Wasmachine Stinkt

Niemand wil thuis een stinkende wasmachine. Er zijn twee redenen die van jouw wasmachine een stinkende wasmachine kunnen maken. De zogenaamde zeepbacteriën ( bijv. Vetluis ) of een verstopte vochtafvoer van jouw wasmachine. Lees alles over het oplossen en voorkomen van deze stinkende wasmachines. 

Hoe voorkom ik de stank die soms uit de wasmachine komt?

Wachmachine

Als wasgoed te lang in je wasmachine is blijven liggen, ontstaat er schimmel in de machine. Hierdoor gaat de wasmachine uiteindelijk muf ruiken en stinken.

Als je wasmachine stinkt doordat er is schimmel ontstaan, is de geur van de schimmel als volgt te verwijderen uit je machine:

 • Laat de machine zonder wasgoed op de heetste stand draaien met azijn. Draai daarna nog een wasbeurt zonder wasgoed met een vaatwasblokje. De lucht is hierna nagenoeg weg!
 • Of natuurlijk: HG schimmelreiniger

De muffe geur kan ook van zeepresten afkomst zijn

Een van de oorzaken van een stinkende wasmachine is ook het gebruik van vloeibaar wasmiddel, dit lost niet goed op en blijft achter in de machine. Na verloop van tijd ligt er dus een laag stinkend vies wasmiddel in je machine en dat gaat ruiken en je was wordt niet meer zo schoon. Zowel vloeibaar als poeder wasmiddel werkt het beste bij 60 graden en lost dan ook het beste op. Niet alle kleding kan zo warm gewassen worden. Was de was die dat wel kan minimaal op 60 graden dat voorkomt zeepresten en geuren. Gebruik bij voorkeur waspoeder, geen vloeibaar wasmiddel.

Andere manieren om dit probleem op te lossen

 • Zet de machine aan op de heetste stand en laat het programma helemaal draaien.
 • Daarna eventueel nog een keer laten draaien met wasmiddel erin. Ligt eraan of de geur nog aanwezig.
 • Regelmatig de wasmachine laten draaien op minimaal 60 graden. Bijv. handdoeken en vaatdoeken.
 • De vieze geur verdwijnt al na één wasbeurt met zeeppoeder in plaats van een vloeibaar duur wasmiddel. 
 • Gebruik HG schimmelreiniger
 • Rubber bij de deur regelmatig schoonmaken

Meer oplossingen op het gebied van stinkende wasmachines:

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoud problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

2 Comments

 • Rob

  7 maart 2021

  Ik kocht een gebruikte wasmachine. En het bleek al snel dat hij naar schimmel stonk. Een aantal keren op 90 * laten lopen met soda of azijn hielp niet. Ik had verder alles schoon gemaakt: van onderen , rond om, het laatje, het klepje met zeefje, het rubber.
  Alle info van de sites toegepast. Hij blijft stinken.
  Wie weet nog een andere oplossing?

  Reply
 • Heleen

  3 november 2020

  Als de wasmachine stinkt dan komt dat door de restjes wasmiddelen in de trommel. Laat de machine dan eens draaien op een hogere temperatuur met een scheut huishoud azijn, dan wordt de trommel en de verwarmings elementen ook eens schoon en dat is ook nog eens beter voor je machine, en de geur blijft veel langer weg . als je tenminste de was niet dagenlang er nat in laat zitten, tip gebruik de wekker op je mobieltje die hebben de meeste mensen bij zich. vergeet je de wasmachine misschien niet om de was te drogen.

  Reply

Leave a Comment