Strijken: Tips en Tricks

Niemand vindt het leuk, maar het moet toch gebeuren: strijken. Hoe strijk je zo snel mogelijk en ze efficient mogelijk ? En hoe voorkom je vervelende randen en afdrukken. 

Wat zijn de meest geheimzinnige Strijk truukjes?

strijk vlekken
Vlekken die tijdens het Strijken ontstaan

Hier de beste tips voor het strijken:

  • Kleding die erg kreukt, kun je het beste met water besprenkelen, oprollen en een uur in een plastic tas laten zitten. Daarna pas strijken.
  • Ontkalk jouw strijkijzer met regelmaat. 
  • Een zoom verdwijnt wanneer je hem met een witte azijn op een spons nat maakt.
  • Wie op een kussen staat terwijl hij/zij strijkt zal merken dat het werk sneller gaat. Dat komt omdat het kussen de spanning in rug en benen wegneemt.
  • Leg een natte doek op de kleding, strijk eroverheen en herhaal de procedure. De stof zal steviger worden (minder uitzakken) en er uitzien als of het door een professional is behandeld.
  • Wanneer je plooien strijkt is het verstandig een stukje karton onder de stof te leggen zodat er niet per ongeluk een afdruk van het strijkijzer achter blijft.
  • Je kunt je strijkijzer beter rechtop (op z'n achterkant) zetten dan op een metalen rekje. Metaal onttrekt de warmte een stuk sneller aan je strijkijzer.
  • Door regenwater te gebruiken, zal je stoomstrijkijzer niet meer verstopt raken.

Strijkplankhoes vervangen

Als je strijkplankhoes aan vervanging toe is of je hebt hem net gewassen, leg dan voordat je de hoes weer op de plank legt een laag aluminiumfolie erop. Leg de folie met de glimmende kant naar boven op het dikke vulsel van de strijkplank. Trek daarna de nieuwe of gewassen strijkplankhoes er overheen. Door de folie weerkaatst de warmte. Let wel op bij het instellen van de warmte van je strijkijzer dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Oplossingen en tips voor strijkijzers

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment