Papiervisjes Bestrijden

Papiervisjes, of boekenvisjes zoals ze ook wel worden genoemd, zijn kleine, kruipende insecten die leven van papier. Ze brengen in huis schade toe aan boeken, behang, karton, schilderijen en andere (belangrijke) papieren. In dit artikel kun je alles lezen over deze venijnige beestjes. Je kunt hier vinden, hoe papiervisjes eruit zien, waar ze leven en hoe je papiervisjes kunt voorkomen en bestrijden.

Hoe bestrijd ik papiervisjes in huis?

papiervisje bestrijden boekenkast

Uiterlijk papiervisje

papiervisje

Papiervisjes, of boekenvisjes zoals ze ook wel worden genoemd, zijn kleine, kruipende insecten die leven van papier. Ze brengen in huis schade toe aan boeken, behang, karton, schilderijen en andere (belangrijke) papieren. In dit artikel kun je alles lezen over deze venijnige beestjes. Je kunt hier vinden, hoe papiervisjes eruit zien, waar ze leven en hoe je papiervisjes kunt voorkomen en bestrijden.

Papiervisje, of zilvervisje of ovenvisje?

Er zijn 3 soorten ‘visjes’ die niet eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn. 

  • Ovenvisje
    Grijzig en gevlekt met minuscule haartjes, lange voor- en achtersprieten, te vinden op warme plekken zoals achter een verwarming.
  • Zilvervisje
    Zilvergrijs met een glad schild en wat kortere achtersprieten, vaak te vinden in badkamers en wc.
  • Papiervisje
    Een beetje grijs met bruin met minuscule haartjes, lange voor- en achtersprieten, voedt zich met papier en textiel en dus vaak vinden bij behang en boekenkasten.

Bekijk ook: zilvervisje bestrijden | ovenvisje bestrijden 

Papiervisjes in huis

Papiervisjes houden van donkere, droge en warme plekken. De beste temperatuur voor een papiervisje ligt tussen de 32°C en de 38°C en ze gedijen het best bij een luchtvochtigheid van minder dan 55%. Ze zullen zich dus altijd verschuilen op de warmere plekken van het huis, waar weinig licht komt. Denk hierbij aan naden, kieren en zolders. Het papiervisje komt veel voor in ruimtes waar cv-ketels hangen en waar niet geïsoleerde verwarmingsbuizen doorheen lopen. 

De insecten leven van papier en je zult ze dan ook eerder tegenkomen op plaatsen waar veel papier en/of karton wordt bewaard. Papiervisjes eten echter ook lijmsoorten, dode insecten, koolhydraten, suiker en zetmeel. Het papiervisje legt ongeveer 200 eitjes per keer, waardoor er binnen no-time een echte plaag in je huis kan ontstaan. Afhankelijk van de warmte van de ruimte waarin de eitjes worden gelegd, komen ze binnen een periode van tussen de 4 weken en 6 maanden uit.

Voorkomen papiervisjes

Om je huis onaantrekkelijk te maken voor papiervisjes kun je er het beste voor zorgen dat de temperatuur in huis overal onder de 22°C blijft. Daarnaast is het niet verstandig om papieren en karton te bewaren op donkere en/of warme plekken in huis. Verwarmingsbuizen kunnen het beste goed geïsoleerd worden, zodat ze niet te veel warmte afgeven in de ruimte waar ze doorheen lopen. Tot slot de laatste tip om papiervisjes te voorkomen: zorg dat er zo min mogelijk kiertjes en naden in het huis te vinden zijn.

Papiervisjes bestrijden

Als er eenmaal papiervisjes in je huis gesignaleerd zijn, is het lastig om ze weer weg te krijgen. Dit komt vooral doordat de diertjes zich snel voortplanten. De enige manier om een papiervisjesplaag te bestrijden is door middel van chemische middelen. HG heeft bijvoorbeeld een middel dat je in kieren en gaten kunt spuiten. 

Mocht de overlast te groot zijn, neem dan een professioneel bestrijdingsbedrijf in de arm.

Nog één laatste tip: breng ook je buren op de hoogte van de papiervisjes en de bestrijding ervan. Waarschijnlijk hebben je buren ook last van de beestjes en als er in hun huis niet bestreden wordt, zijn de papiervisjes zo weer bij je terug.

Sinds kort zijn er specialistische middelen op de markt die zich volledig op het bestrijden van zilvervisjes richten. De reviews en resultaten van dit artikel zijn veelbelovend.

HGX Tegen zilvervisjes / papiervisjes

Oplossingen en tips voor het bestrijden van papiervisjes

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment