Voegen schoonmaken

Hoewel tegels op de vloer of muren gemakkelijk schoon te maken zijn, zijn de voegen tussen de tegels dat niet. Na verloop van tijd worden de voegen aangetast en daarom is het belangrijk om met regelmaat deze specifiek te behandelen om de groei van schimmels te voorkomen. Het onderhoud is dus een essentiële stap voor de hygiëne van de voegen en om te voorkomen dat ze gaan barsten en dat er zo water naar binnen glijdt.

Het belang van het schoonmaken van voegen en enkele effectieve tips

voegen schoonmaken

Tips voordat je begint

Het reinigen van voegen is onmogelijk als de tegels zelf niet schoon zijn. Het is daarom van belang dat je de tegels eerst grondig reinigt voordat je aan de voegen begint. Pas ook op dat je een stoomreiniger niet te vaak gebruikt. De stoomreiniger kan er met herhaald gebruik voor zorgen dat voegen beschadigd worden en waardoor tegels los kunnen komen. Als je ziet dat sommige voegen barsten hebben, is het nodig om deze voegen te vervangen. Dit kost wat tijd en energie, maar voorkomt dat de gehele tegelvloer beschadigd zal worden. Als laatste vermijd extreme producten zoals zoutzuur. Deze producten kunnen namelijk niet alleen de voegen aantasten maar ook de tegels zelf.

Huisgemaakte oplosmiddelen voor licht vuile voegen

Gelukkig kun je door middel van producten die je in huis hebt liggen gemakkelijk een effectief oplosmiddel maken om de voegen mee schoon te maken. Voor licht vervuilde voegen wordt vaak tandpasta aanbevolen. Als het gaat om een groot oppervlak kan een tandenborstel al snel een vervelende manier worden. Een alternatief hiervoor is om een mengsel te maken wat je kunt spuiten. Meng in een spuitfles één kopje lauw water, een. Half kopje waterstof peroxide, twee eetlepels zuiveringszout en één eetlepel afwasmiddel. Spray dit over de voegen, laat het intrekken voor vijftien minuten en veeg het vervolgens af met een vochtige spons.

Huisgemaakte oplosmiddelen voor middelmatig vuile voegen

Voor middelmatig vervuilde voegen kun je een iets sterker oplosmiddel gebruiken. Giet in een kom 7 glazen lauw water, half glas zuiveringszout, 1/4 glas witte azijn en 1/3 citroensap. Wrijf de voegen in met een stevige borst en spoel ze grondig af met schoon water.

Huisgemaakte oplosmiddelen voor extreem vuile voegen

Voor zwaar vervuilde voegen is het belangrijk om het grondig aan te pakken. Hiervoor wordt namelijk aangeraden om verdunde ammoniak te gebruiken. Bescherm voordat je aan de slag gaat met ammoniak wel je handen met huishoudhandschoenen, doe een masker of sjaal over je mond en zorg dat alle ramen open staan om de sterke geur af te voeren. Giet in een bak licht verdunde ammoniak, een beetje wasmiddel en citroensap. Breng het middel grondig aan op de voegen en laat het zitten voor twee uur. Wrijf hierna met een gras borstel over de voegen en spoel het gebied grondig af met schoon water.

Oplossingen en tips om voegen schoon te krijgen

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment