Behang verwijderen

Als je klaar bent om je verouderde behang in te ruilen voor een meer trendy motiefje, dan vindt je hier de meest effectieve stappen om je oude behang te verwijderen. Hoewel het vaak een hele klus lijkt, is het door middel van deze stappen niet zo moeilijk dan verwacht. Maar eerlijk is eerlijk: je moet ook wel een beetje geluk hebben dat het oude behang niet al te gronding vast zit op de muur.

Hoe verwijder je het makkelijkste behang van de muur?

behang verwijderen

Afhankelijk van hoe goed het behang vast zit, zijn er meerdere manieren om het eraf te krijgen. Dee meest ideale is dat het gewoon eenvoudig met een plamuurmes los komt. Als het echt goed vast zit, dan moet je aan de slag met een behang verwijderaar. 

De beste manier om behang te verwijderen in 7 stappen

 1. Bescherm de ruimte indien nodig
  Voordat je begint met het verwijderen van behang, is het belangrijk om de andere oppervlakken in de kamer te beschermen tegen water en zeep. Plak de vloer en andere meubels af met een druppeldoek en tape deze stevig vast met schilderstape.
 2. Schraap het behang er af
  In sommige gevallen is het oude behang al los aan het gaan van de muren. In dit geval kun je beginnen met het verwijderen van het behang zonder water. Een plakmes /  plamuurmes kan je in dit proces helpen met het verwijderen van hardnekkige randjes van behang.
  1. Als je merkt dat het moeilijk gaat, dan kun je HG behangverwijderaar 
  2. Lukt het met HG ook niet? Overweg dan een behangafstomer te huren. Een behangprikrol is erg fijn om hierbij te hebben. 
 3. Benevel de muur met water
  Als je al het papier hebt verwijderd wat je met de hand of met het mes kon pellen, dan kan je beginnen aan de volgende stap. Je kunt het overige behang op de muur besproeien met warm water om het behang van de muur te scheiden. Je kunt het water gewoon vanuit een spuitfles aanbrengen.
 4. Schraap verder 
  Nadat het water is ingetrokken voor een paar minuten, kun je het papier er verder af krabben. Dit kun je doen met hetzelfde plakmes wat je hebt gebruikt in stap 2. Je kunt proberen het behang voorzichtig van links naar recht of van boven naar beneden te strippen. Als dit nog steeds lastig is, herhaal dan deze stap voor een aantal keer. Mocht je er achter komen dat er nog een andere laag behang op de muur zit, ga dan eerst verder met de eerste voordat je de tweede aanraakt. Het is namelijk niet mogelijk om twee lagen tegelijk te verwijderen zonder schade.
 5. Was de muur
  Als al het papier verwijderd is, is het tijd om de muur te wassen. Dit zorgt ervoor dat overtollige primer verwijderd wordt. Maak een grote spons nat en ga meerdere keren over de muur heen.
 6. Maak het egaal
  Zelfs de meest kleine stukjes primer kunnen problemen opleveren tijdens het aanbrengen van nieuw behang- of verflaag. Om dit probleem te bestrijden, breng je een gel-stripper aan op alle aanhoudende plakjes primer en schraap je deze vervolgens van de muur om een zo glad mogelijk resultaat te krijgen.
 7. Verfris de muur
  Als je klaar bent met het volledige verwijdering proces, kun je eindelijk genieten van je beloning: het kiezen van een nieuw ontwerp voor op de muur. Je kan in deze stap zo simpel of expressief gaan zoals je zelf wilt.

Oplossingen en tips voor het verwijderen van behang? 

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke klusproblemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring met het verwijderen van behang? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment