan je ook zo verwijderen:

  • De vlek een aantal malen behandelen met een schoon wit katoenen doekje dat gedrenkt is in “x-10” (bij drogist verkrijgbaar) of “per”.
  • Telkens met kleurloos absorberend materiaal opnemen.
  • Dan enkele malen nadeppen met koud water en telkens met kleurloos absorberend materiaal opnemen. 
  • Bij make-up vlekken op wol beslist niet wrijven maar deppen, eventueel met een haarföhn drogen.

Foundation Vlekken: Niet eenvoudig

Onder de make-up vlekken is de vlek van foundation de vlek die je niet wilt tegen komen. Deze is moeilijker te verwijderen. Het gaat via dezelfde methode als met x10. Heb je echter te maken met de poeder vorm ga dan eerst met een stofzuiger zoveel mogelijk poeder verwijderen voordat je deze stappen doorloopt.

Nagellakvlekken en Aceton

Nagellak laat zich slechts op één wijze verwijderen, namelijk met aceton. Gebruik pure aceton of nagellakremover ( meestal gebaseerd op Aceton). Test eerst op klein stukje stof of de stof tegen aceton kan. Is dit het geval doordrenk dan een wattenschijfje met aceton en leg dit onder de stof op de plaats van de vlek. De vlek verdwijnt vanzelf. Helaas zijn er geen mogelijkheden als de stof niet tegen aceton kan.

  • Mascaravlekken verwijder je op dezelfde manier als nagellak vlekken. Alleen moet je na het Aceton nog gebruik maken van een ontvettend middel als een sopje met Biotex. 

Vlekken Verwijderaars die ook bij Make Up helpen

Voor het verwijderen van vlekken zijn er verschillende specialistische producten online te verkrijgen. Wij hebben de beste algemene vlekken verwijderaars op een rij gezet:

Oplossingen en tips voor Make up vlekken

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment