Geschilde aardappelen bewaren

Heb je teveel aardappelen geschild of alvast wat werk gedaan zodat je later op de dag niet meer hoeft te schillen? Dan moe je ze toch echt ergens bewaren… Lees op deze pagina hoe je al gesneden aardappelen het beste kunt bewaren.

Hoe bewaar je geschilde aardappelen?

geschilde aardappelen bewaren

Bewaren in een koelkast

Het is mogelijk om geschilde aardappelen voor ongeveer 24 uur in water in de koelkast te bewaren. Geschilde aardappelen die op kamertemperatuur op een koelkast of in folie worden bewaard zullen met de tijd steeds donkerder worden. Na 24 uur in koud water zal de textuur van de aardappel merkbaar veranderen Aardappelen die in blokjes zijn gesneden en geschikt kunnen een nacht in het water staan, maar ze moeten wel op een koele plek verblijven. Zodra je besluit geschilde of gesneden aardappelen te bewaren, zorg er voor dat ze allemaal van gelijke grootte zijn zodat ze tijdens het koken tegelijkertijd gaar worden.

Voorkom je aardappelen van bruin kleuren

De eenvoudigste methode om de aardappelen te beschermen van een bruine kleur, is door ze na het schillen te laten weken in koud water. Zodra de aardappelen in water worden geplaatst gaat het oxidatie-proces langzamer en zal het niet snel bruin kleuren. Hoe kleiner de aardappelen zijn, hoe sneller ze bruin zullen worden. Verspil in dit proces dus geen tijd en leg ze gelijk in water na het schillen, snijden of raspen. Het is het beste om de volledige portie van aardappelen te bedekken met ongeveer 2,5 centimeter water.

Zuur stopt het helemaal

Water stopt zeker een groot deel van het oxidatie-proces van de aardappel, maar als je zeker wilt zijn dat ze de volgende dag niet verkleurd zijn, wordt het aangeraden om zuur er bij te voegen. Water verlangzaamt namelijk het oxidatie-proces, maar stop het niet volledig. Als je van plan bent om je aardappelen langer dan zes uur te bewaren, dan is het een goed idee om een beetje witte azijn bij het water en de aardappelen toe te voegen. Het zuur verlaagt de pH waarde van de aardappel en heeft een gelijke werking zoals citroen op een gesneden appel. Gebruik de verhouding van 1 theelepel witte azijn voor 1,5 liter water.

Oplossingen en tips om gesneden aardappelen te bewaren

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment