Rundvlees bereiden

Rundvlees bereiden als een professionele kok. Lees hoe je verschillende soorten rundvlees kan snijden, bakken, braden en stoven.

Rundvlees bereiden: hoe maak je rundvlees gerechten klaar?

rundvlees-bereiden
Rundvlees bereiden? Bekijk onze lijst met hoe lang welk type rundvlees hoe bereid moet worden

Je kunt rundvlees het best langzaam laten ontdooien in de koelkast. Op deze manier voorkom je veel vochtverlies. Leg het pakje vlees altijd op een schaaltje of bordje als je het ontdooit. Zo vang je het vleesvocht op en dat scheelt je een hoop schoonmaakwerk!

Haal het vlees ongeveer 1 tot 2 uur voor bereiding uit de koelkast. Dit laatste geldt met name voor biefstuk, ossenhaas, rosbief en entrecote.

Dep vochtig vlees af  met keukenpapier. Droog vlees schroeit namelijk sneller dicht.

De bereiding van het rundvlees:

Schroei het rundvlees altijd eerst dicht op hoog vuur. Bestrooi het daarna pas met zout. Zout onttrekt namelijk vocht aan het verse vlees. Je kunt het vlees wel vooraf met kruiden bestrooien.

Bak vetrandjes aan het vlees altijd mee. Dit zorgt er namelijk voor dat het vlees niet uitdroogt en mals blijft. Na de bereiding kun je het vet er wel afsnijden.

Blus het vlees na het dichtschroeien af met warm water, warme bouillon of wijn op kamertemperatuur. Toevoeging van koude vloeistoffen maakt het vlees minder mals. Je kunt het vlees beter even uit de pan halen.

Laat het vlees, met name een groot stuk zoals bijvoorbeeld rosbief, na het bereiden rusten.
De rusttijd is afhankelijk van de grootte: 20 minuten voor een stuk vlees van 750 gram of  5 tot 10 minuten voor een stuk vlees van 300 gram.

Laat rosbief, braadstuk, biefstuk, entrecote en ossenhaas nooit gaar worden. Het vlees wordt dan taai. Houd het vlees van binnen rosé.

Het snijden van rundvlees:

Gebruik voor het snijden van het vlees een scherp, glad mes. Snijd rosbief en braadstuk zoveel mogelijk dwars op de draad en snijd het dun. Op het vlees staan kleine insnijdingen. Hierdoor kun je het vlees makkelijk in de juiste richting snijden zodat het zo mals mogelijk blijft.

Baktijden per soort:

Hieronder volgen nog enkele baktijden voor verschillende soorten rundvlees.

 • Biefstuk: 1 tot 3 minuten bakken per zijde
 • Braadlap: 20 tot 40 minuten braden
 • Braadstuk: 25 tot 30 minuten braden (500 gram) 15 tot 20 minuten braden (350 gram)
 • Bieflap: 3 tot 6 minuten bakken per zijde (rosé)
 • Entrecote: 2 tot 4 minuten bakken per zijde (200 gram) 12 tot 18 minuten bakken (500 gram)
 • Gehakt: 15 minuten bakken of braden
 • Hamburger: 3 tot 6 minuten bakken per zijde
 • Kogelbiefstuk: 1 tot 3 minuten bakken per zijde
 • Ossenhaas: 2 tot 3 minuten bakken per zijde
 • Poulet: 60 tot 90 minuten braden of stoven
 • Riblap: 45 tot 75 minuten braden of stoven (350 gram)
 • Rosbief: 15 tot 20 minuten bakken (500 gram rosé)
 • Soepvlees: 150 tot 180 minuten stoven of trekken voor de soep
 • Tartaar: 4 tot 5 minuten bakken per zijde

Spetters tijdens het vlees bereiden voorkomen

Kooktip voor het voorkomen van spetteren bij bakken en braden van vlees.

Door zout in de pan te strooien voordat je de boter of een ander braadproduct in de koekenpan laat smelten, voorkom je dat tijdens het bakken van een stukje vlees de spetters om je oren vliegen.

Dat is niet het enige. Dat beetje zout zorgt er ook voor dat de pan zich na gebruik makkelijker laat schoonmaken.

Bacon gelijkmatig bruin bakken zonder spetteren

Bacon gelijkmatig bruin bakken zonder spetteren | Handige tip voor ontbijtspek die net zo lekker is als in een restaurant.

In restaurants lijkt het altijd zo perfect. Lekker knapperig en gelijkmatig bruin gebakken bacon. Als je het thuis probeert in een pan, lijkt het altijd te mislukken. De ene kant zwart geblakerd, maar knapperig en de rest slap en licht.

De oplossing is simpeler dan je denk. Bak het gewoon in de oven op ca 200 graden Celsius en je spek wordt even lekker als in het restaurant.

Oplossingen en tips voor rundvlees bereiden

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment