Waterkoker schoonmaken

De waterkoker is een van de favoriete keukenapparaten van veel huishoudens. Het helpt je ’s ochtends op gang te komen met een warme thee en het helpt je door de middag heen door snel een cup-a-soep klaar te maken. Helaas is het ook een apparaat waar kalk gemakkelijk optreed. Kalk is een van de grote vijanden als het gaat om hardwerkende waterkokers schoon te houden. Als je merkt dat jouw water van de waterkoker niet zo goed smaakt, dan is het tijd om de waterkoker grondig schoon te maken.

Hoe maak je jouw waterkoker schoon in 4 stappen

waterkoker schoonmaken

Stap 1: Breng water aan de kook in de waterkoker

Vul de waterkoker voor de helft met een oplossing van gelijke delen water en azijn. Breng de oplossing aan de kook en laat de waterkoker lopen tot het klaar is. Haal de stekker uit het stopcontact en laat de oplossing minstens een half uur in de waterkoker zitten.

Stap 2: Spoel de waterkoker af

Giet de azijn oplossing uit de waterkoker en spoel de waterkoker een aantal keer schoon met kraanwater. Pas op dat je de elektrische elementen niet nat maakt.

Stap 3: Maak de waterkoker schoon

Zodra alle sporen van kalk en azijn zijn weggespoeld, veeg je de waterkoker af met een vochtige en schone doek en laat je deze aan de lucht drogen op een afdruiprek. Als je een roestvrijstalen waterkoker hebt, kun je een zachte doek in een beetje olijfolie dompelen en dit over het buitenoppervlak wrijven. Dit zorgt ervoor dat jouw waterkoker blijft glanzen.

Stap 4: Een laatste spoelbeurt

Zodra de waterkoker helemaal droog is vul je hem voor 3/4 met water en breng je het water aan de kook. Gooi het gekookte water weg. Je kunt dit afgekoelde water gebruiken voor je potplanten zodat er niet teveel water verspild wordt. Je waterkoker is nu schoon en weer klaar voor gebruik.

Meer manieren om je waterkoker te onderhouden

Als je geen azijn kunt gebruiken, doe dan citroenen in de waterkoker. Je kunt ook een eetlepel baksoda in de kan doen en dit aan de kook brengen. Maak er een gewoonte van om je waterkoker na ieder gebruik leeg te maken. Je kunt afwachten tot het water is afgekoeld zodat je het aan je planten geeft. Als je het water een tijdje laat staan, zal dit resulteren in meer kalk in de waterkoker.

Tips van anderen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment