Strijkijzer onderkant schoonmaken

Na verloop van tijd wordt de onderkant van een strijkijzer vaak wat zwartig. Dat komt bijvoorbeeld door synthetische stof en kalk dat te heet is geworden. 

Als de onderkant van je (stoom) strijkijzer zwart is, kun je hem op de onderstaande manier weer goed schoonmaken.

Hoe maak ik de onderkant van een stoom strijkijzer schoon?

zwarte vlekken strijkijzer
 • Laat het strijkijzer dan lauw warm worden, ga er met een witte kaars of theelichtje over en strijk dan over een dikke laag keukenrol. Het kan zijn dat je het een paar keer moet herhalen, ligt eraan hoe vies de strijkzool is. Je kunt ook tandpasta gebruiken in plaats van een kaars. (Met dank aan marion60 en esther001)
 • De tip van “Poetser”: De strijkijzerzool met lauw water en een Sorbo schoonmaaksponsje nat maken en dan reinigen. Daarna met een keukenpapiertje met azijn erover om hem weer glad te maken.
 • Als het zwarte spul erg hardnekkig is, dan kun je volgens meerdere bezoekers van Huishoudplaza het beste ovenreiniger gebruiken. Dit middel is er natuurlijk ook voor ontwikkeld om ingebrande vlekken te verwijderen. 

Heb je vooral last van kalk in je strijkijzer

Lees dan deze tip lees je alles over het ontkalken van je strijkijzer.

Meer oplossingen en tips voor de onderkant van een strijkijzer schoonmaken

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

29 Comments

 • Nina

  29 april 2017

  Hier een kussenhoesje van de bank die samentrok tot een zwarte plastic laag aan de strijkbout. Kussenhoesje weggegooid, maar Tefal stoomstrijkijzer kreeg ik binnen 2 minuten weer schoon met W5 Kalkreiniger van de Lidl en groengeel sponsje. Was het enige middel dat ik in de douche had staan en werkt dus supergoed. Strijkbout af laten koelen, stekker eruit en mee naar wastafel, beetje W5 Kalkreiniger op de zwarte laag en daarna met sponsje erover. Even afspoelen en binnen 2 minuten was zool van Tefal strijkbout weer als nieuw.

  Reply
 • Corry Müller

  3 maart 2017

  Mijn Bosch strijkijzer heeft een Palladium Glissée zool. Hoe kan ik mijn zool schoon maken , ook de gaatjes in de zool? Heb zoveel geprobeerd, maar geen resultaat.

  Reply
 • sofie speleers

  20 augustus 2016

  Heb een accidentje gehad met mijn strijkijzer

  Er kleeft namelijk textiel aan????
  Met wat kan ik dit schoonmaken,heb geprobeerd met wasbenzine.
  Maar kleeft er aan en is keihard

  Reply
 • Es

  3 augustus 2015

  Ik heb net de aanslag van m'n per ongeluk gestreken nylon hemdje van m'n strijkijzer gekregen door hem koud met een schuursponsje en een drupje jif schoon te schuren. Wel voorzichtig met de gaatjes!

  Reply
 • Marjo

  4 juni 2015

  De kookplaatreiniger werkt prima. Alleen heb ik een speciaal stoomstrijkijzer waar je geen ontkalk middelen aan toe mag voegen. Geen probleem dacht ik: Ik doe de kookplaatreiniger op de buitenkant. Alleen heb ik nu al een uur lang alleen maar bruine drab die uit de stoomgaatjes van de zool komt. Er is waarschijnlijk kookplaatreiniger via de gaatjes in de zool gelopen. Ik verwacht dat het op den duur wel weer weggaat, maar als je kookplaatreiniger gebruikt: Hou dan de zool recht en naar beneden en maak niet de fout hem verticaal of op zijn kop te houden zodat het via de gaatjes in de zool kan lopen!

  Reply
 • sofie

  4 april 2015

  bij mij lukte het heel goed met oven en kookplaatreiniger samen met zo een groen sponsje!
  xxx

  Reply
 • luciano

  23 februari 2015

  Wat ook goed helpt is bleu wonder en met een fijn schuursponsje lichtjes afschuren gr huisman luvi

  Reply
 • Conny

  20 oktober 2014

  In elk geval GEEN tandpasta proberen! Heb ik net gedaan en dat werkt voor geen meter. Alle gaatjes van de zool zitten nu vol tandpasta…

  Reply
 • Marijke

  17 oktober 2014

  Inderdaad…. Ovenreiniger van het kruidvat ging prima!

  Reply
 • Marianne

  24 februari 2014

  Over het schoonmaken met schuurmiddel… dat lijkt me niet zon goed idee .. ivm krassen. Een strijkbout moet juist super glad zijn.

  Reply
 • Annette de Jong Bruinsma

  16 januari 2014

  De onderkant van een strijkijzer maak je gemakkelijk schoon met Staalfix van Muscle. Even goed boenen met een beetje staalfix op een vochtig doekje.

  Reply
 • Miriam

  21 december 2013

  Hoi Kirsten,

  Als er bruine korreltjes en bruin water uitkomt, moet je het strijkijzer eerst ontkalken.

  Groetjes,
  Miriam

  Reply
 • Ikke

  17 juli 2013

  Gewoonweg fantastisch – mijn gewone strijkijzer en mijn stoomstrijkijzer hun zool was vuil en dankzij de gouden tip om kookplaatreiniger te gebruiken zijn mijn strijkijzers terug als nieuw. Bedankt voor deze super tip.

  Reply
 • kirsten

  14 juli 2013

  ik heb een stoomstrijkijzer met een waterreservoir eraanvast…mijn onderkant strijkbout is zwart en de gaatjes ook..in de winkel gaven ze me het advies om met die kaarsroller van hg schoon te maken, werkt niet goed en stinkt enorm..ik zal de ovenreiniger morgen gaan proberen…

  maar moet ik omdat het ook in de gaatjes zitten dan mn stoomknop indrukken? er komt namelijk nog steeds troep uit, bruin water

  iemand een tip

  Reply
 • carla

  3 juni 2013

  had nog ergens ovenreiniger staan en idd top!!! Binnen 5 minuten was de strijkbout weer schoon! Bedankt voor de tip.

  Reply
 • Kiki

  26 mei 2013

  Wow, de tip met de ovenreiniger is echt spectaculair!!

  Een echte aanrader.

  Reply
 • Jorina

  29 januari 2013

  De tip van Ingrid met oveneiniger is goud waard

  Reply
 • Esther

  17 november 2012

  Inderdaad, kookplaatreiniger werkt perfect! Bedankt voor de tip 🙂

  Reply
 • Caro

  12 november 2012

  Ik heb mijn hete strijkijzer laten vallen op het tapijt. Resultaat: schroeiplek in het tapijt en plakresten op het strijkijzer. Ik kreeg dit met geen mogelijkheid weg! Heb toen de Muscule kookplaatreiniger gebruikt en inderdaad, dat werkt perfect!!
  Ben heel blij met deze tip!

  Reply
 • Hazel

  6 november 2012

  kaarsvet werkt hier averechts. Het stinkt, geeft veel rook en de gaatjes waren zo verstopt. Nog maanden nadien kwam er zwarte rommel uit de gaatjes. Geen goeie tip voor mij dus.

  Reply
 • Ingrid

  16 juli 2012

  Ik probeerde met een witte kaars, met tandpasta enz… maar niets hielp. Toen kreeg ik een ingeving en probeerde het met ovenreiniger! Verbluffend ! Ga zo te werk : spuit op de zachte zijde van een schuursponsje de ovenreiniger (ik gebruikte ovenreiniger van het merk van Delhaize). Wrijf over de lauwe strijkijzerzool. Je ziet het vuil zo weg gaan. Herhaal 2 tot 3 maal, naargelang de viesheidsgraad van de strijkijzerzool. Daarna drenk je een velletje keukenrol in azijn, ga over de strijkijzerzool, en de zool blinkt als een diamant!

  Reply
 • margriet

  17 mei 2012

  Met HG kalkreiniger werd de zool van mijn strijkijzer prima schoon! Misschien gaat het ook met antikal, maar dat heb ik nog niet geprobeerd

  Reply
 • Judith

  17 mei 2012

  @Ank van den Heuvel

  Wat een fantastisch idee. Bedankt voor de tip.. Ik wilde kaarsvet verwijderen uit het tapijt en heb toen het tapijt ingebrand op mijn strijkijzer. Jouw tip gelezen, Muscle kookplaatreiniger en -krabber gepakt en binnen 2 minuten was mijn verloren gewaande strijkijzer weer als nieuw. Hoera :).

  Reply
 • S-je

  27 oktober 2011

  Ik heb ooit zo'n stick gebruikt en dat doe ik nooit meer. Rookt ontzettend en het verspreidt een hele sterke geur die op je adem slaat. Geen aanrader wat mij betreft!

  Reply
 • Dekkers

  27 oktober 2011

  Er zijn in de winkels (o.a. bij de witgoed specialist, misschien ook bij Handyman) speciale sticks daarvoor te koop (op basis van kaarsvet).

  Dit helpt echt heel goed. Ik weet niet of je het ook met een gewone kaars kan doen maar ik ga het in ieder geval niet proberen. Koop gewoon zo'n stick en je zult zien dat dat prima werkt.

  Succes

  Reply
 • S-je

  28 augustus 2011

  Doordrenk een vaatdoek met azijn en leg die vaatdoek in een rechthoekige ovenschaal (of een teiltje) waar je strijkbout in past.

  Zet de strijkbout op de doordrenkte vaatdoek en laat nachtje zo staan.

  De volgende dat veeg je zo de viezigheid van de zool van je strijkbout af.

  Reply
 • Aikels

  28 augustus 2011

  Het idee van de kaars is echt waardeloos. Zojuist gedaan, de hele kamer hangt nu vol met rook en het kaarsvet gaat in alle gaatjes zitten. Eerstvolgende gestreken broek heeft er dus nu kaarsvet in zitten.

  Reply
 • Ank van den Heuvel

  12 april 2011

  Heb net de zool van het stoomstrijkijzer schoongemaakt met keramische kookplaatreiniger. Verbluffend.

  Reply
 • Annie baert

  14 maart 2011

  Het beste middel die ik gebruik is een propstaalwol met zeep lichtjes bevochtigen en e onderkant van het strijkijzer mee inwrijven en afspoelen . het ijzer is wel lauw

  Reply

Leave a Comment