Messing Poetsen en Schoonmaken

Messing is een prachtig materiaal vaak gebruikt in de mooiere en luxere Nederlandse keukens, badkamers en andere plaatsen. Messing kan alleen vies worden, er kan door oxidatie bijvoorbeeld een groen laagje op ontstaan. Dit is hoe je messing het beste kan poetsen of kan schoonmaken. 

Hoe kun je messing poetsen en het beste schoonmaken?

messing poetsen

Messing: eerst schoonmaken dan poetsen

Er zijn verschillende toepassingen van messing: gelakte messing, ongelakte messing of getrommelde messing. Deze drie soorten maak je eenvoudig schoon via het volgende stappenplan:

Het reinigen van de grove verontreinigingen

Voordat je begint met het poetsen van het messing object begin je met de eerste reiniging. Dit doe je door een microvezeldoekje met wat lauw water en een klein beetje standaard afwasmiddel over het object te wrijven. Het hoeft niet helemaal schoon te worden in deze fase. Maar dit zorgt er wel voor dat het ergste vuil wat van het object is aangepakt.

Merk je in deze fase dat er een beschermend verflaagje op de messing kraan of brievenbus zit? Dan moet u dit laagje ook verwijderen, hiervoor is St Marc verfreiniger zeer geschikt. 

Messing poetsen: Zout met Azijn bevochtigen

Er zijn verschillende methodieken om de verdere messing verontreinigingen aan te pakken. De beste methode blijft toch de methode van zout en azijn. ( Lees hieronder ook meer over de alternatieve methodes.)

Pak veel zout en voeg azijn (schoonmaakazijn) toe totdat er een soort van zoutpasta ontstaat. Pak vervolgens een spons en ga met deze zoutpasta royaal over het messing oppervlak. Laat deze royaal aangebrachte pasta ongeveer 15 minuten rusten op het oppervlakte. Vervolgens kunt u met het microvezeldoekje uit de eerste stap het object weer afnemen met wat lauw water. 

Het messing oppervlakte weer glanzend krijgen

Deze fase is verschillend per messing categorie. 

Ongelakt messing laten glimmen

Wil je ongelakte messing na deze stap laten glimmen? Dan moet je aan de slag met goede koperpoets

Gelakt messing laten glimmen

Gelakt messing kan je alleen maar laten glimmen als de oppervlakte volledig ongeschonden is. Bij een brievenbus of naamplaatje buiten aan de muur is dit bijna nooit het geval. Het lak zal namelijk gesleten zijn. Eerst moet je dan de volledige laklaag verwijderen en vervolgens moet je met bovenstaande goede koperpoets aan de slag. 

Onderhoud van Messing

Als je messing wilt schoonmaken van een bad of van gaspitjes ben je eigenlijk al te laat. Want al het vuil op messing kan voorkomen worden door goed onderhoud. Goed onderhoud kan ervoor zorgen dat je nooit aan het klieren bent met kapotte laklaagjes en altijd mooie messing producten in huis hebt, de truuk voor goed onderhoud is zure melk. Zure melk op een doek en daar vervolgens het messing mee boenen zorgt ervoor dat er geen oxidatie kan plaats vinden en dat vuil geen kant krijgt om zich aan het metaal te hechten. 

Alternatieve manieren op messing schoon te maken

  • Het messing inwrijven met zuurkool- of citroensap. Het sap vervolgens met heet water afspoelen. Messing drogen en opwrijven;
  • Voorwerpen van messing in een mengsel van 1 deel azijn en 9 delen water dopen, waar per liter 1 eetlepel zout aan toegevoegd is. Daarna afspoelen, droogmaken en opwrijven;
  • Als je niets anders in huis hebt, kun je messing in geval van nood ook poetsen met tandpasta.

Oplossingen en tips om messing te reinigen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

1 Comment

  • Karin

    11 november 2020

    Wij maken het altijd schoon met scheerschuim en een doek(je) (oude knuffeldoek van onze kids)

    Reply

Leave a Comment