Leer Schoonmaken

Vies leer is helemaal niet zo'n groot probleem. Het mooie van leer is juist de vuilafstotende werking ervan en daardoor kan je het vaak redelijk makkelijk schoonmaken. Wel moet je dan de leer wat vettig houden, maarja niet iedereen is van het onderhouden: Dit moet je doen om leer effectief schoon te maken.

Hoe maak je leer schoon?

Leer schoonmaken
Leer Schoonmaken

Alle oude artikelen op het Internet geven aan om artikelen als groene zeep te gebruiken, echter zijn er op dit moment veel betere middeltjes op de markt. Wat denk je van HG Dieptereiniger. Een product met veel positieve reviews en gebruikers hebben dit middel al gebruikt om leer schoon te maken.

Zo kan je dit probleem ook oplossen

  • Sopje maken, Groene Zeep erin. Niet te nat: Leren artikel afnemen ( niet schrobben). Daarna wat schoonwater met een scheutje azijn. En vervolgens wat ledervet naturel.

De beste leerproducten helpen ook met de schoonmaak

Bij het reinigen van leer zijn er een aantal producten die constant in de de tips terugkomen als ideale reinigingsmiddelen.

  • We praten hier over ledervet naturel, een soort ledervet dat je kan gebruiken om beschadigingen te voorkomen en in de praktijk veel gebruikt wordt juist na het reinigen.
  • Ook zijn de Sweeps reinigingsdoekjes voor leer een uitkomst. Deze doekjes zijn ook nog eens biologisch afbreekbaar.

leren meubels reinigen

Onderhoud van Leren Meubels

Zet lederen meubels nooit in de zon, want dan kan het leer uitdrogen en barsten. 

Gebruik een of twee keer per jaar een onderhoudsmiddel (zie bereidingswijze onderaan deze tip) om het leer soepel te houden. Wrijf dit goed uit, zodat het niet in je kleren komt. Laat het na het aanbrengen 12 uur intrekken en wrijf het daarna goed uit voordat je het meubelstuk weer gebruikt. 

De reguliere verzorging van lederen meubelen is afhankelijk van het type leer (glad of ruw). 

Ruw leer schoonmaken

Ruw leer kan niet tegen water. Daarom moet je het regelmatig zuigen. Vuil, gladde plekken en vlekken dient je met een borstel voor ruw leder of een gum af te nemen. Vervolgens kun je het opzuigen. 

Glad leer schoonmaken

Glad leder dien je regelmatig af te nemen met een vochtige doek. Voor het beste resultaat dien je dit water eerst te koken. Als je dit doet dan blijven er bij het schoonmaken geen kalkvlekken op het leer achter. Je kunt echter ook gebruik maken van gedestilleerd water. 

Wanneer je lederen meubilair sterk is vervuild dan kun je dit afnemen met een sopje van neutrale zeep of een fijnwasmiddel, waarna je het met schoon water dient na te behandelen (ook hier geldt voor het beste resultaat even het water koken). 

Zo maak je je eigen onderhoudsmiddel voor leer

Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje. Goed schudden voor gebruik en aanbrengen met een zachte doek. Vaak een schoon stukje nemen. Goed uitwrijven, zodat er geen olie op je kleren komt. Eerst op een onopvallende plaats uitproberen voordat je dit middel op lichtgekleurd leer gebruikt.

Droog geworden leer

Droog leer kun je insmeren met een zachte doek met glycerine. 1 nacht in laten trekken en de volgende ochtend uitwrijven met een schone zachte doek.

Oplossingen en tips voor het schoonmaken van leer

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment