Kwasten schoonmaken

Als je kwasten na gebruik schoonmaakt, kun je ze de volgende keer weer goed gebruiken. Op deze pagina vind je manieren waarop je dat het beste kunt doen. 

Hoe krijg je kwasten na het schilderen weer schoon?

kwasten bewaren

Acryl- en waterverf van kwasten verwijderen

Water is het beste oplosmiddel voor acryl- en aquarelverf. Wervel je penselen in het water om de grootste verfresten er uit te krijgen. Hoewel dit vaak al genoeg lijkt, zijn ze nog niet schoon genoeg. Door alle verf van de kwasten te verwijderen gebruik je een combinatie van zeep en warm water. Sommige mensen gebruiken afwasmiddel of handzeep, maar deze kunnen soms agressief zijn voor kwasten. De beste zeep die je kunt gebruiken is zeep die speciaal is gemaakt voor het reinigen van penselen want deze heeft namelijk een speciale conditioner die de haren in goede conditie zal houden. Deze zeep zal je vinden bij je lokale kunstwinkel of via het online web.

Olieverf van kwasten verwijderen

Olieverf is niet te verwijderen met water. Om je kwasten volledig schoon te maken heb je minerale alcohol of terpentine nodig. Het is het beste om een bakje met een deksel te gebruiken aangezien je het oplosmiddel kunt hergebruiken voor een vrij lange tijd. Een andere tip is om in het bakje een zeef te leggen zodat je de borstelharen voorzichtig over de zeef kunt wrijven om overige verf te verwijderen. Hierna kun je de penselen nog met water en zeep reinigen zoals voor de acrylverf. Dit zal er vooral voor zorgen dat de conditie van de kwasten zo goed mogelijk blijft.

Kwasten drogen en opbergen

Leg de penselen vlak op een oppervlak om te drogen. Dit zorgt er voor dat alle haren van de kwast goed kunnen drogen. Leg een handdoek onder de kwasten die het overtollige water op te vangen. Zodra ze droog zijn kunnen ze worden bewaard in een pot met borstelharen naar boven gericht. Er zijn veel manieren op penselen op te bergen. Er zijn stoffen rollen met individuele vlakken om de kwasten in te doen. Dit is vooral een reis-vriendelijke manier. Je kunt kwasten ook leggen in een laden, een afgedekte dozen of gewoon in een pot. Het belangrijkste is dat je de kwasten tijdens het opbergen ruimte geeft om de vorm van de haren te behouden.

Overige tips voor het verzorgen van de kwasten

Het schoonmaken van je kwasten zorgt er voor dat je ze een lange tijd zal kunnen gebruiken. Naast het schoonmaken zijn er ook andere zaken die hier mee kunnen helpen. Voor dunne kwasten is het aan te raden om de verf niet verder dan de haren te laten komen. Het is daarnaast ook niet aan te raden om kwasten in water te laten zitten aangezien dit de steel kan doen opzwellen en mogelijke barsten in de constructie kan creëren. Mocht je kwasten hebben die zijn gemaakt van natuurlijke haren, zoals varkenshaar, dan moet je ze opbergen in een luchtdichte verpakking. Doordat de haren echt zijn, kan het voorkomen dat insecten de haren gaan opeten.

Oplossingen en tips voor schone kwasten na gebruik

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment