Wasmiddel

Wasmiddel: wat kun je er allemaal mee in het huishouden en in huis en kun je er makkelijk op besparen? In dit artikel tips over wasmiddel – en wat je er mee kan.

Wat kan je allemaal met wasmiddel?

wasmiddel
Wat kun je allemaal met wasmiddel - welke toepassingen zijn er voor was middel?

Wasmiddel: wat kan je er allemaal mee?

Wasmiddel kun je voor veel toepassingen gebruiken: natuurlijk allereerst om je kleding te wassen: dan kun je kiezen tussen poeder wasmiddel en vloeibaar wasmiddel. Elk type wasmiddel heeft weer zijn eigen voor en nadelen, die je ook al snel terug ziet in de prijs.

Maar met wasmiddel (vloeibaar) kun je bijvoorbeeld ook goed gele vlekken op de badkamer verwijderen en andere vetvlekken wegkrijgen. Ook kun je een voorwas doen met wasmiddel bij teerdere materialen.

Wil je besparen op wasmiddel? Ook dan hebben we aardig wat tips voor je.

Minder wasmiddel gebruiken

Als je een flinke eetlepel sodakristallen in het zeepbakje van je wasmachine gooit, kan je de de hoeveelheid wasmiddel halveren. De was blijft even schoon en eventuele luchtjes in de machine worden vermeden. Zelfs babykleding kan zo gewassen worden. De tere babyhuidjes zullen je er zelfs dankbaar om zijn.

Ook in dit artikel vind je allerlei tips om goedkoop te wassen.

Goedkoop wasmiddel in de aanbieding

Geld besparen wasmiddel | We vergelijken prijzen en aanbiedingen van wasmiddelen zodat jij weet wanneer je goedkoop kunt kopen!

Er zijn van die vragen die in je opkomen en je niet meer loslaten. Dit is er zo eentje die elke keer weer voorbij komt als ik schreeuwende reclames in folders zie of in de supermarkt loop: is deze wasmiddelen aanbieding nu voordelig of niet? En zo kwam het dat ik deze week bij de Action stond met een telefoon in de hand om uit te zoeken wat nu een schappelijke prijs voor wasmiddel is. Daar kwam ik zo snel dus mooi niet uit!

Prijs per wasbeurt

Tijd voor een nadere analyse van de vraag dus. Want wanneer is wasmiddel goedkoop?

Ten eerste is het natuurlijk de prijs per wasbeurt die van belang is. Aangezien je in de winkel te maken hebt met verschillende formaten van verpakkingen en hoeveelheid wasbeurten per verpakking is het goed om een en ander even op papier te zetten. Handig is om voor jezelf vast te stellen wat de maximum prijs is die je voor een pak wasmiddel wilt betalen. Vooraf één keer bedenken, dat scheelt je tijd.

Even een zijstapje: voor tandpasta hanteer ik bijvoorbeeld een richtprijs van 1 euro per tube. Ik haal alleen tandpasta op voorraad in de aanbieding. Komt de voorraad onder de twee tubes dan kijk ik alvast rond in de winkels. Ligt er een aanbieding voor maximaal 1 euro per tube? Dan sla ik in! Hetzelfde kun je doen voor alle non-food en lang houdbare producten. Met name op duurdere producten zoals scheermesjes, luiers, shampoo en haarproducten kun je zo veel geld besparen.

Terug naar het wasmiddel. De accountant in mij komt bovendrijven en ik kijk eerst eens even op internet welke aanbiedingen er zoal zijn op wasmiddelengebied en vergelijk deze met elkaar. Mijn bronnen zijn onder andere beslist.nl, want daar kan ik eenvoudig selecteren op merk en laagste prijs, de online folders van verschillende supermarkt en drogisterijketens en vertrouwde vriend Google. Het resultaat van mijn kleine steekproef vind je in bijgevoegde Excel-sheet. Kom jij ergens een goedkopere aanbieding tegen, dan horen we dat graag! We werken het sheet dan bij. Uiteraard kun je ook je eigen kopie maken van het sheet en aanpassen voor andere producten waar jij graag op wilt besparen. Gewoon een kwestie van prijzen noteren en invullen in excel. Een kind kan de was doen!

Conclusie:

 

Poeder wit

 

Waspoeder is eigenlijk het best voor je machine. Mensen gebruiken nogal eens teveel vloeibaar wasmiddel waardoor ze vetluis in de machine krijgen. Overigens wordt dit ook veroorzaakt door wassen op lage temperaturen.

Waspoeder voor de witte was is doorgaans het goedkoopst. Eigen merk waspoeders van de Aldi en de Action koop je al voor € 0,08 per wasbeurt. Voor A-merken in de aanbieding betaal je al snel € 0,14.

We moeten er bovendien bij vermelden dat het wasmiddel van de Aldi als beste is getest tijdens een onderzoek van de consumentenbond in 2014. In dit geval is goedkoop dus zeker geen duurkoop. Als tweede kwam het eigen merk van de Lidl naar voren.

Poeder color

Ook bij de color waspoeders staan de Aldi en Action eigen merk producten bovenaan als het om goedkoopste prijs gaat. Voor € 0,08 per wasbeurt is het mogelijk om je gekleurde was te doen. Voor een paar cent per wasbeurt meer (max € 0,15) is het mogelijk om een merk als Omo, Color reus of Sunil te bemachtigen.

Vloeibaar wit

Lidl komt als goedkoopste uit de bus als we kijken naar de vloeibare wasmiddelen voor de witte was. Voor € 0,09 per wasbeurt wordt je was stralend wit. En ook Lidl kwam als één van de beste uit de test van de consumentenbond! Voor slechts € 0,10 per wasbeurt kun je ook terecht bij Big Bazar of als je geluk hebt een aanbieding treffen voor Witte Reus. Een richtprijs van € 0,10 per wasbeurt is dus zeker haalbaar.

Vloeibaar color

Bij de color varianten op vloeibaar wasmiddel komt de Action nog goedkoper uit dan de Lidl, respectievelijk € 0,08 en € 0,09 per wasbeurt. Ook hierbij is het mogelijk om voor € 0,10 per wasbeurt een goeie aanbieding te treffen voor bijvoorbeeld Color Reus.

Het Excel-bestand

Download hier de prijsvergelijking van de wasmiddelen.

  1. Met Baking Soda: Ook baking soda helpt goed tegen vieze geurtjes. Doe bijvoorbeeld een flinke schep baking soda in een kussensloop en doe dit samen met de leren jas of tas in een plastic zak die je dicht maakt en laat dit voor 48 uur staan. De soda zal de geur absorberen.
  2. Met krantenpapier: Wat ook kan werken is de leren jas of tas in een een afgesloten zak met kranten te doen en voor 2 dagen te laten staan. Door de textuur van het krantenpapier trekt de geur en het vocht uit het leer in het kranten papier. Hierna je leren spullen ook wederom even laten luchten.

Oplossingen en tips om vieze geur uit leer laten verdwijnen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment