Motten bestrijden en voorkomen

Er zijn duizenden soorten motten in Nederland waarvan er ook een aantal erg vervelend kunnen zijn. Zo ben je vast wel eens wakker geworden van zo'n dikke motvlinder die 's nachts door je kamer spookte. Op zicht valt dat in het niet met een serieuze plaag van de textielmot. 

Daar schrik je dan wat minder van, maar de overlast van deze motjes is groter. Hun larven nemen namelijk de kleding in jouw kledingkast onderhanden en dat veroorzaakt flinke gaten. 

We behandelen op deze pagina de onderstaande motten en vertellen wat je er aan kunt doen. 

 • Textielmotten bestrijden en voorkomen
 • Motvlinders verjagen

Hoe voorkom en bestrijd ik motten in huis?

mot

Textiel motjes bestrijden

Last van motten in huis? Waarschijnlijk vind je ze overal, motten in kleding, motten in de kleerkast, motten in je tapijt, motten in de bank…

Het zijn overigens niet de motten die schade toebrengen maar hun larven. Maar het gevaar is dat als je een mot ziet, er al eitjes zijn gelegd of dat deze mot op zoek is naar een geschikte plek. 

Het is dan snel tijd om motten te bestrijden en ze in de toekomst te voorkomen. 

Motten in tapijt

 • Om tapijt te beschermen tegen motten kun je het boenen met een mengsel van water en azijn in de verhouding 1:1

Motten in kleding

 • Motten verdwijnen als je hete azijn neerzet. Motten blijven ook weg als je de kleding, die je gedurende langere tijd op wilt bergen, wast met een klein beetje terpentijn in het laatste spoelwater.

Motten in gestoffeerde meubelen

 • Motten in gestoffeerde meubelen zijn goed te verdrijven met azijndampen.
  WAARSCHUWING: Azijndampen zijn niet alleen schadelijk voor motten, maar ook voor mensen. Probeer deze dus niet in te ademen!

Motjes in textiel voorkomen

 • Hang kleding die je langere tijd niet gaat dragen schoon gewassen in de kast.
 • Hang kleden regelmatig buiten in de zon. In de zon hangen van kleding is goed om mottenlarven en eitjes te doden, maar laat wasgoed niet tot in het schemer of bij somber vochtig weer buiten hangen. De motjes kunnen er dan eitjes in leggen.
 • Als je kleding heel lang niet gebruikt, denk bijvoorbeeld aan een trouwjurk, verpak deze dan in plastic voordat je het in de kast hangt.
 • Stofzuig regelmatig op de plekken waar motten zich graag verstoppen, dus onder bedden, op zolder in donkere hoekjes en in de kledingkasten.
 • Kijk tweedehands wollen kleding, bont, wollen dekbedden, etc. heel goed na op vreetplekken. Bij twijfel laat u deze eerst chemisch reinigen of diepvriezen in vriescellen. Eitjes en larven gaan dan dood.
 • Alleen wol is erg eenzijdig voedsel voor mottenlarven. De motten zijn vooral op zoek naar vettige al gedragen wollen kleding, om eitjes op af te zetten. Vaak wordt wol zo weinig mogelijk gewassen en ook nog op lage temperatuur. Toch is het voor de kans op motten beter ook deze kleding elke keer te wassen.
 • Maak openingen en kieren in met planken afgetimmerde daken met dakpannen zoveel mogelijk dicht met isolatie platen. Vergeet ook niet openingen in spouwmuren dicht te schuimen.
 • Leg een sterk ruikende geur zoals rozemarijn of lavendel in de kast neer. Dit zijn geuren waar ze een hekel aan hebben.

Motvlinders verjagen

motvlinder

Als je binnen motvlinders hebt zijn deze soms best spannend om te vangen. 

Ze kunnen best groot zijn en bewegen snel en onvoorspelbaar. Je kunt motvlinders op de volgende manieren vangen of verjagen:

 • Pak doorzichtige een kom of bijvoorbeeld een maatbeker en doe deze langzaam over de mot heen als deze stil zit. Het kan helpen om de lichten te dimmen zodat de motvlinder een rustig plekje vindt. Als de mot onder de kom zit, pak je een papier of tijdschrift wat je over de opening heen schuift. Nu kan de nachtvlinder/mot er niet meer uit en kun je deze buiten vrij laten.
 • Doe lichten uit en doe een deur of raam open. Als het lichter is in de andere ruimte, is er een grote kans dat de mot zelf naar buiten vliegt.

Voorkomen

 • Voorkom dat motten binnenkomen. Ze komen 's avonds op licht af, dus houd de gordijnen dicht en plaats eventueel horren voor de ramen als je graag de ramen 's nachts open laat.

Oplossingen en tips tegen motjes en nachtvlinders?

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? 

Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

5 Comments

 • kopstubber

  27 januari 2014

  Stukjes overgebleven zeep tussen de stof leggen. Geur daar hebben beestjes een hekel aan en wij vinden het lekker ruiken! Mottenballen stinken vreselijk benauwd, volgens mij is dat ook niet gezond voor mensen.

  Reply
 • Ada Gerritsen

  20 januari 2014

  Ouderwetse vliegenvangers in een hoekje van de kamers ophangen. De lijm verspreid een geur, als van de partner van de mot en dan zoekt de mot contact ,Voila!
  Het helpt ook tegen zilvervisjes te verdelgen!

  Reply
 • Mottenhater

  22 augustus 2013

  Als er al 1 mot binnengevlogen is en ik kan hem echt niet meer vinden na grondig inspectie. Iemand een idee hoe ik die vind en wegjaag?

  Reply
 • anja

  23 oktober 2012

  Je kunt motten ballen kopen bij de drogist en tussen de kleding hangen in een plastic zakje met gaatjes er in of in een speciale mottenballen hanger doen

  Reply
 • Maria1000

  3 maart 2012

  Wat ook helpt is etherische olie en dan wel de patchouli-geur.

  Reply

Leave a Comment