Dakgoot Schoonmaken

Als er water langs de dakgoot loopt is het moment weer daar: tijd om de dakgoot schoon te maken. Maar hoe maak je goed, snel en makkelijk de dakgoot schoon? Hieronder wat tips om je op weg te helpen, en wat tips voor de veiligheid met het werken met de ladder.

Hoe maak je een dakgoot schoon?

dakgoot-schoonmaken
Wanneer het water langs je dakgoot loopt zit de dakgoot waarschijnlijk verstopt of vol. Met onderstaande tips maak je je dakgoot snel schoon.

Door zelf je dakgoot schoon te maken kun je eenvoudig wat geld besparen, en heel ingewikkeld is het ook niet. Althans, als je geen hoogtevrees hebt 🙂

Wat je in ieder geval nodig hebt is een ladder, tenzij je het bijvoorbeeld goed via het dak van de garage kan doen. Bij het neerzetten van de ladder is het goed om even aandacht te besteden aan de veiligheid. 

Wanneer je begint met het schoonmaken van de dakgoot let er dan bij het gebruik van de ladder goed op dat:

 • Je de ladder niet te schuin, maar ook niet te recht zet;
 • de traptreden van de ladder schoon zijn en dus niet glad;
 • de ladder boven de dakgoot uitsteekt, zeker 1 meter;
 • je de bovenste 2 a 3 treden niet gebruikt voor betere stabiliteit;
 • Je kan eventueel een ladderstopper gebruiken;
 • Dat het handig is om aan de ladder een vuilniszak vast te knopen waar je de rommel van de dakgoot in kan gooien.

Stappenplan dakgoot schoonmaken

 1. Nadat je de ladder goed hebt vast- en neergezet en de vuilniszak alvast aan de ladder hebt geknoopt kan je beginnen.
 2. Werk- of tuinhandschoenen komen goed van pas bij het schoonmaken van je dakgoot, trek deze bij voorkeur aan.
 3. Haal nu het losse vuil; bladeren, takjes en onder andere mos weg, dit werkt het best als het een beetje nat is, je kan dus van te voren ook even de tuinslang op de dakgoot zetten. Je kan het vuil direct in de vuilniszak aan je ladder gooien.
 4. Is het grootste deel van het vuil weg? Dan is het handig om de rest weg te vegen met een stoffer of een bezem (buigbare).
 5. Spoel dan de dakgoot nogmaals (na het schoonvegen) door met de tuinslang, beweeg deze van het uiteinde naar de uitgang waar het water weg kan, dubbelcheck ook even of het water goed kan wegstromen en spuit ook de stang die naar beneden loopt even door.
 6. Als er een filter zit bij de uitgang, zorg ook dat de bladeren en het vuil hier weg zijn.
 7. Veeg na het schoonmaken van de dakgoot het overtollige vuil op, en klaar is kees.
 • Hoe vaak je dakgoot schoonmaken? Om verstoppingen te voorkomen is het handig je dakgoot 1 x per jaar schoon te maken, staan er veel bomen om je huis heen? Dan is het het overwegen waard om het 2 x per jaar te doen.

Oplossingen en tips om de dakgoot schoon te maken.

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment